Ravintoloiden joulun ajan juomatrendit mietoutumassa
![]() |
Suomalaiset juovat joulun juhlakaudella ravintoloissa yhä miedompia juomia. |
Suomalaiset juovat joulun juhlakaudella ravintoloissa yhä miedompia juomia. Viime vuoden tapaan ravintoloissa nosteessa ovat matala-alkoholiset sekä alkoholittomat juomatyypit, selviää foodservice-tukkukauppa Kespron juomien myyntidatasta.
”Viime vuonna ravintoloissa nähtiin vanhojen
hot shot -tyyppisten drinkkiklassikoiden paluu. Retro puree edelleen eikä
kokonaisvaltaisia uusia trendejä noussut esille dataamme perustuen. Vuoden
hitti ananaslonkero on säilyttänyt suosionsa myös pikkujoulukaudella, kertoo
Kespron juomista vastaava tuotepäällikkö Janne Härkönen.
Pandemiavuosina ravintolat siirsivät menekin ennustamisen haasteiden vuoksi
juhlakausien juomatilauksia tukusta yhä lähemmäs sesongin alkamisajankohtaa.
Tämä näyttää jääneen käytännöksi toistaiseksi, eli ravintolat ostavat entistä
vähemmän juomia omiin varastoihinsa.
”Kuten olemme edellisinä vuosina havainneet, suomalaiset satsaavat nyt
pikkujoulujuomissa määrän sijaan laatuun – samalla siirrytään edelleen viime
vuosien tapaan väkevistä miedompiin. Väkevien kulutuksessa näkyy loivaa laskua
läpi vuoden pois lukien rommit ja viskit, jotka toisaalta toimivat monen
drinkin perustana. Pikkujouluja vietetään yhä enemmän kuohuvan äärellä ja se
näkyy esimerkiksi proseccon myynnissä”, kertoo Härkönen.
Pandemiavuosina samppanja oli nosteessa ja juhlajuomien aatelinen pitää
edelleen pintansa tämän joulun juhlakaudella. Toisaalta punaviinien suosio
ravintoloissa on pikkujoulukaudella vastaavasti laskenut.
”Kevyet ja miedot spritz-juomat ovat edelleen suomalaisten suosiossa,
edelliskesän hittijuoma limoncello spritzin suosio kasvaa vieläkin. Suosittuja
ovat myös alkoholittomat oluet sekä alkoholittomat drinkit. Alkoholittomuus
kiinnostaa kuluttajia läpi juomakategorioiden ja matala-alkoholiset Low- ja
alkoholittomat No-juomat lisäävät suosiotaan, sanoo Härkönen.
Kespron myyntidata paljastaa myös vesi-kategorian litramyynnin kasvavan joulun
juhlakauden alla merkittävästi vuodesta toiseen.
”Ravintolajuomatrendien saralla drinkkiretroilu jatkunee myös vuonna 2024. On
heikkoja signaaleja, että seuraavaksi nousuaan tekevät tequila- ja
rommipohjaiset drinkit. Myös kuumien drinkkien suosio näyttää viime vuodesta
nousseen, eli ne saattavat hyvinkin olla ensi pikkujoulukauden kuumin trendi”,
pohtii Härkönen.
Lue lisää juhlakauden kuumista drinkeistä, Kaneli GT, Hot Toddy &
Talvimyrsky:
https://www.kespro.com/ideat-ja-inspiraatiot/artikkelit/mausteiset-maut-hurmaavat-joulukauden-drinkeissa
Lähde: Kespro 17.11.2023
Kommentit
Lähetä kommentti