PRO-gaala palkitsee ruoka-ammattilaisten parhaat

Kuvassa viime vuoden tuplavoittaja (Ammattikeittiön työntekijä ja lehdistön palkinto) Marjo Niskanen, Kallion lukio Helsinki.


 

PRO-gaala keskiviikkona 18.1.2023 palkitsee ruoka-ammattilaisten parhaat. PRO-gaalassa palkitaan suomalaisen ruokakulttuurin parhaat tekijät. PRO-tuomariston puheenjohtaja, Keskon ketjujohtaja Mikko Paukkonen toteaa PRO-gaalan olevan toimialan tärkein vuosittainen juhla.

PRO-palkinto on tunnustus merkittävästä työstä ammattikeittiö- tai ravintola-alalla. Palkinnot jaetaan 16 sarjassa, jotka kattavat alan moninaiset tehtävät ammattikeittiön työntekijästä kokkiin ja tuotekehittäjään sekä ravintolan asiakaspalvelijasta yrittäjiin ja innovaattoreihin. Jo valinta finalistiksi on kunnia.

PRO-ehdokkuus herätti tänä vuonna enemmän kiinnostusta kuin koskaan: ehdotuksia ja kannatusääniä annettiin 6 700. Koko Suomi on edustettuna PRO-finalistijoukossa. Pohjoisin ehdokas on Rovaniemeltä, itäisin Mikkelistä. Edustettuina ovat myös Oulu, Jyväskylä, Vaasa, Seinäjoki, Rauma, Tampere, Turku, Lahti, Nastola, Mäntsälä, Tuusula ja Inkoo sekä luonnollisesti pääkaupunkiseutu. 

Ehdolla on koko alan laaja työntekijäkirjo henkilöstöravintoloista sairaala- ja koulukeittiöihin, fine dining -ravintoloista hampurilaisravintoloihin ja viinibaareista olutravintoloihin ja kahviloihin sekä tapahtumakohteisiin.

"Toimialamme on varsin merkittävässä roolissa siinä, kuinka hyvin Suomi voi. Huolimatta siitä, että alalta on poistunut väkeä, työllistämme yhä merkittävän määrän ihmisiä ja pidämme omalta osaltamme maan talouden pyörät pyörimässä", tuomariston työskentelyä vetävä Mikko Paukkonen toteaa.

Alanvaihtajista puhuttaessa ovat olleet tapetilla alalta pois siirtyjät. On myös horeca-alalle tulevia ihmisiä, ja sellaisia löytyy myös PRO-finalisteista. Kisaajilla onkin mielenkiintoisia urapolkuja.

PRO-osaajissa on mahtavia tyyppejä, joilla voi olla 34 vuotta takana samassa keittiössä, kuten kokki Tarmo SavolaisellaPöllöwaarissa. Anita Peksievillä puolestaan on takanaan upea ura sijoitusneuvojana ja yhtä merkityksellinen tehtävä kahvilatarjoilijana tänä päivänä. Mustafa Alpaslan aloitti uransa Isossa-Britanniassa, mutta on työskennellyt Suomessa jo 14 vuotta.

Uusi sarja PRO Tulokas nostaa esiin osaajat, jotka ovat edenneet alalla nuorella iällä tai osoittaneet lyhyessä ajassa kykynsä. Alanvaihtaja, nykyinen barista Anna Siitari mikkeliläisestä Kirjalan Kahvipaahtimosta kisaa uudesta palkinnosta.

PRO-finaalissa nähdään uusi aluevaltaus, kun Eckerö Linella kokousvastaavana työskentelevä Kristina Rosenberg kisaa PRO Hovimestari -sarjassa. Hän on ensimmäinen ehdokas laivalta! PRO Opettaja -sarjassa on mukana moniosaaja, kun yrittäjänä kannuksensa hankkinut Jyväskylän ammattikorkeakoulun lehtori Tomi Hiltunen kisaa pitkän opettajauran tehneitä kollegoitaan vastaan.

PRO Vastuullisuus -sarjassa on uudenlainen avaus, kun mukana on tänä vuonna myös hanke. Mission Positive Handprint on koko ravintola-alaa palveleva vastuullisuushanke. Sen kanssa tunnustuspalkinnosta kisaavat Ravintola Nolla ja The Barö. 

PRO Yrittäjä -sarjan ääniharava oli Soupsterin Kim Heiniö. Perheyritykset jyräävät tänä vuonna: muut ehdokkaat ovat raumalainen yrittäjäpariskunta Maila ja Erkki Sinervaara sekä Siipiweikkoja luotsaavat tytär ja isä Laura ja Pekka Yli-Houhala Tampereelta.

"On hyvä muistaa, että matkailubisnes työllistää MaRan vuoden 2020 tilaston mukaan 129 000 ihmistä ja 5 prosenttia kaikista työllisistä. Ilman palveluliiketoimintaa moni asia olisi aika paljon tylsempi, olemmehan hyvän olon bisneksessä. Tämä on bisnestä, joka syntyy hyvien tyyppien tekemisistä. Olen saanut olla osa alaa jo lähes 40 vuotta, ja tässä ajassa suomalainen ruokakulttuuri on harpponut aikamoisia askeleita", Paukkonen kiittelee. 

Suomessa on osaamista hurjan paljon, osoittaa myös tämänvuotinen PRO-finalistien joukko.

"PRO-palkinnon osuessa kisaajan kohdalle, on se merkki ainutlaatuisesta osaamisesta. Onnittelen kaikkia finalisteja erinomaisesta työstä Suomen ruokakulttuurin edistämiseksi!"    

PRO-tunnustuspalkinnot jaetaan PRO-gaalassa Kaapelitehtaalla 18. tammikuuta 2023.

 

PRO-finalistit 2023

 

Baarimestari 

Liisa Lindroos, Bar Bardem, Helsinki
Jaako Louhi, Krapi, Tuusula
Mikko Rauman, G Livelab, Helsinki

Opettaja 

Jyri Bemerståhl, Keuda, Mäntsälä
Tomi Hiltunen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylä
Pekka Soive, Haaga-Helia, Helsinki

Vastuullisuus

The Barö, Inkoo
Mission Positive Handprint, Laurea, Espoo
Ravintola Nolla, Helsinki 

Kahvilan työntekijä 

Eve Kormilainen, Espresso House, Helsinki
Anita Peksiev, Pauligin kulma, Juvenes ja Barona, Helsinki
Kishor Shahi, Nordea Vallila, ISS, Helsinki

Ammattikeittiön tuotekehittäjä 

Leena Hjort, Kaarea, Turku
Aki Scheiman, Palmia, Helsinki
Jukka Turta, Päijät-Hämeen Ateriapalvelu, Lahti

Ravintolan kokki

Joona Holm, Gustav, Rovaniemi
Fanni Polón, Nokka, Helsinki
Tarmo Savolainen, Pöllöwaari, Jyväskylä

Ravintolan asiakaspalvelija

Mustafa Alpaslan, Clarion, Helsinki
Mikko Kummala, Vinho, Turku
Jonna Suojasalmi, Janoinen Lohi, Helsinki

Ammattikeittiön kokki 

Mari Peippo, Ruokakello, Unica, Turku
Teppo Vahtera, Arkea, Turku
Sonja Veija, Sahara, Leijona Catering, Helsinki

Tulokas

Santeri Menna, Konstan Möljä, Helsinki
Rasmus Roiko, Metro Areena, Restel, Espoo
Anna Siitari, Kirjalan Kahvipaahtimo, Mikkeli 

Ravintolan keittiöpäällikkö tai -mestari

Mika Jokela, Finlandia-talo, Helsinki
Kevin Manu, Boon Nam, Helsinki
Kim Mustonen, Pure & V, Nizza

Yrittäjä 

Kim Heiniö, Soupster, Helsinki 
Maila ja Erkki Sinervaara, Tallbo-ravintolat, Rauma
Laura ja Pekka Yli-Houhala, Siipiweikot, Tampere

Ravintolapäällikkö 

Hilkka Lahtinen-Ojala, Scandic Helsinki Aviapolis, Vantaa
Noora Luojus, Kansallisooppera, Restel, Helsinki
Iida Paloniemi, Friends & Burgers, NoHo, Oulu

Ammattikeittiön työntekijä 

Hilkka Anttila, SEAMK kampustalo, Sodexo, Seinäjoki
Miia Kainua-Baggström, KV2, Antell, Vantaa
Nella Taipola, Båx, Kanresta, Helsinki

Hovimestari tai sommelier

Tuomo Poukkanen, Helsingin Suomalainen Klubi, Helsinki
Kristina Rosenberg, Eckerö Line
Andrey Sorokin, Carelia, Helsinki

Ammattikeittiön päällikkö

Minna Gehör, Juvenes, Oulu
Sanna Nummela, ISS, Pirkkala
Sauli Sillanmäki, Pajulahden liikuntakeskus, Kanresta, Nastola

Innovaatio 

ATSO, Antell
Kalamuru, Lagerblad Foods
Prego Booking, Muru-konserni

Aromi-lehti kertoi asiasta tiedotteessaan 13.1.2023.

 

 

Aromi-lehti palkitsee 18. tammikuuta 2023 jo 21. kerran ammattikeittiö- ja ravintola-ammattilaisten parhaimmiston PRO-gaalassa. Ehdolla on valtakunnallinen kolmen kärki 16 sarjassa. Tunnustuspalkinnoilla juhlistetaan alan kovaa osaamista ja kohennetaan koko alan arvostusta. Aromi on osa Omnipressiä, joka kuuluu Keskisuomalainen-konserniin.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista

Espoon Kivenlahteen kaksi uutta ravintolaa

Punto e Pasta on hyvä lisä Tikkurilan ravintolatarjontaan