Suomalaiset toivovat julkisilta keittiöiltä kotimaisia raaka-aineita
![]() |
Suomalaiset toivovat tutkimuksen mukaan julkisilta keittiöiltä kotimaisia raaka-aineita ja monipuolista sekaruokaa. |
Julkisissa keittiöissä tarjotaan vuosittain noin 500 miljoonaa ateriaa, joten ateriavaihtoehdot ja raaka-ainevalinnat ovat merkittäviä arvovalintoja kunnilta ja niiden päätöksentekijöiltä. Kotimaisen liha-alan kolme suurinta toimijaa Atria, HKScan ja Snellman halusivat kuntavaalien alla selvittää suomalaisten näkemyksiä julkisissa keittiöissä, kuten päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa tarjottavasta ruuasta ja kuntien elintarvikehankinnoista. Keskustelu ruuasta herättää runsaasti erilaisia näkemyksiä ja yhtiöt toivovat mielipidetutkimuksen tuovan tilastollista faktapohjaa ruuan ympärillä käytävään julkiseen keskusteluun.
Mielipidetutkimuksessa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä julkisissa keittiöissä tarjottavan lihan alkuperään liittyen. Mielipidetutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta (75%) on sitä mieltä, että julkisissa keittiöissä tarjottavan lihan tulisi olla kotimaista, vaikka se nostaisi hankinnan hintaa. 17 % suhtautui väittämään kielteisesti ja 8 % ei osannut kertoa mielipidettään.
Yksi kuntakentän korkeimmista
lihan ja lihavalmisteiden kotimaisuusasteista on Espoon kaupungilla, jossa
onnistuttiin kahdessa vuodessa nostamaan niiden osuus 63 %:sta (2018) 98 %:iin.
”Espoo haluaa olla vastuullinen edelläkävijä myös ruokapalveluissa. Siksi
olemme lisänneet elintarvikkeisiin liittyviä vastuullisuuskriteereitä osaksi
ateriapalvelujemme hankintasopimuksia. Olemme myös käyneet markkinavuoropuhelua
vastuullisuusasioista esimerkiksi lihantoimittajien kanssa. Näin olemme saaneet
nostettua lihan ja lihavalmisteiden kotimaisuusastetta merkittävästi”, kertoo
Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.
Mielipidetutkimuksessa
selvitettiin myös suomalaisten näkemyksiä siihen, millaista ruokaa julkisissa
keittiöissä tulisi tarjota. Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta (90 %) pitää
tärkeänä, että julkisissa keittiöissä tarjottava ruoka on ravitsemussuositusten
mukaista monipuolista sekaruokaa. Vain 7 % vastaajista suhtautui väittämään
kielteisesti ja 3 % ei osannut kertoa mielipidettään.
Ravitsemussuositukset määrittelevät julkisissa keittiöissä tarjottavien
aterioiden koostamista ja ravintosisältöä. Kouluissa ja oppilaitoksissa
tarjottavalla ruualla on keskeinen vaikutus erityisesti lasten ja nuorten
ruokailutottumuksiin.
”Ruoan terveellisyys ja monipuolisuus ovat tunnetusti tärkeitä ruoan
valintaperusteita. Toki niiden lisäksi ruoan hinta, tuttuus ja saatavuus sekä
makumieltymykset vaikuttavat siihen mitä ruokia syödään eniten. Tietysti on
erityisen ilahduttavaa, että 90 % vastaajista piti tärkeänä, että tarjottava
ruoka on ravitsemussuositusten mukaista. Sehän varmistaa myös samalla, että
ruokatarjonta on vaihtelevaa ja ateriat on suunniteltu täysipainoisiksi, esimerkiksi,
että ateria täydentyisi aina runsaalla kasvisannoksella. Voi vielä todeta, että
tarjottava pääruoka ei vielä yksin ratkaise, vaan aterian kaikilla osilla on
ravitsemuksellisesti merkitystä”, kommentoi Valtion ravitsemusneuvottelukunnan
pääsihteeri Arja Lyytikäinen.
Ekologisesti kestävät julkiset hankinnat ovat yksi viime vuonna julkaistun
kansallisen hankintastrategian lähtökohdista. Suomalaisten mielestä julkisten
keittiöiden hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä ja
hiilineutraaliustavoitteisiin pääsemisessä ensisijainen keino tulisi olla
ruokahävikin vähentäminen (82 % vastaajista). 13 % vastaajista vähentäisi lihaa
sisältävien ruokien määrää ja 5 % ei osannut kertoa mielipidettään.
”Kyselyn tulos ei juuri yllätä, koska hävikkiä pidetään usein keskeisenä
haasteena ja toisaalta ihmiset haluavat usein itse vaikuttaa millaista ruokaa
syövät. Ruokahävikin vähentäminen ilmastosyistä onkin erittäin kannatettavaa.
Näitä kaikkia keinoja tarvitaan. Lihantuotanto siis aiheuttaa ilmastopäästöjä,
jonka vuoksi tulisi tarkastella myös sitä, millaista lihaa tarjotaan. Onhan eri
lihoilla hyvin erilaiset hiilijalanjäljet. Julkisen ruokapalvelujen toimesta
tarjottavassa ravitsemussuositusten mukaisessa ruoassa on mukana myös lihaa
sisältäviä ruokia. Kotimaisen lihan osalta vahvuus on esimerkiksi se, että sen
vesijalanjälki on tunnetusti tyypillisesti pienempi kuin tuontilihan”, kertoo
Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.
Tutkimukseen vastasi 1 021 henkilöä 19.-25.2.2021 välisenä aikana. Tutkimus
toteutettiin Kantar TNS:n Gallup Kanavalla viikkovastaajapaneelin kautta.
Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 18-79-vuotiasta väestöä (pl.
Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin
+3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Kommentit
Lähetä kommentti