Satokausi lokakuusta jouluun saakka
Kotimaisen ruusukaalin satokausi ajoittuu syyskuun lopulta aina
myöhäiseen syksyyn, jopa jouluun saakka. Ruusukaalin herkullisuus ja
monikäyttöisyys on viime vuosina huomattu, joten vähitellen yhä useampi
suomalainen poimii ruokakaupasta syksyisin rasiallisen jos toisenkin
suloisia, pieniä kaalinkeriä ostoskoriinsa. Monille ruusukaali kuitenkin
on vielä uusi tuttavuus, jota ehdottomasti kannattaisi kokeilla.
Miellyttävä maku
Ennakkoluulot ruusukaalin kitkeryydestä tai tunkkaisuudesta
joutavat romukoppaan. Enää vuosikausiin ruusukaalit eivät ole maistuneet
liian voimakkailta, koska lajikkeet ovat vaihtuneet miellyttävän
makuisiin. Ruusukaalien keittämistä ylikypsiksi on syytä huolella
välttää. Oikeilla kypsentämistavoilla ja makupareilla ruusukaalit
maistuvat raikkailta ja houkuttavilta.
Kokeile paahtaa uunissa
Huuhtaise ruusukaalit ja poista mahdolliset vioittuneet uloimmat
lehdet. Halkaise kerät, siirrä leivinpaperin päälle pellille ja pyöräytä
mukaan tilkka ruokaöljyä. Mausta sitruunanmehulla ja ripauksella suolaa.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Herkullisuutta lisää, jos
viiden minuutin paiston jälkeen ripotat ruusukaaleille kuivahtaneen
ruisleivän murusia tai jauhettua hapankorppua, hienonnettua persiljaa tai
rosmariinia sekä parmesaanijuustoraastetta. Maista ja ihastu!
Vältä ylikypsentämistä
Jos keität ruusukaalit suolalla maustetussa vesitilkassa tai
käytät höyrykattilaa, jätä kaalinkerät napakan kypsiksi. Alle 10
minuuttia riittää. Paistinpannussa halkaistut ruusukaalit kysyvät
viidessä minuutissa. Jos leikkaat ruusukaalit neljään osaan, pilkot tai
purat lehdiksi, kypsyminen vie vain muutaman minuutin. Voit makeuttaa
ruusukaalit tilkalla hunajaa. Jos kaipaat terästystä, lisää balsamicoa
tai chiliä.
Sopii niin liha-, kala- kuin kasvisaterioille
Syksy on karitsan- ja riistalihan aikaa, samoin juhlavien
paistien. Ruusukaalit ovat loistovalinta sunnuntaiaterioille. Ruusukaalit
maistuvat erilaisten liharuokien, kuten naudanliha- ja possupaistien
kanssa, erityisen hyvin myös pororuokien, lintu-, hirvi- tai
peurapaistien kyljessä. Ruusukaaleista saa myös herkullisia kasvisruokia.
Jos käytät ruusukaalit salaattiin, jäähdytä ne jääkylmässä vedessä heti
keittämisen tai höyrykypsennyksen jälkeen.
Hyvä ravintoarvo
Ruusukaali on energiapitoisuudeltaan kukkakaalin veroinen eli
sopii hyvin keventämään ruokavaliota. Silti siitä saa runsaasti
kivennäis- ja hivenaineita. Vitamiineista ruusukaali sisältää etenkin C-
ja K-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja, esimerkiksi folaattia, jonka
saanti jää monella liian vähäiseksi. Ruusukaali kuuluu ristikukkaisiin
kasveihin muiden kaalien tavoin, joten sitä voi pitää hyödyllisenä osana
syövän ennalta ehkäisyssä, tietenkin osana monipuolista ruokavaliota.
Valtakunnallista ruusukaalille nimettyä teemaviikkoa vietetään
viikolla 41 (10.–16.10. 2022).
|
Kommentit
Lähetä kommentti