Ravintoloilla edessä tuottoisa kesä -Henri Alén

Henri Alén ennustaa Suomen ravintoloille loistavaa kesäkautta, vaikka paikoin työvoimapula ja kohonneet kustannukset piinaavatkin ravintola-alaa.


 

Ravintoloiden kesäsesonki on alkamassa. Ravintoloitsija, keittiömestari Henri Alén arvioi kesän olevan Suomessa ravintola-alalle tuottoisa, koska kotimaan matkailuun saatiin pandemiavuosina hyvää nostetta ja se jatkuu edelleen. Parhaiten alalla pärjäävät ne, jotka osaavat aidosti tulkita asiakkaiden tarpeita. Henri Alén kysyi Twitterissä, minkälainen olisi täydellinen kesäravintola. Nyt sellainen on aivan Helsingin ytimessä. Ravintola Fiascon kesäkausi avataan lauantaina, toukokuun 20. päivä 2023.

Fiascon Gelato-kärryn Parmesan-jäätelö on kesäisen Helsingin Must eat -herkku. Parmesanin happamuus leikkaa sopivasti jäätelön makeutta, jolloin lopputuloksena saadaan herkullinen jäätelöelämys. Milano Tonic ja Limoncello Spritz ovat tänä kesänä terassien hittidrinkkejä.

Kaikissa suhdanteissa on mahdollisuus pärjätä

Henri Alén ennustaa Suomen ravintoloille loistavaa kesäkautta, vaikka paikoin työvoimapula ja kohonneet kustannukset piinaavatkin ravintola-alaa. Kotimaan matkailuun saatiin pandemiavuosina toivottua nostetta ja se jatkuu edelleen.

  • Kaikissa suhdanteissa on mahdollisuus pärjätä, kun positiivisuuden kautta lähtee hakemaan oikeita keinoja. Tässä on joutunut kehittämään erilaisia työprosesseja, ja uuden henkilöstön perehdyttämiseen tarvitaan enemmän aikaa. Kustannuspaineessa pitää raaka-aineita hankkia entistä tarkemmin ja hävikin vähentämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Kaikkein tärkeintä on taito tulkita, mitä ihmiset haluavat. Meidän tehtävänä on tarjota elämyksiä, muistuttaa ravintoloitsija, keittiömestari Henri Alén.

Henkka Alén: ”No hemmetti, tehdään sitten sellainen unelmien kesäravintola!”

Ravintoloitsija Henkka Alén kysyi Twitterissä, minkälainen olisi täydellinen kesäravintola Helsingin ytimessä. Vastauksia hän sai reilusti toista sataa. Vastauksissa toivottiin muun muassa: mielellään katettu, pöytävarausmahdollisuus, pöytiin tarjoilu, siistit vessat, ei liikenteen melua, laadukkaat viinit ja ruokalistalla pitää voida seikkailla.

  • Luimme vastaukset tarkkaan läpi ja päätimme, että tehdään sitten sellainen unelmien kesäravintola, kertoo Alén.

Henkka Alénin ravintola Fiascon ruokafilosofiana on ”Italo-klassikoita Fiascon tyyliin”. Fiascon italialaisessa kesämenussa yhdistyvät aidot Italiasta hankitut raaka-aineet sekä kotimaiset satokauden kasvikset, jotka myös sopivat loistavasti italialaisiin resepteihin.

Fiascon Parmesan-jäätelö on kesäisen Helsingin Must eat!

Italiassa on tapana lähteä päivällisen jälkeen ravintolan ulkopuolelle herkuttelemaan vielä jäätelöllä eli Gelatolla. Italialaisen jäätelökokemuksen saa tänä kesänä ravintola Fiascon kesäterassilla, jossa Gelatoa tarjoillaan asiaan kuuluvine lisukkeineen Suomen ainoasta ravintolan Gelato-kärrystä. Fiascon keittiön jäätelömestarit valmistavat 200 vuotta vanhan reseptin pohjalta Gelatoa joka päivä, joten se on aina tuoretta. Makuja on kolme: Parmesan-jäätelö, suklaa-hasselpähkinä -jäätelö sekä vegaaninen jäätelö, jossa maistuvat kesäiset, aina sesongin mukaiset syötävät kukat, kuten villiorvokki tai samettikukka.

  • Inspiraation jäätelöön ja tähän Gelato-kärryyn sain Italian Parman alueella olevasta Trattoria Ai Due Platanin jäätelöstä, joka on parasta koskaan syömääni jäätelöä. Kolmesta Fiascon jäätelömausta Parmesan-jäätelöä ei tiettävästi saa muualta Suomesta. Parmesan sopii jäätelöön loistavasti, sen happamuus leikkaa täydellisesti jäätelön makeutta, hehkuttaa Alén.

Milano Tonic on kesäterassien hittidrinkki

Kesän värikkäissä juomissa maistuvat raikkaat maut. Matala-alkoholisten juomien trendi kasvaa edelleen. Milano Tonic, Limoncello Spritz ja roseeprosecco ovat alkavan kesän trendijuomia.

  • Yksi kesän hittidrinkeistä on Milano Tonic, joka saa kauniin värin ja makeuden Camparista, ja raikkauden tonic-vedestä. Milano Tonic tarjoillaan jäiden kera korkeasta cocktail-lasista, joka koristellaan appelsiiniviipaleella. Limoncello Spritz on klassinen italialainen cocktail, jossa on Limoncello-likööriä, Proseccoa ja kuplavettä, kertoo Alén.

Roseeprosecco on kupliva italialainen viini, joka sopii seurustelujuomaksi, alkumaljaksi sekä myös ruokajuomaksi. Vaaleanpunainen väri on peräisin Pinot Noir -rypäleestä.

Henkan neljä vinkkiä, kun haluat valmistaa herkullista italialaista ruokaa kotona

Makumatkan Italiaan voi tehdä myös kotona. Nämä Henkan vinkit kannattaa pitää mielessä.

1.    Hanki laadukkaat raaka-aineet. Italialaisessa ruoassa yli puolet on raaka-ainetta, ei tekniikkaa. Jos teet esimerkiksi tomaatti-mozzarella -salaattia, on tomaattien oltava varmasti kypsiä ja mozzarellan puhvelinmaidosta valmistettua.

2.    Panosta hyvään oliiviöljyyn.

3.    Käytä kotimaisia satokauden kasviksia ja villiyrttejä. Kiehauta kevyesti ja mausta hyvällä oliiviöljyllä. Juuri nyt nokkoset ovat parhaimmillaan. Kokeile Fiasco?:n Nokkos-pestopastaa, jonka resepti on tässä liitteenä.

4.    Ruoka on hyvää aina, kun annat pienen palan sielustasi lautaselle.

Ravintola Fiascon kesäterassi 2023

  • Avataan lauantaina 20.5.2023
  • Pöytävarauksia voi tehdä tiistaista 23.5. alkaen
  • Asiakaspaikkoja on 30
  • Avoinna ti - la klo 17.00 - 24.00
  • Tervetulleita ovat kaikki vauvasta vaariin, myös nelijalkaiset ystävät
  • Terassi on katettu, joten mahdollinen kesäsadekaan ei haittaa
  • Jos sää tuntuu liian viileältä, voi italialaisesta ruoasta ja tunnelmasta nauttia ravintolan sisätiloissa

Lähde: Ravintola Fiasco 16.5.2023

 



 

 


 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista

Saarioinen luotetuin valmisruokamerkki -tutkimus

Punto e Pasta on hyvä lisä Tikkurilan ravintolatarjontaan