Punaviini joulupöydän ikisuosikki

Joulu on Alkossa vuoden kiireisin sesonki. Myynnin arvioidaan kasvavan 150 prosentilla normaaliin ajanjaksoon verrattuna. Lähes kaikkien tuoteryhmien myynti kasvaa.


 

Joulupöydän juomavalinnat ovat monipuolisia ja mukautuvat monenlaisten makujen ympärille. Ekologisuus kiinnostaa yhä useampaa Alkossa asioijaa. Punaviini ja olut pitävät pintansa joulupöydän suosikkijuomina.

 

Joulu on Alkossa vuoden kiireisin sesonki. Myynnin arvioidaan kasvavan 150 prosentilla normaaliin ajanjaksoon* verrattuna. Lähes kaikkien tuoteryhmien myynti kasvaa.

Jouluviikolla Alkossa ennustetaan asioivan noin 1,8 miljoonaa asiakasta, kun keskimäärin Alkossa käy noin miljoona asiakasta viikossa. Vilkkain päivä on perjantai 22.12.2023, jolloin myymälöissä ollaan valmiita palvelemaan noin 470 000 asiakasta.

”Juomavalinnoissa kannattaa ehdottomasti hyödyntää meidän asiantuntevia myyjiämme. Saman palvelun saa myös meidän chat-palvelussamme verkkosivuillamme, jos haluaa valmistautua myymäläkäyntiin jo ennakkoon”, vinkkaa tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindström.

 

Joulupöydän perinteiset juomavalinnat

 

Joulu on monille tärkeä ja rakas ruokajuhla, jolloin myös ruuan ja juoman yhdistämiseen halutaan erityisesti panostaa. Juomia ostetaan edelleen myös lahjaksi.

Punaviini on joulupöydän perinteikäs tähti. Kahdella joulunalusviikolla punaviinin kysynnän ennakoidaan olevan noin 1,8 miljoonaa litraa, kun normaalina ajankohtana kysyntä on noin 700 000 litraa. Toinen joulun vakioruokajuoma on olut, jonka kysyntä kaksinkertaistuu.

”Samppanjan kuplista nautitaan yli kolminkertaisesti normaaliin verrattuna. Portviinit, liköörit, madeirat ja sherryt ovat itseoikeutettua seuraa joulun makeille herkuille ja näiden juomien myynti kasvaakin ihan merkittävästi normaaliin ajanjaksoon verrattuna. Konjakit, viskit ja rommit löytävät tiensä usein lahjapakettiin.”

Lämpimät, perinteiset glögit ovat saaneet rinnalleen uusia vaihtoehtoja.

”Glögimaustetut kuohuviinit ovat suosittuja alkumaljoja ja vaaleat glögit taipuvat erityisen hyvin nautittavaksi kylminä jäillä ja vaikkapa appelsiininkuorella koristeltuna.”

 

Juomatrendit ovat vuosien saatossa keventyneet

 

Juomatrendit ovat Lindströmin mukaan vuosien saatossa keventyneet.

”Arvokkaammat ja usein tuhdimmat vanhan maailman klassikot kuten Bordeaux´n punaviinit ja Veneton amaronet eivät toki ole joulusta kadonneet, mutta niitä nautiskellaan ehkä ruuan sijaan vasta myöhemmin illasta hyvien juustojen seurassa. Kuohuviinit ja roseeviinit löytävät yhä useammin paikkansa joulupöydästä puhumattakaan oluista, joiden moninaiset tyylit toimivat hienosti joulun ruokamakujen kanssa.”

Alkoholittomat vaihtoehdot on otettu osaksi juomavalikoimaa ja niitä löytyykin lähestulkoon kaikista juomaryhmistä.

 

Ekologisuus yhä useamman asiakkaan ostokriteeri 

 

Lindström kehottaa juomaa valitessa miettimään myös pakkausta.

”Juomapakkaus voi olla ilmastoteko. Helppo muistisääntö on: mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus on, sitä pienemmät ovat sen ilmastovaikutukset.”

”Tänä vuonna olemmekin kiinnittäneet erityistä huomioita kausivalikoimamme vastuullisuuteen tuomalla erilaisia pakkauskokoja ja -materiaaleja mukaan valikoimaan.”

Myytin siitä, että lasipullo on viinille ainoa oikea pakkaus, voi unohtaa. Pienin hiilijalanjälki on hanapakkauksella. Seuraavaksi ympäristön kannalta vastuullisempia valintoja ovat kartonkitölkki, viinipussi, alumiinitölkki, PET-muovipullo ja kevyt lasipullo.

”Hanapakkaus on hyvä vaihtoehto, kun joulupöydässä istutaan isommalla porukalla. Tyylikäs ja juhlava vaihtoehto on kaataa hanaviini karahviin.”

*Joulun vaikutusta Alkon myyntiin on verrattu arvioimalla kahden joulunalusviikon myyntiä vasten juhlatonta ajanjaksoa.

 

Lähde: Alko Oy 11.12.2023

 

Ilkka J. Virtanen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista

Saarioinen luotetuin valmisruokamerkki -tutkimus

Punto e Pasta on hyvä lisä Tikkurilan ravintolatarjontaan