Suomi syö kesällä miljoona grillimakkaraa joka päivä
![]() |
Kape Aihisen uudessa nimikkogrillimakkarassa maistuvat chorizo ja parmesan. |
Samaan aikaan kun leskenlehdet ja sinivuokot avaavat nuppujaan, kaivavat suomalaiset grillinsä pihavarastoista esille. Kesän grillauskausi alkaa viimeistään vappuna ja jatkuu aina pitkälle syksyyn.
Suosituin grillattava on grillimakkara*). Sitä syödään Suomessa kesäkaudella, toukokuusta elokuuhun, noin 30 miljoonaa pakettia. Lihaisammat grillimakkarat ovat ohittaneet suosiossa niin sanotut perusgrillimakkarat. Broileri on kiilannut grillilihojen ykköseksi. Grillaustrendit, quick & easy sekä BBQ näkyvät ja maistuvat kesän uutuustuotteissa. Grilliruokaa voi syödä huoletta, kunhan muistaa lautasmallin myös kesällä.
Grillimakkaroissa himoitaan uutuuksia, juustomaut ovat suosituimpia
Grillimakkarat ovat suosituinta grillattavaa.
Suomessa syödään kesällä joka päivä keskimäärin lähes miljoona grillimakkaraa.
HKScanin teettämän grillaustutkimuksen*) mukaan 64 prosenttia grillaa kesällä
lihaisia, niin sanottuja A-luokan grillimakkaroita. Perusgrillimakkaroita
grilliinsä valitsee kesän aikana hiukan useampi kuin joka toinen (57 %).
Yhdessä nämä päihittävät grillijuustot ja kasvikset, jotka tulevat kesäkokkien
suosikkilistalla seuraavina. Jokaiseen kesäkauteen tulee kauppojen hyllyille kovasti
odotettuja, erilaisia makkarauutuuksia, joista jokainen löytää varmasti uuden
suosikkinsa.
- Grillimakkara on nopea ja onnistumisvarma kesäherkku, joka
maistuu kaikenikäisille. Maustetuista grillimakkaroista ylivoimaisesti
suosituimpia ovat erilaiset juustomakkarat. Juustot tuovat makkaraan
mehevyyttä, täyteläisyyttä ja ne pyöristävät sopivasti mausteistenkin
makkaroiden makua. Tänä kesänä kolme neljästä kesän uusista
grillimakkaroistamme on maustettu juustolla, kertoo lihavalmisteiden
kategoriapäällikkö Marika Rikkonen HKScanilta.
Kape Aihisen nimikkomakkarassa maistuvat chorizo ja parmesan
HK Kabanossi® -uutuudessa yhdistyvät makkaran ystävien kaksi suosikkia: pippuri ja juusto. HK Camping® -grillimakkaran uusi kesämaku on Koskenlaskija. Kolmas uusi juustoinen makkara on keittiömestari ja ravintoloitsija Kape Aihisen käsialaa, HK Maakarit® Kapen Pikkusen Parempi Chorizo.
- Kun sain tehtäväksi luoda
uuden HK Maakarit grillimakkaran ja työhön aivan vapaat kädet, niin valitsin
reseptiin kaksi suosikkiraaka-ainettani: espanjalaista alkuperää olevan
klassisen chorizon ja pitkään kypsytetyn parmesan-juuston, joka antaa makkaraan
mehevän ja pehmeän maun. Lopputuloksesta olen ylpeä, kertoo Kape Aihinen.
Neljäs makkarauutuus on HK Maakarit® Berliinin Dieter raakamakkara,
joka on saanut vaikutteensa saksalaisesta currywurstista, suomalaiseen makuun
sopivaksi muokattuna.
Broileri on grillilihojen ykkönen
Broileri on suosituinta grillattavaa lihaa.
Sen edelleen kasvava suosio selittyy monella asialla: Olemme oppineet
grillaamaan kananpoikaa, ja yksi sen valteista on nopea kypsyminen. Kun
broileri on itsessään miedon makuista, on sitä helppo maustaa. Grillilihojen
kakkosena on porsaanliha ja kolmospaikalla on naudanliha.
- Näissä kaikissa, broilerin-, porsaan- ja naudanlihoissa,
nousussa ovat mehevät ja omissa ryhmissään edullisemmat lihat, kuten porsaan
kassler eli niska, broilerin paistileike eli luuton reisipala sekä naudan
entrecote, joka on ulkofileen jatkeen rasvaisempi osa. Broilerin- ja
porsaanliha ostetaan mieluiten valmiiksi maustettuna, vain joka neljäs haluaa
maustaa nämä lihat itse. Naudanlihan maustaminen on tutumpaa puuhaa, sillä
kotikokeista 40 prosenttia haluaa maustaa sen itse, kertoo HKScanin Suomen
lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen.
Quick & easy ja ravintoloista tuttu BBQ ovat grillaajien trendilistan kärjessä
Ärsyttävintä grillaamisessa on grillin huolto
ja puhdistaminen. Lähes puolet (49 %) HKScanin grillaustutkimukseen
vastanneista koki näiden aiheuttavan eniten grillaamiseen liittyvää päänvaivaa.
Grillaustrendeistä vahvimpia on quick & easy eli nopea ja helppo
grillaaminen, jossa herkullisen lopputuloksen lisäksi tavoitteena on päästä
mahdollisimman helpolla myös grillin puhdistamisen suhteen. Yksi nouseva
grillaustrendi on aito BBQ, jossa inspiroijana ovat aidot BBQ-ravintolat.
BBQ-trendiin kuuluvat pitkään kypsytetyt, isommat lihanpalat sekä savun aromi.
Myös erilaiset BBQ-ravintoloissa tarjottavat grilliaterioiden lisäkkeet näkyvät
tänä kesänä grillaajien ruokalistoilla.
- Helppoon ja nopeaan grillaamiseen sopivat erinomaisesti
grillivalmiit lihat ja lisäkkeet. Ne on pakattu valmiiksi foliovuokiin, joista
otetaan vain kalvo päältä pois, ja vuoka laitetaan grilliin. Näin vältytään
grillin likaantumiselta. Lihat ja lisäkkeet voi myös nostaa tarjolle samassa
vuoassa, kertoo Järvinen.
Grillivalmiita lihauutuuksia ovat HK Grillivalmiit Viljaporsaan Murea
kylkinoppa ja Mehevä kasslernoppa. BBQ-ravintoloiden innoittamina
lisäkeuutuuksina grilliin suoraan pakkauksessaan voi laittaa HK Grillivalmiit
Cheddarperunat tai mozzarellalla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla maustetut
Pestoperunat. Kolmas lisäkevaihtoehto on takuuvarma koko perheen suosikki, HK
Grillivalmis Mac & Cheese.
Grillaaminen on huoletonta herkuttelua, kunhan muistaa lautasmallin mukaiset kasvikset
Grillaaminen mielletään usein hiukan
epäterveelliseksi, mutta sitä se ei välttämättä ole. Myös grilliateria
kannattaa koostaa lautasmallin mukaisesti: puolet kasviksia, neljännes lihaa
tai muuta proteiinia ja neljännes esimerkiksi uusia perunoita, pastaa, riisiä
tai muuta hiilihydraattia.
- Kesä on loistavaa tuoreiden kasvisten aikaa. Varaa grillin
viereen kulhollinen kukkakaalin nuppuja, tuoreita herneitä, porkkanoita,
kirsikkatomaatteja tai muita satokauden kasviksia. Vaihda tänä kesänä
grillaajan ”huurteinen” tuoreisiin naposteltaviin vihanneksiin, niin saat
kasviskiintiön täyteen jo melkein itsestään, siinä samalla kun grilliruoat
valmistuvat, vinkkaa HKScanin ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen.
*) HKScanin teettämään, Crowstin toteuttamaan grillaustutkimukseen
vastasi 800 henkilöä kesällä 2023.
Lähde: HKScan Oyj 23.4.2024
Kommentit
Lähetä kommentti