Atria kokosi grillausohjeet koronakesään


Grillaaminen on monelle suomalaiselle rakas kesäinen harrastus, jonka parissa mieli lepää ja vatsa täyttyy.
 
Suomalaiset ovat tunnetusti grillikansaa - useimmat meistä pitävät grillaamisesta ja todella moni meistä suhtautuu grillaamiseen suorastaan intohimoisesti. Atria Mestarit ennustavat, että tänä kesänä grillataan avotulella nauttien yhdessäolosta ja grilliruokien huumaavista tuoksuista.
– Koronapandemia on saanut suomalaiset viettämään kodeissaan yhä enemmän aikaa, mikä on johtanut monella pihalla myös grillikauden entistä varhaisempaan aloitukseen, kertovat Atria Mestarit Heidi Eerola ja Jarmo Ritvanen. He edustavat Atriaa kaupoissa ja erilaisissa tapahtumissa ympäri Suomea.

Lisääntynyt ajanvietto kotona näkyy grillitrendeissä monella tapaa. Yksi niistä on se, että moni haluaa maustaa vaikkapa lihansa itse. Joku tekee kaiken maustekastikkeista lähtien itse, toinen taas tarttuu vaikkapa Atrian tämän kesän uutuuteen, maustamispakkaukseen, jossa maustamattomat possunfileepihvit ja maustekastike on samassa pakkauksessa, jossa ne sitten näppärästi sormia ja työvälineitä sotkematta yhdistetään (katso video: www.atria.fi/maustamispakkaus).
Rauhoittumista, nautintoa ja avotulta

Viime vuosina suosiotaan kasvattanut niin sanottu luolamiesgrillaus, eli avotulella grillaaminen tulee saamaan uusia faneja myös tänä kesänä. Avotuligrillaus ei ole hätähousujen hommaa, vaan kunnon hiilloksen luominen ja näissä grillausolosuhteissa suosittujen, pidempää kypsennystä vaativien lihojen grillaus on aikaa vievää puuhaa. Atrialla puhutaankin tänä kesänä ilmiöstä nimeltä Grillfulness.
– Minulle Grillfulness on sitä, kun vietetään yhdessä iltaa kaikessa rauhassa. Nautitaan luonnon äänistä ja tulen rätinästä tai vaikka kaasugrillin hiljaisesta suhinasta, sekä grilliruokien huumaavista tuoksuista, kertoo Jarmo Ritvanen.

Mindfulness tarkoittaa keskittymistä kulloinkin meneillään olevan hetken kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen kaikilla aisteilla. Grillaamisessa on parhaimmillaan kyse täsmälleen samasta asiasta: keskittymisestä ruoanlaittoon ja siitä nauttimisesta kaikilla aisteilla: näet punaisena hehkuvan grillin ja mehevät grillilihat, kuulet rauhoittavan tirinän, tunnet huumaavan tuoksun, aistit sormisuolan karkeuden sormissasi ja lopuksi tietenkin nautit kesän parhaiden grilliherkkujen mahtavasta mausta. Nyt tälle nautinnolle on siis olemassa myös nimi, Grillfulness.
Tuttuja makkaroita, mutta myös erikoisempia lihoja
Vaikka esimerkiksi kana on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, on makkara edelleen suosittu grillattava. Erityisesti erilaiset raaka- ja erikoismakkarat kiinnostavat yhä useampia. Innokkaimmat grillaajat suosivat myös erikoisempia ruhon osia. Raaka-aineissa arvostetaan tuoreutta, niin lihan kuin lisukkeiden ja maustamisenkin osalta.

–Tutut possunfileepihvit sekä erityisesti mehevät possunkasslerpihvit ovat edelleen suosittuja – ja syystäkin. Mutta myös hieman erikoisempia osia grillataan paljon. Esimerkiksi Atrian Lihakauppa.fi:ssä yksi suosituimpia tuotteita on hanger steak, joka on oikein grillattuna aivan huipputavaraa, summaa Heidi Eerola.
– Maustamiseen käytetään niin yrttejä, kuivamausteita kuin erilaisia öljyjäkin, jatkaa Jarmo.

Etnisten makujen rinnalle makuja suoraan Suomen metsästä
Suolan vähentäminen myös grilliruoassa on kasvava trendi, ja makua vahvistetaan suolan sijaan voimakkailla mausteilla. Siinä missä afrikkalainen, intialainen ja aasialainen makumaailma on jo saavuttanut suomalaisten grillit, tulevana kesänä yhä useammin mausteita haetaan myös suomalaisesta metsästä.
– Puolukka, karpalo, tyrni ja mustikka nousevat makumaailmaan vahvasti. Esimerkiksi tyrnin happo toimii marinadissa erittäin hyvin, Jarmo toteaa.
Grillaamisesta koko perheen yhteistä puuhaa
Jos grillaaminen on ollut perheessä yhden grillimestarin vastuulla ja muut ovat keskittyneet syömiseen, ennustavat Atrian Mestarit työnjakoon viimeistään nyt muutosta.
– Etenkin jos koronan aiheuttama poikkeustilanne jatkuu pidempään, on grillaus varmasti entistä isommassa roolissa monen perheen ajanvietossa. Se on sellaista kivaa tekemistä, joka tuo iloa paitsi viikonloppuun ja lomapäiviin, myös ihan arki-iltoihin, toteaa Heidi.
– Grilliä myös hyödynnetään entistä monipuolisemmin pelkän lihan ja kasvisten grillaamisen sijaan. Grillissähän onnistuu myös vaikka pizzat ja paellat, ja myös grillattuja jälkiruokia kokeillaan nyt todella innokkaasti, päättää Jarmo.
 
Atria Mestareiden kastikevinkit grilliaterialle
Marjakastike
Monikäyttöinen kastike sopii salaatteihin, grillatulle lihalle ja kalalle, sekä makean jälkiruoan kanssa.
  • ½ dl vettä
  • 2 dl tuoreita kauden marjoja
  • 1 limenmehu
  • 1 appelsiininmehu
  • 1 rkl sokeria
  • ¼ tl suolaa
  • 1 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
  • 1 rkl hienonnettua tuoretta minttua
Surauta kaikki kastikkeen ainekset sekaisin joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Mojo
Maukas kastike sopii niin kanan, lihan ja kasvisten jälkimaustamiseen kuin salaattiinkin.
  • 1 rkl murskattua valkosipulia
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 rkl hienonnettua tuoretta oreganoa
  • 1 rkl hienonnettua tuoretta minttua
  • 1 limenmehu
  • 1 appelsiininmehu
  • ¼ tl juustokuminaa
  • ¼ tl jauhettua korianteria
  • 1 tl suolaa
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
Munakoisohummus
Hummus maistuu vaikkapa grillatun vaalean leivän kanssa.  Kokeile myös porkkanahummusta korvaamalla munakoiso 2-3 porkkanalla.
  • 1 munakoiso
  • 1 tlk kikherneitä
  • 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl tahinia
  • 1 tl juustokuminaa
  • suolaa
Halkaise munakoiso ja grillaa puolikkaisiin kaunis molemmille puolille suoralla lämmöllä. Siirrä munakoisot sitten mietoon epäsuoraan lämpöön kypsymään reiluksi puoleksi tunniksi, kunnes sisus on pehmeää ja kypsää. Jäähdytä munakoiso. Kaavi munakoison sisus kulhoon. Lisää loput ainekset ja soseuta tasaiseksi joko tekosekoittimella tai sauvasekoittimella. Tahnan paksuutta voit säädellä oliiviöljyllä.
Lähde: Atria
Kuvat: Atria

Koronapandemia on saanut suomalaiset viettämään kodeissaan yhä enemmän aikaa, mikä on johtanut monella pihalla myös grillikauden entistä varhaisempaan aloitukseen, kertoo Atria Mestari Jarmo Ritvanen.

Atrian tämän kesän uutuus on maustamispakkaus, jossa maustamattomat possunfileepihvit ja maustekastike on samassa pakkauksessa, jossa ne sitten näppärästi sormia ja työvälineitä sotkematta yhdistetään.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhla Mokka luotetuin kahvimerkki 2023

Fazer luotetuin makeismerkki 2023 -tutkimus

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista