Dubain perinneherkku on taateli

 

Dubaissa vieraille on tapana tarjota tarkkaan valittuja taateleita ja mausteista arabialaista kahvia. Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa viljellään 200:aa erilaista taatelilajiketta. 


 

Taatelit ovat tärkeä osa Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kulttuuria ja samalla vieraanvaraisuuden symboli. Vieraille on tapana tarjota tarkkaan valittuja taateleita ja mausteista arabialaista kahvia. Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa viljellään 200:aa erilaista taatelilajiketta. 

Matkailijat voivat saada lähituntumaa taateliperinteisiin ja maistella tätä paikallista herkkua ravintoloissa, joissa siitä on tehty ruokalistan kiinteä osa. Tarjolla on myös taatelipohjaisiin tuotteisiin perustuvia spa-hoitoja. 

 

Taatelit ovat arabialaisen kulttuurin tärkeä osa. Aikanaan hedelmää pidettiin elintärkeänä ravinnonlähteenä. Nykyään alueella myydään paljon eri lajikkeita, joista kullakin on omintakeinen väri ja maku. Yhteensä viljelyssä on 200 lajiketta. Kaupoissa myydään jopa suklaapäällysteisiä, mantelitäytteisiä, sokeroituihin sitruksenkuoriin rullattuja taateleita sekä vastaavia kokeiluja. Useimmiten taateleita tarjotaan kuitenkin sellaisenaan perinteisen arabialaisen kahvin kanssa. Tämä "gahwa" on maustettu kardemummalla ja usein myös sahramilla, juustokuminalla ja neilikalla.


- Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa taatelit ovat kuin äitejä. Ne ovat ruokkineet meitä tuhansia vuosia, ja hedelmien lisäksi taatelipalmusta on opittu hyödyntämään runko, lehdet ja lehdykät, kertoo Ahmed Al Jafflah. Hän työskentelee Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understandingissa (SMCCU), joka tarjoaa matkailijoille ja paikallisille tietämystä emiraattikulttuurista.


- Taateleita käytetään siirapin, marmeladin ja jopa leivän teossa. Pestyjä, jauhettuja ja siivilöityjä taatelinkiviä käytettiin ennen muinoin kahvin valmistuksessa. Samaa tekniikkaa käytetään yhä kajaalin valmistuksessa, ja perinteisiä taatelituotteita on myynnissä ympäri Dubaita, Ahmed jatkaa.

 

Ahmed suosittelee vierailua Deiran Waterfront Marketilla. Siellä voi maistella erilaisia taateleita, kuten herkullista Khalas-lajiketta, sekä alueen tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. Vaikka kyseessä on tukkutori, useimmista kojuista myydään myös pienempiä annoksia.


Ahmedin toinen käyntisuositus on Hatta Heritage Village, jossa voi tutustua perinteisiin emiraattirakennuksiin paikallisia taateleita popsien. Vuoristokylä on arvioitu yli 3 000 vuotta vanhaksi, ja ennallistettuna se tarjoaa matkailijoille välähdyksen paikallisesta elämäntavasta vuosisatojen takaa. Samalla kannattaa tutustua kylän takana olevaan Hattan perinteiseen vesihuoltojärjestelmään, jossa kerätään vuorilta tulevaa makeaa vettä talousvedeksi ja taateliviljelmien kasteluun. 


Eri puolilla Dubaita voi herkutella taateleilla myös ravintoloissa ja nauttia taatelipohjaisista spa-hoidoista.

  • Al Fanar on 1960-luvun Dubaista vaikutteita ottanut kahvila-ravintola, joka tarjoaa perinneruokaa rustiikkisessa ympäristössä. Kokeile vaikkapa taateleilla höystettyä saloona laham del tamor -lammaspataa.
     
  • Arabian Tea House sijaitsee Dubain vanhimmassa kaupunginosassa Al Fahidissa (ent. Al Bastakiya), ja se vie kävijät aikamatkalle. Sisustusta hallitsevat turkoosinsiniset penkit, valkoiset rottinkituolit, pitsiverhot ja tuoreet kukat. Emirati chami cheese -annoksessa yhdistyvät suolainen juusto ja kypsien taatelien makeus.
     
  • Bateel tarjoaa taateleita modernein täyttein ja maustein. Kahvilan listalla on myös lämpimiä ruokia, kuten taateli-balsamicolla maustettuja ribsejä. Taatelituotteita voi ostaa myös matkamuistoksi.
     
  • Taatelien hyvillä ominaisuuksilla voi hemmotella myös koko kehoa varaamalla Timeless Body Journey -hoidon, jota tarjoaa ylellinen spa-lomakeskus Al Maha. 90 minuuttia kestävässä hoidossa käytetään tuotteita, jotka on tehty viikunoista, taateleista ja eteerisistä öljyistä. Hoito alkaa kuorinnalla, jatkuu hieronnalla ja huipentuu jalkanaamioon.

 

Expo 2020

 

Dubai isännöi 1. lokakuuta 2021-31. maaliskuuta 2022 ensimmäistä Lähi-idässä järjestettävää maailmannäyttelyä. Expo 2020 -näyttelyyn kokoontuu koko maailma etsimään yhdessä uusia ratkaisuja aikamme suurimpiin haasteisiin.

 

Maailmannäyttelyt ovat tarjonneet kiehtovia elämyksiä jo lähes 170 vuoden ajan. Aiemmissa näyttelyissä esiteltyjä innovaatioita ovat esimerkiksi puhelin, väritelevisio ja robottien ensimmäiset prototyypit - sekä jäätelö ja tomaattiketsuppi.

 

www.expo2020dubai.com

 

 

Teksti: related.dk 6.12.2021


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhla Mokka luotetuin kahvimerkki 2023

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista

Fazer luotetuin makeismerkki 2023 -tutkimus