Kesäjuhlien ykkösherkku on savulohi -kysely
![]() |
Suosikkien listalla loistavat perinteiset juhlaherkut savulohi, karjalanpaisti, uudet perunat ja ruokaisa salaatti. |
Keittiötarvikkeita ja pakkausratkaisuja valmistava kotimainen Fredman selvitti kesäjuhlien ruokatarjoilujen suosikit ja inhokit. Kyselyn vastaajat kertoivat, mitä ruokia he hakisivat varmasti lisää ja toisaalta, mitä eivät ikinä ottaisi lautaselleen kesäisestä juhlapöydästä. Kun haluaa, että kesän valmistujais-, rippi- tai hääjuhlat onnistuvat, kannattaa unohtaa sushit, lihakeitot, ribsit ja kiusaukset. Suosikkien listalla loistavat perinteiset juhlaherkut savulohi, karjalanpaisti, uudet perunat ja ruokaisa salaatti. Fredmanin huhtikuussa 2023 teettämään kyselytutkimukseen vastasi 1000 suomalaista.
Kesäjuhlissa ei kannata tarjoilla ainakaan sushia. Sushi on inhokkilistan kärjessä, kun puhutaan kesäjuhlapöydän antimista. Fredmanin kesäjuhlatarjoilujen kyselyyn vastanneista selvä enemmistö, 58 prosenttia, ei ikinä ottaisi sushia lautaselleen.
– Sushin lisäksi kesäjuhlissa pöydälle herkästi jäävät lihakeitto ja ribsit. Myöskään kinkku- ja lohikiusaukset tai grillimakkara eivät ole vieraiden suuria makunautintoja. Monesta juhlapöydästä tuttu voileipäkakku ei mahdu viiden suosituimman ruokalajin joukkoon. Graavilohi on herkku, joka jakaa ihmisiä lähes kahtia. Graavattu herkku mahtuu sekä suosikkien että inhokkien top viiden joukkoon, Fredmanin liiketoimintajohtaja Peter Nyman avaa kyselyn tuloksia.
Pelaa varman päälle ja tarjoa savulohta ja karjalanpaistia
Perinteiset ruoat menevät selvästi uusien tulokkaiden ohi kesän juhlien tarjoiluissa. Vastaajien mielestä savulohi, karjalanpaisti, uudet perunat ja ruokaisa salaatti ovat parasta juhlaruokaa. Graavilohi jakaa vahvimmin mielipiteet. Se löytyy kärkiviisikosta sekä inhokkien että lempiruokien listalta.
Savulohi menee kirkkaasti kesäjuhlaruokien kärkeen. Sitä ottaisi lautaselleen jopa 80 prosenttia suomalaisista ja 44 prosenttia vastaajista hakisi varmuudella vielä lisääkin. Vastaukset ovat samansuuntaisia koko maassa asuinpaikasta riippumatta.
– Kakkossijalla on perinneruokien klassikko karjalanpaisti. Se on jo vuosikymmenten ajan ollut suomalaisten juhlapöytien herkkuruoka ja suosio jatkuu yhä edelleen. Vastaajista 78 prosenttia ottaisi sitä lautaselleen ja 48 prosenttia hakisi lisää. Itäsuomalainen perinneruoka on odotetusti tykätyintä juuri Itä-Suomessa. Kun alueellisia eroja tarkastellaan, suurin ero on idän ja etelän välillä. Etelä-Suomessa karjalanpaistia toivotaan juhlien tarjottaviin selvästi harvemmin, Nyman kertoo.
Kesäjuhlien top 5 suosikit – Tätä haen varmasti lisää
1. savulohi
2. karjalanpaisti
3. uudet perunat
4. ruokaisa salaatti
5. graavilohi
Kesäjuhlien top 5 inhokit – En ikinä ottaisi lautaselle
1. sushi
2. lihakeitto
3. ribsit
4. graavilohi
5. kinkkukiusaus
Kesäjuhlien järjestäjän lompakko on nyt kovilla
Kesän juhlasesonki jyrähtää käyntiin toukokuun lopussa, kun koulunsa päättäviä juhlitaan valmistujaisissa. Juhlatarjoilujen suunnittelu kannattaa aloittaa viimeistään nyt. Ruuan hintojen kallistuminen koettelee juhlajärjestäjän kukkaroa, mutta muutamalla penninvenyttäjän vinkillä saa tarjoilut onnistumaan kohtuuhintaan.
Itse valmistamalla juhlaruokiin saa uutta kulmaa, ja ruoat myös syntyvät edullisemmin kuin kaupasta valmiina ostettuina. Ruoan hinnat ovat kallistuneet reippaasti, mutta monet peruselintarvikkeet, kuten jauhot, voi, munat ja sokeri ovat edelleen edullisia.
– Esivalmistelu ja suunnittelu on kaiken a ja o. Kannattaa tehdä kauppojen välistä hintavertailua ja hyödyntää tarjoukset sekä keskittyä satokauden tuotteisiin. Omalla pihalla tai palstalla kasvavat kasvit, marjat ja villiyrtit rikastuttavat juhlapöydän makuja, mutta eivät köyhdytä kukkaroa, Nyman vinkkaa.
5 vinkkiä juhlaruokapöytään alkujuomasta jälkiruokaan
1. Onnittelujuoma omista tai naapurin herukanlehdistä
Juomille kertyy helposti hintaa varsinkin silloin, jos vieraita on paljon. Herkullisen pirskahteleva lehtikuohu valmistuu naapurin tai oman pihan mustaherukan lehdistä valmistetusta mehusta ja sen kanssa tarjoiltavasta kuohujuomasta. Alkoholillinen tai alkoholiton kuohujuoma kaadetaan mehun joukkoon juuri ennen tarjoilua. Mustaherukanlehdet voi säilöä pakkaseen Vetsku-säilytyspusseihin.
Mustaherukanlehtimehu sopii booliin esimerkiksi raparperimehun kanssa. Booli koristellaan tuoreilla herukan lehdillä ja pakastemarjoilla. Upota helteisen kesän booliin litran mehutölkissä jäädytetty suuri mehukuutio, joka pitää juoman pitkään viileänä.
2. Savusta lohi foliopussissa ja kääri graavattu lohi vahapaperiin graavautumaan
Lohen saa kaupasta edullisemmin kokonaisena ostettuna. Graavaa puolet kalasta ja savusta loput vaikkapa grillissä, jos savustuslaatikko puuttuu. Savustuspussin teet kätevästi foliopaperista. Aseta pöydälle reilu pala foliota ja levitä sen päälle kerros märäksi liotettuja savustuslastuja. Ripottele märkien lastujen päälle kerros kuivia lastuja. Taittele folio lastujen ympärille litteäksi paketiksi ja taita paketin sivut niin, että lastut pysyvät pussin sisällä. Tee sitten haarukalla reilusti reikiä folion pintaan ja muutamia pussin alapinnalle. Laita pussi kuumaan grilliin ja odottele, kunnes se alkaa savuttaa. Laita lohi pussin viereen savustumaan.
Graavaus on helppoa. Nypi lohesta ruodot, ripottele pinnalle suola, sokeri ja tilli. Kääri kala vahapaperiin ja laita pieneen muovipussiin graavautumaan painon alle jääkaappiin 1–2 vuorokaudeksi. Kalan käsittelyvaiheessa leikkuulauta kannattaa suojata kertakäyttöisellä leikkuualustalla.
3. Satsaa uuden sadon perunoihin
Uudet perunat ovat alkukesän juhlien odotettu herkku. Kotimaiset varhaisperunat ovat melko tyyriitä, mutta kun säästää muissa kuluissa, perunoiden kohdalla voi kukkaronnyörejä hieman höllätä. Länsinaapurista tuotuja uuden sadon perunoita voi saada hieman edullisemmin. Tarjoile uudet perunat sellaisenaan tillin ja voin kanssa tai valmista niistä ruokaisa salaatti lohen kylkeen. Herkullinen perunasalaatti syntyy uusista perunoista, kevätsipulista ja persiljasta. Salaattiin tuleva kastike kannattaa laittaa tekeytymään jääkaappiin jo edellisenä päivänä.
4. Leivo villiyrteillä koristeltua focacciaa
Leivän leipominen on edullista ja kaunis juhlaleipä voi olla esimerkiksi koristeltu focaccia. Tee taikina jo edellisenä päivänä ja laita se yöksi viileään. Kauniit pyöreät focacciat valmistuvat kartonkisissa piirasvuoissa. Tarttumista estävän pinnoitteen ansiosta leipä irtoaa helposti. Koristelu syntyy esimerkiksi oliiveilla ja alkukesän villiyrteillä, kuten voikukilla ja poimulehdillä. Leivästä saa juhlavamman, kun sen rinnalla tarjoilee muutamia erivärisiä levitteitä. Esimerkiksi kauniin vihreän peston valmistat tuoreista nokkosista ja hummukseen saat oranssia sävyä paprikajauheella.
5. Rakenna värikkäistä kuppikakuista katseenvangitsija kahvipöytään
Penninvenyttäjää voi hirvittää kahvipöydässä tarjoiltavan täytekakun hinta. Sen voi toki tehdä myös itse. Jos et luota omiin leipuri-kondiittorin taitoihisi, harkitse kuppikakkujen tekemistä. Niissä on vaikea epäonnistua. Tummat, vaaleat ja erimakuiset kuppikakut leivot muffinssivuokiin. Anna koristelussa mielikuvituksen lentää. Makujen ja värien kirjo syntyy esimerkiksi koristelemalla vaaleat kuppikakut mansikoilla ja sitruuna-tuorejuustokreemillä. Tummien kuppikakkujen sävyt syntyvät nutellalla tai lakritsilla. Eri värisillä kuorrutteilla ja koristeilla viimeistellyt kuppikakut ovat karkkia silmälle ja maistuvat herkullisilta. Monikerroksiselle kakkutelineelle asetelluista kuppikakuista syntyy näyttävä katseenvangitsija kahvipöytään. Kuppikakkujen tarve on helppo arvioida vierasmäärän mukaan.
Fredmanin teettämän kesäjuhlien suosikkiruokien sähköisen kyselytutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö Bilendi Oy 19.–23.4.2023. Kyselyn kohderyhmä oli 18-75-vuotiaat suomalaiset ja kyselyyn vastasi 1000 suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.
Lähde: Fredman Group 22.5.2023
Kommentit
Lähetä kommentti