Saimaan Tuoreelta helppo kirjolohen fileejauheliha
![]() |
Saimaan Tuoreen kirjolohen jauheliha valmistetaan fileiden leikkuupaloista. |
Ympäristöystävällisen kalankasvatuksen edelläkävijä Saimaan Tuore tuo markkinoille helposti käytettävän kirjolohen fileejauhelihan. Kuin jauhelihaa, mutta kalasta! Helppokäyttöisen kalajauhelihan voi vain kumota paketista suoraan pannulle, eikä kalaan tarvitse edes koskea käsin.
Saimaan Tuoreen kirjolohen jauheliha valmistetaan fileiden leikkuupaloista.
”Me Saimaan Tuoreella haluamme edistää kotimaisen kalan kulutusta tekemällä se mahdollisimman helpoksi. Jauheliha on mahtava uutinen jokaiselle, joka haluaa vain parasta sydämelleen ja aivoilleen. Varsinaista järkiruokaa”, sanoo kokki Jyrki Sukula, joka on ollut Saimaan Tuoreen kehitystyössä mukana alusta asti.
Kesällä julkaistut uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset kannustavat käyttämään kalaa 300–450 grammaa viikossa. Tästä vähintään 200 grammaa tulisi olla rasvaista kalaa. Saimaan Tuoreen uutuuden avulla suositukseen on helpompi päästä.
Kirjolohen fileejauheliha sopii sinne minne perinteinen jauheliha: tomaattisiin pastakastikkeisiin, tacojen täytteeksi, paistetun riisin kanssa, laatikkoruokiin, pulliin ja pihveihin. Kalajauheliha valmistuu arjen kiireissä äkkiä, sillä sitä paistetaan muutama minuutti. Tämä kala maistuu myös ruotoja pelkääville lapsille, sillä niitä fileejauhelihassa ei ole.
”Haluamme löytää ihan uusia kuluttajia kalalle. Kirjolohen fileejauheliha on vastaus heille, jotka pitävät kalaa vaikeana raaka-aineena. Oma lapseni totesi ensimmäisen kerran maistettuaan, että tämähän on ihan kuin tavallista jauhelihaa”, nauraa Saimaan Tuoreen markkinointipäällikkö Antti Hannuniemi.
Saimaan Tuoreen kirjolohi käytetään päästä pyrstöön
Saimaan Tuore haluaa palauttaa kotimaisen kalan suomalaisten lautasille. Peräti 80 prosenttia Suomessa kulutetusta kalasta tulee ulkomailta, pääasiassa Norjasta, vaikka Suomella olisi täydet mahdollisuudet olla kalaomavarainen.
Saimaan Tuoreen kirjolohet kasvavat Varkaudessa kiertovesialtaissa. Menetelmällä on vain vähän vaikutusta ympäristöön, sillä uutta vettä tarvitaan ainoastaan noin prosentti. Veden suodatuksella ja tarkalla lämpötilan säätämisellä taataan kaloille parhaat kasvuolosuhteet vuoden ympäri. Se myös pitää kalan hinnan, laadun ja saatavuuden tasaisena.
Kirjolohet hyödynnetään päästä pyrstöön, eikä hävikkiä tule. Fileistä jääneistä leikkuupaloista tehdään jauhelihaa. Ruodoista irrotetaan kalaa pihveihin ja pyöryköihin, päistä ja pyrstöistä keitetään lientä. Saimaan Tuoreen kalat ovat saaneet vastuullisesta kasvatuksesta kertovan kansainvälisen ASC-merkin.
Nappaa tästä Saimaa-tacojen helppo resepti
Saimaa-tacot ovat saaneet inspiraationsa helsinkiläisen Lie Mi -ravintolan kuuluisista Shanghai-tacoista, mutta pääraaka-aine onkin varkautelainen kirjolohen jauheliha. Nämä tacot saat pöytään alle puolessa tunnissa.
Saimaa-tacot
Neljälle
20 min
3 valkosipulinkynttä
1 tl limetin kuorta hienoksi raastettuna
1–2 kevätsipulin vartta (koosta riippuen)
1 rku tuoretta korianteria
2 tl rypsiöljyä
1 pkt (280 g) kirjolohen fileejauhelihaa (Saimaan Tuore)
1/2 limetin mehu (purista loppu valmiiden tacojen päälle)
1/2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
Tarjoiluun
8 tortillalettua (medium)
2 punaista chiliä
1 limetti
Hoisin-kastiketta
Majoneesia
Salaattisekoitusta
Seesaminsiemeniä
Paahdettua sipulirouhetta
Ohje
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
Pese ja kuivaa limetti. Raasta limetin kuori hienoksi raasteeksi.
Hienonna kevätsipuli ja korianteri.
Kuumenna rypsiöljy pannulla. Lisää valkosipuli
ja limetinkuori ja paista hetki miedolla lämmöllä sekoitellen. Nosta lämpöä ja
lisää kirjolohen jauheliha pannulle. Hakkaa lastalla pienemmiksi paloiksi.
Paista noin 5 minuuttia sekoitellen, kunnes kala on kypsä. Lisää limettimehu,
sokeri ja suola. Paista vielä hetki. Ota pannu liedeltä. Lisää kevätsipuli ja
korianteri (säästä halutessasi osa korianterista tacojen päälle koristeeksi).
Lämmitä tortillaletut uunissa tai mikrossa pakkauksen ohjeen mukaisesti. Viipaloi
chili. Leikkaa limetti lohkoiksi.
Levitä letun päälle lusikalliset hoisin-kastiketta ja majoneesia. Lisää sitten kirjolohta, salaattisekoitusta, chiliä, seesaminsiemeniä ja paahdettua sipulirouhetta. Viimeistele Saimaa-tacot puristamalla päälle lopuksi limettiä.
Resepti löytyy myös Saimaan Tuoreen sivuilta:
https://saimaantuore.fi/reseptit/saimaa-tacot/
Lähde: Finnforel Oy 16.1.2024
Kommentit
Lähetä kommentti