Kauramaitoa ja villivihanneksia jo keskiajalla -Perinnevegeä-kirja
Juuri ilmestynyt keittokirja Perinnevegeä ammentaa
entisaikojen ruokapöytien parhaimmistosta ja lähestyy yhteistä ruokaperintöämme
ilmastolle ja eläimille lempeästä näkökulmasta. |
Suomessa on
kerätty villivihanneksia ja juotu kauramaitoa jo
vuosisatojen ajan. Juuri ilmestynyt keittokirja Perinnevegeä ammentaa
entisaikojen ruokapöytien parhaimmistosta ja lähestyy yhteistä ruokaperintöämme
ilmastolle ja eläimille lempeästä näkökulmasta.
Suomalainen perinneruoka on paljon muutakin kuin
karjalanpaistia ja lihapullia. Uutuuskirja Perinnevegeä elvyttää
autenttista ruokaperintöämme ja nostaa esiin vegaanisia vaihtoehtoja Pohjolan
ruokapöydistä. Kirja sisältää yli 50 kasvisruokareseptiä hampputofusta
saaristolaisleipään. Tärkeään osaan nousevat vanhat viljelykasvimme härkäpapu,
herne, nauris, ohra ja hamppu. Monet niistä olivat tuttuja jo kivikauden
ihmiselle.
Ruuanlaiton ohessa teos kertoo esivanhempiemme ruokakulttuurista ja eri
ainesten taustoista. Tutkimusretki vanhoihin kasvisruokiin paljastaa
jännittäviä seikkoja entisaikojen ruokapöydästä. Itämeren rannoilla on
esimerkiksi juotu kauramaitoa ja hamppumaitoa jo satoja vuosia, rukiista taas
on valmistettu piimää. Silakaksi sen sijaan kutsuttiin sujuvasti
kaikkea suolaista särvintä, kuten sieniä ja kaalia.
Ruokaperinteessä on viimeisen sadan vuoden ajan korostettu eläinperäistä
ruokaa. Lihan, maidon ja voin runsaus on kuitenkin vasta teollistumisen ajan
ilmiö. Perinnevegeä lähestyy yhteistä ruokaperintöämme toisesta,
ilmastolle ja eläimille lempeästä näkökulmasta.
Anniina Ljokkoi on ravintoneuvoja, kirjailija ja
kirjallisuuden kääntäjä. Hänen aikaisemman tietokirjansa Vegaanimuksut (Into
2017) jatko-osa, lapsiperheiden keittokirja Vegaanimuksujen
lempiruokia (Enostone 2021) ilmestyy lokakuussa.
Liisa Kaski on folkloristi, antiikintutkija ja kalevalamittaisen
runouden tuntija. Kaski toimii tutkijana historian ja kulttuuriperinnön
tohtoriohjelmassa Helsingin yliopistossa. Hänen edellisiä teoksiaan
ovat Myyttiset eläimet (SKS
2019) ja Kalevala ja opas sen lukemiseen (SKS
2015).
SKS Kirjat kertoi asiasta tiedotteessaan 26.8.2021.
Kommentit
Lähetä kommentti