Kuminaa kaalin ja kalan kaveriksi
![]() |
Kiinankaali-kuminahöystö ja paistetut ahvenet. Kuva: Kati Laszka |
Kumina on monipuolinen kasvi. Kokeile sitä Maa- ja kotitalousnaisten tapaan kalan mausteeksi.
Kumina on
herkullinen mauste, joka sopii varsinkin haudutettaviin kaali- ja papuruokiin,
mutta myös hapankaaliin, leipiin ja juustoihin. Sitä käytetään paljon säilyke-
ja makkarateollisuudessa. Kuminalla maustetaan myös öljyjä ja snapseja. Muun
muassa akvaviitin yksi mausteista on kumina. Kuminan siemeniä kiehuvan kuumassa
vedessä hauduttamalla saa maukasta juomaa. Juoma maistuu niin kuumana kuin
kylmänä, ja sen uskotaan helpottavan ruoansulatusta.
”Kuminan juuria voisi käyttää palsternakan ja porkkanan tapaan
keittojuureksena”, kehityspäällikkö Marita Suontausta MKN Keskuksesta
sanoo.
”Esimerkiksi norjalaiseen kuminakeittoon käytetään kuminanjuuria ja lehtiä.
Yllättäen keitossa on vain häivähdys kuminan makua.”
Kuminaa kasvaa luonnonvaraisena Suomessa yllättävän runsaasti. Jos kuminaa
löytyy pihalta, voi siitä hyödyntää myös lehdet, kukat ja nuoret versot.
”Käytä yrttien tavoin salaatteihin, pataruokiin ja keittoihin. Tai ripottele
vastakeitettyjen varhaisperunoiden joukkoon. Kumina sopii hyvin myös kalan
mausteeksi”, Suontausta vinkkaa.
Kumina jakaa mielipiteitä. Toiset pitävät siitä, toiset eivät voi sietää sen
makua. Kuminaa on käytetty mausteena varsinkin lännessä. Itäisessä Suomessa sen
käyttö on ollut vähäisempää. Nykyisin Suomi on maailman suurimpia kuminan
vientimaita, ja maassamme viljellään todella laadukasta kuminaa.
Helpottaa ruoansulatusta
Kumina on
myös vanha lääkekasvi. Muinaisten roomalaisten sotilaiden tiedetään käyttäneen
kuminansiemeniä ja pureskelleen niitä raikastaakseen hengitystään ja
parantaakseen ruoansulatustaan. Egyptiläiset käyttivät kuminaa muiden
mausteiden ohella vainajien muumioimiseen. Kuminaa pidettiin myös pahoilta
hengiltä suojaavana taikakasvina. Ja keskiajalta lähtien kumina on tiedetty
lääkekasvin lisäksi myös mausteena.
Siemenistä puristettava öljy kelpaa nykyäänkin raaka-aineeksi niin kosmetiikka-
kuin lääketeollisuudelle. Öljyä voi käyttää myös aromaterapiassa tai vaikka
saunatuoksuna. Kuminaa on aikanaan käytetty lääkinnällisesti parantamaan
ruoansulatusta tai hammas- ja päänsärkyä. Siitä on haettu apua flunssaan sekä
maidonnousun edistämiseen. Sitä saattaa vieläkin nähdä luontaistuotteiden ainesosana
esimerkiksi laksatiiveissa. Kuminan ruoansulatusta rauhoittava ja ilmavaivoja
vähentävä vaikutus perustuu kuminassa olevan eteerisen öljyn sisältämään
karvoniin. Karvonia on myös esimerkiksi vihermintussa, jolla on myös
ruoansulatusvaivoja rauhoittavia ominaisuuksia.
Ruokaohjeet
Pikantit paistetut ahvenet ja kiinankaali-kuminahöystö
4-6 annosta
n. 800 g
ahvenfileitä
2 tl kuminansiemeniä
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2 tl kuivattua tilliä
Paistamiseen:
2 rkl voita
1 rkl öljyä
Kiinankaali-kuminahöystö
G M V
1 sipuli
500 g kiinankaalia
150 g fenkolia tai juuriselleriä
2 rkl öljyä
1 rkl kuminansiemeniä
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1. Aloita
ahventen maustamisesta. Murskaa kuminaa morttelissa pienemmäksi. Sekoita se
jauhojen sekaan tillin, suolan ja pippurin kanssa.
2. Levitä jauhoseos lautaselle ja kääntele ahvenfileet jauhoissa. Nosta
lautaselle tai leikkuulaudalle odottamaan.
3. Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi myös kiinankaali ja fenkoli. Säästä
fenkolin vihreät tillimäiset tupsut koristeeksi.
4. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä ensin sipulit ja kumina. Lisää
sitten fenkoli ja jatka kypsentämistä muutama minuutti. Lisää kiinankaali,
suola ja pippuri. Paista muutama minuutti ja jätä pannu hyvin miedolle lämmölle
odottamaan ahvenien paistamista.
5. Kuumenna toisella pannulla ahvenien paistoon tarkoitettu voi ja öljy. Paista
fileet kullanruskeiksi molemmilta puolilta.
6. Tarkista kiinankaaliseoksen maku ja mausta tarvittaessa lisää.
Tarjoa ahvenet ja kiinankaalihöystön ja esimerkiksi pinaatti-perunasoseen
kanssa.
Vinkki: Jos jääkaapissa on kerma-, smetana-, tuorejuustonpurkin tai vastaavan maitotuotteen loppu, sekoita se kiinankaaliseokseen.
Graham-kuminakeksit
100 g voita
1 rkl kuminansiemeniä
2 dl grahamjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
1 dl maitoa
(Pinnalle: 1-2 tl kuminansiemeniä)
1. Sulata
voi ja anna jäähtyä hieman.
2. Murskaa kuminaa pienemmäksi morttelissa ja kaada kulhoon.
3. Mittaa muut ainekset kuminan sekaan ja kaada aineksille lopuksi voisula.
Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna jähmettyä jonkun aikaa. Lisää
tarvittaessa nestettä.
4. Ripottele leivinpaperille hiukan graham- tai vehnäjauhoja ja kauli sen
päällä taikina ohueksi levyksi. Käytä tarvittaessa hiukan jauhoja apuna.
Pistele levyä haarukalla.
5. Vedä paperi ja taikina leivinpellille ja leikkaa veitsellä tai
taikinapyörällä noin 5 x 5 cm:n kokoisiksi neliöiksi. Ripottele pinnalle
halutessasi kuminansiemeniä.
6. Paista 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, kunnes keksien pinta ja
reunat saavat hiukan väriä.
Tarjoa juustojen ja hillon kanssa.
Vinkki: Vaihda voisula desilitraan rypsiöljyä.
Koti ja maaseutu -lehden numero 3 teemakasvina on kumina. Kurkkaa lehdestä lisää juttua kuminasta ja kokeile herkullisia ohjeita.
Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry 31.3.2023
Graham-kuminakeksit.
Kuva: Kati Laszka
Kommentit
Lähetä kommentti