Viinilehti testasi Vuoden hanaviinit 2021


Viinilehden Vuoden hanaviini -finalistit.


 

Viinilehden vuotuinen hanaviinikilpailu on ratkennut. Viinilehden Vuoden valkoinen hanaviini 2021 tulee Saksasta ja Vuoden punainen hanaviini 2021 Portugalista. Valinta tehdään aina sokkomaistamalla. Tänä vuonna kilpailussa jaettiin myös hopea- ja pronssipalkinto.

 

Viinilehden Vuoden valkoinen hanaviini 2021

Ruppertsberger Imperial Riesling Organic hanapakkaus 2020
Deutscher Qualitätswein Pfalz, Saksa, Alko 933508

Tuomariston arvio: Hyvin puhdaspiirteisen hedelmäinen tuoksu, jossa persikkaa, päärynää, hunajamelonia, omenaa ja hentoa mineraalisuutta. Tuoksun aromit allekirjoittava maku on kuiva, mutta hersyvän hedelmäinen. Suutuntumasta voi aistia myös sitruksia, aprikoosia ja vienosti kukkaista vivahdetta. Viini ryhdittyy pirteän hapokkuuden myötä, joka kantaa makua veden kielelle nostattavaan, hennon hunajaiseenkin jälkivaikutelmaan.

Ruokasuositus: Selkeäpiirteiset kala- ja äyriäisherkut hapokkaiden kastikkeiden kera.

Tähtiluokitus: 4/5 tähteä

Hinta: 27,99 € / 2 l

Viinilehden Vuoden punainen hanaviini 2021

LAB Reserva hanapakkaus 2018 
Casa Santos Lima, Vinho Regional Lisboa, Portugali, Alko 936858

Tuomariston arvio: Tummasävytteinen ja paahteinen tuoksu on maanläheisen muheva, mustaherukkainen, tumman kirsikkainen ja karhunvatukkainen. Täyteläinen maku toistaa tuoksun aromit. Viinissä on reilusti hedelmäisyyttä, mikä tekee suutuntumasta leveän, pehmeän ja pyöreän. Lempeät parkkihapot tuovat puolestaan ryhtiä ja rakennetta. Suutuntumaa sävyttää tammikypsytyksen tuoma mausteisuus. Jälkivaikutelma on lämminhenkinen, hennon vaniljainen ja tyylikkään tasainen.

Ruokasuositus: Monikäyttöinen viini tummille liharuoille ja riistalle. Myös kovat, suolaiset juustot.

Tähtiluokitus: 4/5 tähteä

Hinta: 33,98 € / 3 l

Viinilehden Vuoden valkoinen hanaviini 2021 -kilpailun voittajakolmikko

KULTAA: Ruppertsberger Imperial Riesling Organic hanapakkaus 2020, Deutscher Qualitätswein Pfalz, Saksa, Alko 933508

HOPEAA: MatuaSauvignon Blanc hanapakkaus 2020, Marlborough, Uusi-Seelanti, Alko 543598

PRONSSIA: WenteEstate Grown Chardonnay hanapakkaus 2019, Wente Vineyards, Kalifornia, Yhdysvallat, Alko 578528

Viinilehden Vuoden punainen hanaviini 2021 -kilpailun voittajakolmikko

KULTAA: LAB Reserva hanapakkaus 2018, Casa Santos Lima, Vinho Regional Lisboa, Portugali, Alko 936858

HOPEAA: HewitsonThe Adventures of Miss Harry hanapakkaus 2020, Australia, Alko 922696

PRONSSIA: Quintadas Setencostas hanapakkaus 2017, Casa Santos Lima, DOC Alenquer, Portugali, Alko 925548

Kaikkien kisassa mukana olleiden viinien arviot löytyvät Viinilehden nettisivulta ke 16.6.: viinilehti.fi/vuoden-hanaviinit-2021

Yksittäiset kuvat kaikista voittajaviineistä löytyvät ja ovat ladattavissa Alkon nettisivuilta (tallentaessasi klikkaa kuvan päällä hiiren oikeanpuoleista näppäintä). 

 

Näin voittajaviini valittiin:

Viinilehden Vuoden hanaviinit 2021 valittiin viini­maahantuojien kilpailuun lähettämistä 94 punaviinistä ja 78 valkoviinistä. Mukana oli sekä Alkon vakio- että tilausvalikoiman tuotteita. Viinilehden viiniasiantuntijat Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistoivat ja arvioivat hana­viinit sokkona, ja voittajat valittiin ennen viinien paljastamista.

Hanapakkausviinien tärkeimmät arviointikriteerit ovat tekninen laatu ja puhtaus sekä tasapaino viinin eri elementtien välillä. Koska hanaviinejä nautitaan usein seurustelun yhteydessä, ruokajuomina isoille seurueille ja vaihtelevien ruokien kanssa esimerkiksi noutopöytäviineinä, valintakriteereissä korostui viinin monikäyttöisyys. 

Tuomariston kommentti kilpailusta:

”Hyvä hanaviini on mielestämme monikäyttöinen ja helposti lähestyttävä – siitäkin huolimatta, että viinin luonteikkuus ja persoonallisuus saattavat tästä lähtökohdasta arvioituna hieman kärsiä.

Tänäkin vuonna joissakin punaisissa hanaviineissä oli aistittavissa pikkuriikkistä makeutta, joka pyöristää ja pehmentää viiniä ja tekee siitä monikäyttöisemmän ja kuluttajaystävällisemmän – eikä sitä tarvitse suoralta kädeltä tuomita. Tärkeää punaisten kohdalla on kuitenkin, ettei makeus maistu viineistä läpi.

Voittajapunaviini ihastuttaa muhevalla hedelmällään, joka täyttää tyylikkäästi suun. 
Viini on luonteeltaan iso, mutta silti erittäin harmoninen. Valkoviinivoittaja vakuuttaa puhdaspiirteisen hersyvällä hedelmäisyydellä, viehkeällä kukkaisuudella ja mineraalisuudella. Vaikka viinissä on jäännössokeria, sen ryhdikäs hapokkuus taittaa makeuden ja tekee siitä erittäin tasapainoisen.”

Voittajan julkistus:

Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund arvioivat valitsemiaan vuoden parhaita hanaviinejä Viinilehti Live -virtuaalitastingissa Viinilehden Facebook-sivulla torstaina 17.6.2021 klo 18. Tastingia voi seurata ilmaiseksi osoitteessa:

https://www.facebook.com/events/832331104041926

Arviot kaikista viineistä:

Kaikki kilpailuun osallistuneet hanaviinit, niiden arviot sekä viineille tehdyt ruokasuositukset löytyvät Viinilehden nettisivulta (ke 16.6. alkaen):

viinilehti.fi/vuoden-hanaviinit-2021 

 

Viinilehden Vuoden punaiset hanaviini -finalistit.

Viinilehden Vuoden valkoiset hanaviini -finalistit.



 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhla Mokka luotetuin kahvimerkki 2023

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista

Fazer luotetuin makeismerkki 2023 -tutkimus