Pieni teekirja on perusteos teen ystäville

Teos on kattava johdatus teen nauttimisen saloihin, ja kirjan myötä tutuiksi tulevat teelaatujen erot, erilaiset valmistustavat sekä teen terveysvaikutukset.


 

Höyryävä teekupponen on tavanomainen näky ympäri maailman, mutta tutun juoman taakse kätkeytyy monituhatvuotinen historia. Teekauppa loi maailman ensimmäisen paperirahan ja vaikutti kansainvälisiin suhteisiin, ja Kiinassa alkunsa saanut tee on jättänyt leimansa myös moniin muihin kulttuureihin.

 

Ville Raivion uutuusteos Pieni teekirja on monipuolinen esitys teen matkasta kaikille tutuksi juomaksi. Teos sukeltaa niin teen historiaan, viljelyyn, nauttimistapoihin kuin eri maiden teekulttuureihinkin.  

Raivio on kirjoittanut teoksensa kaikille, jotka haluavat tutustua teehen pintaa syvemmältä. Teos on kattava johdatus teen nauttimisen saloihin, ja kirjan myötä tutuiksi tulevat teelaatujen erot, erilaiset valmistustavat sekä teen terveysvaikutukset. Aloittelijoiden lisäksi kirjasta ammentavat myös harrastuneemmatkin teen ystävät, sillä teos kuljettaa matkalle teen historiaan ja maailmanvalloitukseen.

Samalla kun tee on löytänyt tiensä uusiin kuppeihin, on sen nauttimisen ympärille syntynyt aivan uudenlaisia kulttuureita. Brittiläinen kello viiden tee, venäläiset samovaarit ja trendikäs kombucha ovat maailmalle levinneiden teekulttuurien omaleimaisia ilmentymiä. Perinteinen kiinalainen teekulttuuri ei sekään ole kadonnut maailman muuttuessa, vaan teehuoneita löytyy yhä lähes jokaisesta kiinalaisesta kaupungista.

Suomalaiset ovat perinteisesti vannoutunutta kahvikansaa, mutta myös kotoperäinen teekulttuuri on Raivion mukaan voimistumassa. 1900-luvun loppupuolelle asti Suomessa juotiin pitkälti mustaa teetä, ja 1950-luvulta lähtien erityisesti pussiteetä. Vähitellen teelaatujen tarjonta on parantunut, ja laadukasta irtoteetä saa nykyisin useimmista ruokakaupoista ja kahviloista. Teen kohentunut asema on tuonut mukanaan myös teehen erikoistuneita liikkeitä sekä teesalonkeja ja -huoneita.

Raivio povaa teen voittokulun jatkuvan ja näkee teellä olevan etuja kahviin nähden: tee ei piristä tai närästä samalla tavoin kuin kahvi, ja etenkin yrttiteellä on monesti rauhoittava vaikutus. Raivio puolustaakin teen asemaa ympärivuorokautisena ja ympärivuotisena nautiskelujuomana. ”Mielestäni tee on parhaimmillaan, kun sen nauttii milloin tahansa. Ei tarvita muuta kuin laadukkaita lehtiä sekä niille sopiva haudutus”, Raivio summaa.

 

Ville Raivio: Pieni teekirja
Vastapaino 2022, 274 s.

 

Vastapaino kertoi asiasta tiedotteessaan 18.8.2022.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhla Mokka luotetuin kahvimerkki 2023

Fazer luotetuin makeismerkki 2023 -tutkimus

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista