Kalareseptit hiihtolomalle

Savukalamousse ja uuniperuna


 

Hiihtolomalla on hauskaa ulkoilla koko perheen voimin. Hiihtolenkillä, luistelun lomassa tai pulkkamäessä maistuu taatusti ruokaisa välipala, ja pienellä valmistelulla kotona odottaa ateria valmiina, kun reippailut on tehty.

Retki ilman eväitä ei ole mikään retki: pakkaa siis hiihtolomaviikon rientoihin mukaan helposti syötäviä eväitä koko porukalle – ulkoilmassa ne maistuvat erityisen hyvältä!

Ulkona syötäväksi välipalaksi sopivat mainiosti kalapihveillä täytetyt pitaleivät. Ne valmistuvat helposti kalapihveistä, joita myydään valmiina kauppojen kylmätiskeissä ja pakastealtaissa. Pitaleivät voi täyttää mielensä mukaan, ja omatekoisen salaatin tilalle sopivat myös valmiit salaatit tai kastikkeet, vaikkapa tsatsiki.

Pakkaa jokainen pitaleipä erilleen vaikkapa leivinpaperiin tai paperipussiin, ja jos täytteet ovat erilaisia, kirjoita jokaisen pussukan päälle syöjän nimi. Näin jokainen löytää helposti omansa.

Mukaan tarvitset vielä lämmintä tai kylmää juotavaa ja pieneksi jälkiruuaksi vaikka keksejä. Helppoa ja herkullista!

Jos ulkoilupäivään tarvitaan myös ruoka, joka on valmista heti, kun nälkäiset reippailijat pääsevät kotiin, valmista uuniperunoita. Tee savukalatäyte valmiiksi jääkaappiin jo etukäteen ja laita uuniperunat uuniin ennen uloslähtöä: palatessasi ateria on valmis.

Uuniperunoihin kannattaa valita jauhoinen lajike, esimerkiksi Rosamunda. Ennen uunissa kypsentämistä perunat tulee pestä huolella ja kuivata. Niihin kannattaa myös pistellä muutamia reikiä, etteivät ne räjähdä uunissa. Foliota ei uuniperunoiden ympärille tarvita.

Yleisesti uuniperunoita paistetaan noin tunnin ajan 200-asteisessa uunissa, kypsyyttä kannattaa kokeilla tikulla. Kun tikku menee vaivatta perunan läpi, peruna on kypsä. Jos haluat välttää uunin käyttöä, uuniperunat voi kypsentää myös mikrossa tai air fryerissä.

Kalalla täytetty pitaleipä

(4 annosta)

4 kalapihviä, pakaste
1-2 rkl öljyä
4 rukiista pitaleipää
(paahdettua sipulirouhetta)

Salaatti

1/3 (noin 200 g) kerää jäävuorisalaattia
1 porkkana
½ (150 g) kurkkua
1 pieni valkosipulinkynsi
1 dl maustamatonta jogurttia
½ dl majoneesia
1 tl sitruunanmehua tai viinietikkaa
ripaus suolaa ja sokeria

Valmista ensin salaatti: pese jäävuorisalaatti ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkana ja leikkaa kuorimaveitsellä lastuiksi. Huuhtele kurkku ja leikkaa suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.

Sekoita kulhossa jogurtti, majoneesi, sitruunanmehu ja valkosipuli. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Sekoita joukkoon salaattisuikaleet, porkkanalastut ja kurkkusuikaleet.

Kypsennä sitten kalapihvit öljytilkassa pannulla pakkauksen ohjeen mukaisen ajan.

Lämmitä pitaleipiä mikroaaltouunissa täydellä teholla noin 30 sekuntia. Avaa pitaleivät taskuiksi. Täytä salaatilla ja paistetulla kalapihvillä. Ripottele päälle halutessasi paahdettua sipulirouhetta.

Kääri leivinpaperiin, pakkaa mukaan ja nauti eväänä!

 

Savukalamousse uuniperunoille

200 g lämminsavustettua kalaa (esim. silakkaa, siikaa, kirjolohta)
120 g (1 prk) smetanaa (tai ranskankermaa)
3 rkl majoneesia
½ dl kevätsipulia
2 rkl kapriksia
puolikkaan sitruunan mehu
2 rkl tuoretta tilliä
mustapippuria myllystä
(hienoa merisuolaa)

Perkaa savukala ruodottomaksi. Valmista kastike sekoittamalla keskenään smetana, majoneesi, hienonnettu kevätsipuli, tilli ja kaprikset sekä mausteet. Lisää kala kastikkeen joukkoon ja sekoita. Mausta tarvittaessa suolalla. Anna moussen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Savukalamoussea voi tarjoilla uuniperunoiden kera, mutta myös esimerkiksi levitteenä tai salaatin lisukkeena.

Teksti ja kuvat: Pro Kala 21.2.2023

Kalapita


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhla Mokka luotetuin kahvimerkki 2023

Fazer luotetuin makeismerkki 2023 -tutkimus

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista