Punaviini on joulupöydän ikisuosikki -Alko

Punaviini on todennäköisin joulupöydän suosikki tänäkin vuonna 2021 ja tuoteryhmistä punaviiniä myydään Alkossa eniten jouluna. Kuva: Matti Matikainen


 

Joulupöydässä luotetaan vahvasti perinteisiin. Punaviini on joulupöydän ikisuosikki ja vastuullisuus on yhä merkittävämpi ostokriteeri, kertoo Alko tiedotteessaan 8.12.2021.

 

Joulu on Alkossa vuoden kiireisin sesonki. Myynnin arvioidaan kasvavan noin 80 prosenttia normaaliin ajanjaksoon verrattuna. Lähes kaikkien tuoteryhmien kysynnän arvioidaan kasvavan tänä vuonna edellisvuosien tapaan. Joulun vaikutusta Alkon myyntiin kahdella joulunalusviikolla on arvioitu juhlattomaan ajanjaksoon verrattuna.

Punaviini on todennäköisin joulupöydän suosikki tänäkin vuonna 2021 ja tuoteryhmistä punaviiniä myydään Alkossa eniten jouluna. Punaviiniä ennakoidaan myytävän yli kaksi miljoonaa litraa, kun normaalisti punaviiniä myydään noin 800 000 litraa. Toinen joulun vakioruokajuoma on olut, jonka kysyntä kaksinkertaistuu.

Samppanja on joulupöydän kuningatar ja sen litramyynti kasvaa yli kolminkertaiseksi. Joulu on makeiden herkkujen juhla-aikaa ja tämä näkyy muun muassa portviinien ja maustettujen liköörien, madeiran ja sherryn myynnin kasvuna.

 

Joulu maistuu perinteille, juomavalinnoissa korostuvat kestävämmät valinnat

 

Suomalaisessa joulussa luotetaan edelleen vahvasti perinteisiin.

"Ehkäpä tätä joulua voisi kuvailla tunnelmaltaan perinteiseksi, mutta kestävämpien valintojen twistillä. Niin ruoka- kuin juomavalinnoissa pohditaan vastuullisuutta”, kertoo tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine Taina Vilkuna.

”Eniten asiakkaamme osaavat kysyä luomua, mutta entistä enemmän halutaan myös vegaanisia viinejä ja ympäristövastuullisempiin pakkauksiin kiinnitetään entistä suurempaa huomiota.”

Myös kasvispainotteisesta ruokavaliosta puhutaan paljon osana ilmastokeskustelua.

”Kinkku ei kuulu joka pöytään joulunakaan, ja kasvis- ja vegaaniruoalle kysytään juomasuosituksia entistä enemmän. Tämän lisäksi on myös asiakkaita, jotka ovat kiinnostuneita vegaanijuomista, joiden valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä tuotteita. Meillä on valikoimassa lähes 1500 vegaanista tuotetta eri tuoteryhmistä.”

Alkoholittomien viinien myynnin ennakoidaan joulumyynnissä kasvavan lähes kaksinkertaiseksi normaaliin myyntiin verrattuna. Alkoholittomat ovatkin Vilkunan mukaan yhä kiinteämpi osa juhlaa kuin juhlaa.

”Alkoholittomien tuotteiden valmistusmenetelmät ovat kehittyneet ja tuotteiden laatu on parantunut merkittävästi. Alkoholittomien juomien ja ruokien yhdistäminen onnistuu jo samalla tavalla kuin alkoholillisten juomien kanssa.”

 

Olut viihtyy sillien ja silakoiden seurassa

 

Alkon joulun olutkattaus koostuu niin tutuista perinteisistä tyyleistä kuin moderneista yllättäjistä.

”Lagerit ja savuoluet kuten saksalainen rauchbier ovat omiaan perinteisen kinkun ja laatikoiden kaverina. IPAn rapsakka humalointi puolestaan raikastaa joulun raskaampia makuja, ja kevyemmistä vehnäoluista saa tyylikkään kumppanin kalapöytään”, Vilkuna vinkkaa.

Punaviinien ystävälle hyviä vaihtoehtoja ovat kevyet ja marjaiset punaviinit erityisesti Pinot Noir- tai Gamay-rypäleistä. Mikäli haluaa viiniltä täyteläisyyttä, Bordeaux’n klassikkot sekä Italian Venetosta tulevat muhkeat amaronet tai mausteisen kirsikkaiset ripassot maistuvat myös joulunaikaan.

Yksi toimiva valinta joulupöytään on Vilkunan mukaan samppanja.

”Vaikka aterialle olisi jo valittu toisenlaiset ruokaviinit, samppanja toimii hyvänä tukena. Tukisamppanja virittää makuhermot ennen ateriaa. Ruokalajien välillä samppanja puhdistaa ja raikastaa suun tehden tilaa uusille mauille.”

”Tärkein valintakriteeri on loppujen lopuksi oma maku, eli valitse juuri sellaisia viinejä, joista itse pidät.”


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhla Mokka luotetuin kahvimerkki 2023

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista

Fazer luotetuin makeismerkki 2023 -tutkimus