Fazerin klassikkokeksi Domino 70 vuotta

Fazer Domino on Fazerin myydyin ja kautta aikojen suosituin täytekeksi.


 

Fazer Domino juhlii tänä vuonna 70-vuotista taivaltaan. Vuonna 1953 päivänvalon nähneestä täytekeksistä on vuosikymmenten saatossa tullut suomalaisten rakastama keksi, jonka klassikkomaut leivotaan ilman palmuöljyä. Tutuissa, vaaleanpunaisissa Domino-pakkauksissa tullaan juhlavuotena näkemään sympaattisia viestejä, jotka innostavat suomalaisia jakamaan hyvää mieltä.

Fazer Domino on Fazerin myydyin ja kautta aikojen suosituin täytekeksi. Keksin pidetyimmässä makuyhdistelmässä kaksi tummaa kaakaokeksiä kohtaa ilmavan vaniljanmakuisen täytteen. Keväästä 2022 alkaen klassikko Domino-keksit on leivottu ilman palmuöljyä.

 

”Kuluttajien toiveiden mukaisesti olemme luopuneet palmuöljyn käytöstä klassikko Domino-kekseissä. Käyttämämme kaakao on 100 % vastuullisesti tuotettua ja jäljitettävää. Fazer Domino -brändin menestys perustuu kuluttajien kuuntelemiseen.  Meidän tulee kehittää tuotteitamme jatkuvasti niin, että ne tukevat yhä kestävämpiä valintoja tekevien kuluttajien ja ympäristömme hyvinvointia”, sanoo Noora Pöyhönen, Fazer Keksit ja Crispit -liiketoimintayksiköstä vastaava johtaja konsernin tiedotteessa 24.1.2023.

 

Palmuöljyttömyyden, samoin kuin vegaaniseen ruokavalioon sopivuuden, voi tarkistaa Domino-pakkauksessa olevista merkeistä.

 

Domino-symboleina omaleimaiset kuviot ja vaaleanpunainen kotelopakkaus

 

Domino-keksit leivotaan Fazerin Lahden Myllyn jauhamista kotimaisista jauhoista Vantaan Vaaralassa sijaitsevassa Fazerin keksitehtaassa. Nykyisellään keksitehdas työllistää liki 80 fazerilaista.

 

Domino-keksin synty ajoittuu vuoden 1952 Helsingin Olympialaisten jälkimaininkeihin. Kauppoihin tuli sodan ja kesäolympialaisten jälkeen suomalaisten makeannälkää ruokkimaan monta makeaa uutuutta, ja yksi niistä oli Domino. Hienostuneen leiman saaneita Domino-keksejä myytiin aluksi irtomyynnissä. Vaaleanpunainen kotelopakkaus tuli kauppoihin 1960-luvun lopulla. Vuosikymmenten kuluessa sitä on modernisoitu, mutta tuttu tunnusväri on säilynyt.

 

Suomalaiset arvostavat Domino-keksiä myös sen kauniin ornamentiikan vuoksi.  Perimätiedon mukaan keksiä koristavat kuviot ovat peräisin suomalaisesta kansanperinteestä. Kuvioita on yhteensä 10 ja keksin design on rekisteröity. Aidon Domino-keksin tunnistaa Domino-logosta, joka on keksin toisella puolella merkkinä aitoudesta.

 

Juhlavuonna Domino innostaa suomalaisia jakamaan hyvää mieltä

 

Fazer Domino-tuoteperheeseen kuuluu vaniljatäytteisen Original-maun lisäksi makuja kuten mansikka, Pear Smoothie, Salty Caramel, makeisista tuttu Marianne ja osittain maitosuklaalla päällystetty Choco. Keväällä 2023 kauppoihin saapuvat uutuusmaut, jotka suomalaiset ovat äänestäneet toivotuimmiksi MyFazer-palvelussa.

 

Juhlavuoden kunniaksi valikoiduissa Domino-pakkauksissa nähdään ilahduttavia sanoja ja käsillä tehtyjä sydämiä. ”Kun saat hymyn toisen huulille, olet saanut jo paljon. Toivomme, että mahdollisimman moni lähtee mukaan levittämään hyvää mieltä”, jatkaa Noora Pöyhönen.

 

Fazerin keksinvalmistus kietoutuu Suomen historian käänteisiin

 

Fazer aloitti keksivalmistuksen vuonna 1924. Fazerin ensimmäinen keksi, Carneval, leivottiin vuonna 1925. Kysyntä kasvoi, ja vuonna 1927 Fazer osti Hangossa toimivan Suomalais-Englantilainen Biscuit-tehdas Oy:n. Ajatuksena oli korvata kotimaisella valmistuksella erityisesti suureksi kasvanutta tuontia: Fazerin keksit olivat ennen tätä olleet lähinnä venäläistä ja englantilaista tuontitavaraa. Domino syntyi vuonna 1953 Helsingin Tehtaankadulla, jonne Oy Karl Fazer Ab:n omistaman keksitehtaan, Hangon Keksi Oy:n, toiminta oli siirretty talvisodan jälkeen. Sodan päätyttyä keksinvalmistus lähti taas täydellä teholla käyntiin ja kansan iloksi kauppoihin tuli runsaasti makeita uutuuksia, kuten Domino. Fazerin keksituotanto siirtyi vuonna 1957 Fazerin uuteen keksitehtaaseen Vantaan Vaaralaan, jossa se jatkuu tänäkin päivänä.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhla Mokka luotetuin kahvimerkki 2023

Fazer luotetuin makeismerkki 2023 -tutkimus

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista