Silakkamarkkinat jälleen Helsingissä

Kalastajien alukset ja myyntikojut valtaavat Helsingin Kauppatorin, kun vuodesta 1743 järjestetyt Stadin Silakkamarkkinat alkavat sunnuntaiaamuna 2.10.2022 ja jatkuvat lauantaihin 8.10. saakka.


 

Silakka on Suomen kaupallisen kalastuksen tärkein saaliskala. Yhdessä kilohailin kanssa silakka muodostaa 95 prosenttia Suomen merialueen saaliista. Silakka ja kilohaili ovat ilmastoystävällistä ja terveellistä lähiruokaa, jota myydään Silakkamarkkinoilla suoraan kalastajalta kuluttajalle. 

Kalastajien alukset ja myyntikojut valtaavat Helsingin Kauppatorin, kun vuodesta 1743 järjestetyt Stadin Silakkamarkkinat alkavat sunnuntaiaamuna 2.10.2022 ja jatkuvat lauantaihin 8.10. saakka. Silakkatuotteita saapuu myymään 26 kalastajaa eri puolilta Suomea.

Kalatalouden Keskusliitto on vahvasti esillä Silakkamarkkinoiden avajaispäivän ohjelmassa. Avajaissunnuntaina 2.10. klo 12 ja 13 välillä Kalatalouden Keskusliiton toiminnanjohtaja Vesa Karttunen esittelee Keskusliiton toimintaa purjelaiva Vivanin kannella. Samana päivänä klo 16 Silakkaraati palkitsee vuoden parhaat kalatuotteet kahdessa kategoriassa: vuoden silakkayllätys ja vuoden maustekala. Silakkaraadissa yhtenä arvioijana toimii Kalatalouden Keskusliiton kalastusbiologi Malin Lönnroth.

Silakka lautasella on puhdas ekoteko

Kotimainen kala on ilmastoystävällinen ja terveellinen vaihtoehto. Kalan hiilijalanjälki on pienempi kuin lihan ja luonnonkalojen syöminen on ympäristöteko myös veden laadun kannalta, koska kalansaaliiden kanssa vedestä poistuu fosforia ja typpeä. Erityisesti läheltä pyydetyn silakan ja kilohailin ympäristövaikutukset ovat todella pienet.

Silakan kulutus on laskenut roimasti Suomessa. Vielä 1980-luvun alussa suomalaiset söivät silakkaa yli 30 miljoonaa kiloa vuodessa. Nykyinen kulutus on enää kymmenesosa siitä, 3,5–4 miljoonaa kiloa. Nyt on korkea aika muuttaa trendiä, ja alkaa käyttää enemmän terveellistä lähikalaa, kehottaa Kalatalouden Keskusliitto. 

Tule ja tutustu Itämeren kaloihin

Kalatalouden Keskusliitto jakaa markkinoilla tuttuun tapaan kalasta tietoa. Meidät löytää Silakkamarkkinoiden Kalastajakujalta paikalta 34. Tule tutustumaan akvaariossamme uiskenteleviin Itämeren eväkkäisiin, samalla saat ajankohtaista tietoa kalastukseen, kalastuslupiin ja kalatalouteen liittyen. Voit muun muassa tutustua Luonnonvarakeskuksen vapaa-ajankalastajille suunnattuun uuteen Omakala-mobiilisovellukseen Keskusliiton kala-asiantuntijat ovat paikalla su–ke 2.–5.10.

Stadin Silakkamarkkinoiden koko ohjelma tästä https://stadinsilakkamarkkinat.fi/

Kalatalouden Keskusliitto kertoi asiasta tiedotteessaan 29.9.2022.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhla Mokka luotetuin kahvimerkki 2023

Fazer luotetuin makeismerkki 2023 -tutkimus

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista