Viinitrendi 2022 suosii kevyttä ja raikasta

Kevyttä, aromaattista, raikasta ja yllättäviä makuyhdistelmiä. Sellaiselta näyttää viinivuosi 2022!

 

Viiniasiantuntija Teemu Rinta-Mänty on 10 vuotta viinien parissa ammattimaisesti toiminut kouluttaja, kirjoittaja ja konsultti, jolla on takanaan useita erilaisia viinikoulutuksia ja tutkintoja. Tällä hetkellä hän suorittaa Master Of Wine-tutkintoa. Rinta-Mänty kirjoittaa viinistä muun muassa Viinilehteen sekä Copatinto-viiniblogiinsa. Keskustelimme Rinta-Männyn kanssa tämän vuoden viinitrendeistä, vegaanisista viineistä sekä ruoan ja viinin yhdistämisestä.

Minkälaiset viinit ovat suosiossa vuonna 2022?

Tänä vuonna jatkuu jo jonkin aikaa nousussa ollut viinitrendi, joka suosii kevyitä ja raikkaita viinejä, erityisesti valkoviinin puolella. Rinta-Mänty korostaa myös aromaattisuuden merkitystä nimenomaan valkoviineissä. Esimerkkeinä hän mainitsee muun muassa klassisen Rieslingin, jonka menestystarina on jatkunut pitkään eikä laantumisen merkkejä ole näkyvissä. ’’Sauvignon blanc on myös rypäleistä sellainen, mikä näyttää selkeästi vetävän todella hyvin. Näissä molemmissa on huomattavissa hiukan samaa profiilia, eli viineistä löytyy korkeaa hapokkuutta, raikkautta ja kepeyttä. Aromikkuuden ansiosta näistä viineistä on helpompaa löytää erilaisia vivahteita, tuoksuja ja makuja. Lisäksi ne ovat hyvin tunnistettavia viinejä.’’

Raikkaiden ja kepeiden viinien viehätys ulottuu myös punaviineihin, mutta Rinta-Mänty toteaa, että suomalaisilla on edelleen vahvat mieltymykset täyteläisille ja pehmeille punaviineille. ’’Kokeneet viinin harrastajat tai on niiden kanssa enemmän tekemisissä olevat valitsevat nyt hiukan enemmän kevyempää punaviinin, kun taas ne, jotka haluavat muuten vain nautiskella punaviinejä suosivat täyteläisiä ja muhkeita viinejä.’’

Taustatekijöinä tälle ilmiölle on ainakin tottumiskysymys. ’’Me olemme Suomessa tottuneet juomaan viinejä pitkälti sellaisenaan, esimerkiksi kun istutaan iltaa ystävien kanssa. Silloin helpot ja muhkeat punaviinit ovat mieluista, koska niistä on mahdollista löytää paljon makuja ja tuoksuja, eikä niissä ole suuta kiristäviä komponentteja. Tämä tekee niistä usein helpommin lähestyttäviä. ’’

Erityisesti tulevaa kesää silmällä pitäen, Rinta-Mänty mainitsee roseeviinien villityksen jatkuvan myös tänä vuonna.

Ruoka-trendeillä on luonnollisesti vahva vaikutus myös viinimaailmaan. Esimerkiksi Rieslingin ja Sauvignon blancin suosio saattaa selittyä Rinta-Männyn mukaan juuri sillä, että vallitsevan terveysajattelun myötä nyt ruokamaailmassa ovat nousussa kevyet kasvis -ja kalaruoat. Lisäksi hän mainitsee ravintoloiden tärkeän roolin ruoan ja viinin yhdistämisessä. ’’Monet ravintolat tuovat taidokkaasti esille kasviksien monipuolisuutta, jonka ansiosta niihin yhdistellään juuri näitä kepeitä ja raikkaita viinejä. Se trendi siirtyy myös hiljalleen ihmisten omiin ruokapöytiin.’’ Hän mainitsee omana suosikkinaan yhdistää esimerkiksi aasialaiset, mausteiset ruoat aavistuksen makeaan Rieslingin kanssa. ’’Pieni jäännössokeri toimii todella hyvin yhdistettynä tulisen mausteisuuden kanssa.’’

Mihin viineihin tänä vuonna kannattaa sitten tutustua? Tähän Rinta-Mänty antaa muutamia ehdotuksia. ’’Kuohuviineissä maailmalla jo jonkin aikaa, varsinkin harrastajapiireissä, suosiossa ovat olleet samppanjasta hiukan harvinaisemmat lajikkeet, esimerkiksi Pinot Meunier.

Rinta-Mänty kertoo, että erityisesti punaviineissä viime vuoden heikko satokausi saattaa vaikuttaa saatavuuden heikkenemiseen ja mahdollisesti hintojen nousuun ainakin klassikkoalueiden viineille.

Tämän seurauksena esille voi kuitenkin nousta pienempiä viinintuottajia ja vähemmän tunnettuja alueita, esimerkiksi Loiren laakso Ranskassa ja sieltä erityisesti Cabernet Franc. Lisäksi Rinta-Mänty mainitsee Espanjan pohjoisosien viinejä. ’’Galiciasta ja Baskimaasta tulevia viinejä ei vielä hirveästi löydy Suomen markkinoilta. Näiden alueiden viinejä suosittelen kuitenkin maistamaan. Erityisesti he, jotka ovat tottuneet siihen, että espanjalaiset viinit olisivat jotenkin tammisia tai raskaita.’’

Myös niin sanotut saariviinit ja vulkaanisten maaperien viinit saavat suosituksen Rinta-Männyltä. ’’Kiinnostavia viinejä tulee esimerkiksi Sisiliasta, Sardiniasta, Kanariansaarilta ja Mallorcalta. ’’ Vulkaaninen maaperän ansiosta viini saa aavistuksen savuisen tai mineraalisen vivahteen, vaikkakin tämä teema on hiukan kiistelty viiniharrastajien piireissä.

Sekä Rinta-Mänty että Saksan viinitiedotuksen Monika Halén mainitsevat, että saksalaiset valkoviinit ovat tällä hetkellä suuressa suosiossaan Suomessa, erityisesti kuiva Riesling. Saksalaiset viinit ovat tunnetusti hapokkaita, raikkaita ja hedelmäisiä, jolloin ne istuvat loistavasti esimerkiksi kasvisruokien tai äyriäisten kanssa.

Mitä tarkoittaa vegaaninen viini?

Tavallinen kuluttaja ei välttämättä edes tiedä, mitä vegaaninen viini oikeastaan tarkoittaa. Rinta-Mänty kertoo, että käytännössä viinin vegaanisuus ratkaistaan viinin kirkastamisprosessissa, koska kirkastuksessa käytetään perinteisesti eläinperäisiä tuotteita, esimerkiksi kananmunaa sisältäviä tuotteita tai kalaperäisiä tuotteita. Kun nämä jätetään pois, viini on vegaaninen. Sertifikaatit vegaanisille viineille eivät ole kovin vanhoja, eikä vegaanisuudella itsessään ole suurta vaikutusta viinin ominaisuuksiin, sillä erot valmistusmenetelmissä ovat niin pieniä

Mitä viinimaailmassa tulee tapahtumaan vuonna 2022?

Rinta-Mänty toteaa alkoholittomuuden olevan tänä vuonna selvästi kasvava trendi. ’’Vähäalkoholiset ja alkoholittomat viinit tulevat yleistymään terveysajattelun ja terveystrendien myötä ja tuottajat haluavat panostaa tähän entistä enemmän. He myös pystyvät valmistamaan laadukkaampia alkoholittomia ja matala-alkoholisia viinejä.’’ Rinta-Mänty sanoo, ettei vielä ole kokenut hätkähdyttäviä makukokemuksia alkoholittomista viineistä. Hän kuitenkin nostaa esille Alkon valikoimastakin löytyvän kuivan, alkoholittoman kuohuviinin nimeltä Silhouet. ’’Yleensä alkoholittomissa viineissä on hyvin paljon makeutta, mikä saattaa tökkiä monelle. Tämä on kuitenkin miellyttävä, kuiva alkoholiton kuohuviini’’ Rinta-Mänty kertoo.

’’Koronapandemian ja matkailurajoitusten myötä näkyvissä on myös ilmiö, missä makumuistoja haetaan nyt kotikeittiössä yhdistelemällä esimerkiksi tietyn alueen ruokia ja viinejä vaikkapa teemailtojen muodossa.’’ - Rinta-Mänty

Ruoan ja viinin yhdistämiseen Rinta-Mänty toivoo entistä enemmän rentoutta. ’’Miksi et voisi yhdistää samppanjaa esimerkiksi hodareiden tai voipopcornien kanssa? Ruoan ei aina tarvitse olla älyttömän fiiniä tai hienoa, rento ja casual ruoka toimii myös. Ruoan ja viinin parituksessa ei aina tarvitse miettiä täydellisiä yhdistelmiä, vaan voi ottaa ihan rennosti ja antaa mennä.''

Teksti: Toptaste 2.2.2022


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhla Mokka luotetuin kahvimerkki 2023

Fazer luotetuin makeismerkki 2023 -tutkimus

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista