Ahvenanmaa tarjoaa makuja ja maisemia

Ahvenanmaa kutsuu kesälomailijoita nauttimaan uniikista luonnostaan ja ruokakulttuuristaan.


 

Raikas meri-ilma, punaiset graniittikalliot ja kauniisti kukkivat omenapuut. Laaturavintolat, sympaattiset kahvilat ja lähiruoka. Ahvenanmaa kutsuu kesälomailijoita nauttimaan uniikista luonnostaan ja ruokakulttuuristaan.

 

Ainutlaatuisesta luonnostaan tunnettu Ahvenanmaa muodostuu 6700 nimetystä saaresta sekä 20 000 pienemmästä saaresta ja luodosta. Ulkosaariston karun kauniit graniittikalliot vaihtuvat vehreään luontoon, kun matkaa jatkaa syvemmälle sisäsaaristoon. ”Ahvenanmaa on monella tavalla uniikki kohde. Erilaisen luonnon lisäksi meillä on omat makumme ja omanlainen saaristokulttuurimme”, kertoo Ahvenanmaan matkailualan jäsenjärjestö Visit Ålandin myynti- ja projektipäällikkö Niko Micklin

Ei siis ole ihme, että moneksi muuntautuva Ahvenanmaa sopii matkakohteena hyvin niin aktiivilomailijoille, perheille kuin herkkusuillekin.

 

Aktiiviloma maantiellä, merellä tai golfkentällä

 

Ahvenanmaa on tunnettu erinomaisista pyöräilymahdollisuuksistaan ja punaisista maanteistään. Pyörän satulassa maisemat vaihtuvat nopeasti vihreistä niityistä sinisiin merenpoukamiin. Koska etäisyydet ovat lyhyitä, voi pyöräretkeen yhdistää helposti kahvilakierroksen ja historiallisia nähtävyyksiä. Omia pyöriä ei tarvita, sillä Ahvenanmaalla on helppo vuokrata pyöriä.

Saaristo tulee tutuksi myös vaeltamalla – vaihtoehtoja löytyy pidemmistä patikkareiteistä lyhyempiin kävelyreitteihin ja kaiken kaikkiaan merkittyjä vaellusreittejä on 34.  ”Ahvenanmaan luontoon tutustuakseen ei tarvitse olla ammattivaeltaja ja esimerkiksi meren äärelle pääsee helposti myös lyhyempiä reittejä pitkin”, vakuuttaa Micklin.

Jos haluaa ottaa merestä kaiken irti, kannattaa kokeilla melontaa. Sisäsaaristo ja suojaisat lahdenpoukamat tarjoavat myös lapsiperheille ja tottumattomille melojille soveltuvia lyhyempiä retkiä. Melontaretken kruunaa omat eväät saaressa tai päiväkahvit jossain suloisessa pienessä kahvilassa.

Ahvenanmaa on suosittu kohde myös golfaajien keskuudessa. Ålands Golfklubb avaa heinäkuussa täysin uudistetun Slottsbanan-kentän Kastelholman linnan kupeeseen. Kentän kaavaillaan yltävän Euroopan viiden parhaan golfkentän joukkoon. Tänä kesänä Ahvenanmaa panostaa myös hittilaji frisbeegolfiin, sillä saarelle valmistuu kesän aikana peräti 16 frisbeegolfrataa.

 

Lähiruokaa ympäröivästä merestä ja viljavasta maasta

 

Ahvenanmaan ruokakulttuuri on omalaatuinen, sillä saarikulttuuri on muokannut sitä useiden vuosisatojen ajan. Kalastus ja meren läheisyys ovat selvästi läsnä saaren ruokakulttuurissa, samoin maanviljely. Ahvenanmaalaisessa keittiössä käytetään paikallisia tuotteita, jotka valmistetaan sesongin mukaan ja käsityötaitoa vaalien. Ruoka onkin todellista lähiruokaa. Saariston lähiruokaherkut ja palkitut artesaanituotteet soveltuvat myös matka- ja makumuistoiksi.

Lähes 80 % Suomessa tuotetuista omenoista tulee Ahvenanmaalta – saarimaakuntaa ei syyttä kutsuta Suomen omenatarhaksi! Pääsaarella on myös paikallista juomatuotantoa, muun muassa kaksi olutpanimoa ja oma tislaamo. 

Pieneksi paikaksi Ahvenanmaalla on vaikuttava määrä tasokkaita ravintoloita. Ravintolat ja kahvilat tekevät paljon työtä edistääkseen alan kestävää kehitystä. Tämä näkyy esimerkiksi paikallisten raaka-aineiden suosimisena.

Maarianhaminalaisista ravintoloista Micklin nostaa esiin sataman vieressä sijaitsevan Nauticalin, josta on upeat näkymät satamaan ja museolaiva Pommerniin. Jos kesäiltaa haluaa istua hieman pidempään, on Indicon tunnelmallinen sisäpiha kerrassaan valloittava kohde.

Hyvän ruoan perässä kannattaa lähteä myös Ahvenanmaan maaseudulle. Micklin suosittelee muun muassa Stallhagenin panimoa ja sen yhteydessä toimivaa ravintolaa. ”En ole syönyt missään muualla niin paikallista ruokaa. Raaka-aineet tulevat tutuilta maanviljelijöiltä ja kalastajilta ja annokset maustetaan oman pihan yrteillä. Ravintolassa ei ole varsinaista ruokalistaa, sillä koskaan ei voi tietää tuoko kalastaja ahventa vai kuhaa.” Toinen ehdoton kohde on huippukokki Michael Björklundin pohjoismaiseen ruokaan keskittyvä Smakbyn, vinkkaa Micklin.

 

Seikkaile läpi saariston ja yövy omalla saarella

 

Helpoiten Ahvenanmaalle pääsee isommilla laivoilla tai lentäen Turusta ja Helsingistä. Seikkailunhaluiset suosivat saaristolauttaa, jotka seilaavat saariston läpi aina Manner-Ahvenanmaalle saakka. Kyydistä voi hypätä pois kesken matkan ja viipyä yön saaristossa. ”Saaristoreitti on todella suosittu ja yö saaristossa on yksi mahtavimmista kokemuksista, mitä Ahvenanmaa tarjoaa”, Micklin kehuu.

Majoitusvaihtoehtoja löytyy saariston lisäksi ympäri pääsaarta ja Maarianhaminan keskustaa. Omaa rauhaa kaipaava vuokraa mökin tai jopa oman saaren ja palveluita kaipaava valitsee majoituksen hotellista.

Koska näkemistä, kokemista ja maisteltavaa on paljon, suosittelee Micklin varaamaan aikaa Ahvenanmaalla kiertelyyn vähintään kolme päivää. Siinä ajassa ehtii tutustua Maarianhaminan lisäksi maaseutuun ja saariin, haaveilipa sitten aktiivilomasta tai uusista ruokaelämyksistä.

Saariston uniikki luonto ja kulttuuri takaavat, että loma vierähtää leppoisasti kotimaassa, ulkomailla.

 

Teksti: Toptaste 23.6.2020.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista

Espoon Kivenlahteen kaksi uutta ravintolaa

Saarioinen luotetuin valmisruokamerkki -tutkimus