Hapankorppu on kestosuosikki
![]() |
Lantmännen Cerealian valmistama suomalainen Finn Crisp, eli meillä tuttavallisesti hapankorppu, on valloittanut maailmaa jo 70 vuotta. Kuva: Lantmännen |
Suomalainen innovaatio hapankorppu tunnetaan maailmalla “Finn Crispinä” ja trendikkäänä terveellisenä tuotteena. Finn Crisp -hapankorppu esiteltiin ensimmäisen kerran Helsingin olympialaisissa vuonna 1952, ja sittemmin tuotteesta on tullut yksi laajimmin maailmalla levinneistä suomalaisista elintarvikkeista, jolla herkuttelevat etenkin trenditietoiset nuoret naiset.
Lantmännen Cerealian valmistama suomalainen Finn Crisp, eli meillä tuttavallisesti hapankorppu, on valloittanut maailmaa jo 70 vuotta. Vuonna 1952 Helsingin kesäolympialaisiin saapui maailmalta enemmän ulkomaisia turisteja kuin koskaan aikaisemmin, mikä oli ainutlaatuinen tilaisuus saada suomalaistuotteita esiin kansainvälisesti. Finn Crisp -nimellä markkinoidut hapankorput ampaisivatkin välittömästi suosioon ja ovat olleet suomalaisten vientielintarvikkeiden kärjessä 1950-luvulta saakka.
Maailmalla hapankorpun kuluttajissa korostuvat erityisesti nuoret naiset, ja käyttötapa vaihtelee maittain: USA:ssa hapankorppu on terveellinen välipala ja esimerkiksi Ruotsissa suosittu tuote juustotarjottimella.
Myös suomalaiset herkuttelevat hapankorpuilla, mutta suurin osa Lantmännen Cerealian tehtaalla Kotkassa valmistetuista hapankorpuista valmistetaan vientiin. Kotkan tehdas on maailman suurin hapankorppujen valmistaja, ja tehtaalta viedään 28 maahan vuosittain noin 20 miljoonaa pakkausta hapankorppuja. Suurimmat vientimaat ovat Saksa, Ruotsi, USA, Ukraina, Kanada ja Englanti, ja kaukaisimmat hapankorpun ystävät löytyvät USA:sta ja Australiasta.
– Suomessa hapankorppu on varsin perinteikäs tuote, mutta vientimarkkinoilla se on trendikäs elintarvike, jota ostetaan sen herkullisen maun ja terveellisyyden vuoksi, Lantmännen Cerealian toimitusjohtaja Mikko Savinko sanoo.
Hapankorpun maun salaisuus on hapanjuuri, jota ruokitaan tehtaalla kolme kertaa viikossa, jotta se säilyy aktiivisena ja elossa. Hapanjuurta säilytetään Kotkan tehtaalla lukkojen takana.
– Perimätieto kertoo, että tehtaan perustamisesta eli vuodesta 1969 lähtien käytössä ollut hapanjuuri olisi kuljetettu aikoinaan Koskenkorva-pullossa Turussa sijainneesta vanhasta tehtaasta Kotkaan, Savinko kertoo.
Hapankorpun suosion odotetaan kasvavan edelleen
Lantmännen
Cerealia uskoo hapankorpun vahvaan kasvupotentiaaliin erityisesti Euroopassa ja
ennustaakin kuluvalle vuodelle yli 20 prosentin viennin kasvua.
Vientiasiakkaiden parissa on ollut kiinnostusta myös Lantmännenin Ilmasto &
Luonto -ohjelman mukaisesta rukiista valmistettuja tuotteita kohtaan.
Ilmasto & Luonto on Lantmännenin tulevaisuuden viljelyn ohjelma, jossa
toteutetaan konkreettisia toimenpiteitä rukiin viljelyn ilmastovaikutusten
pienentämiseksi, luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi ja hiilen sitomiseksi
maaperään. Ohjelmaa toteutetaan yhdessä suomalaisten sopimusviljelijöiden
kanssa ja sen toimenpiteiden arvioidaan vähentävän kotimaisen rukiin viljelyn
kasvihuonepäästöjä noin 15 prosenttia*.
–
Meillä Suomessa hapankorppu tunnetaan hapankorppuna, mutta monilla
vientimarkkinoilla Finn Crispistä on muodostunut tuotteelle yleisnimi.
Esimerkiksi Ruotsissa hapankorppuja kutsutaan arkisessa kielenkäytössä ”Finn
Crispeiksi”, Mikko Savinko kertoo.
*Ilmasto & Luonto -ohjelman toimenpiteiden arvioidaan pienentävän
kotimaisen rukiin viljelyn kasvihuonekaasupäästöjä noin 15 prosenttia
verrattuna keskimääräiseen rukiin viljelyyn vuosina 2015–2020, jolloin ohjelman
toimenpiteet eivät olleet käytössä. Keskimääräisen ruisviljelyn lähtötilanne on
määritetty keskiarvona suomalaisen rukiin viljelyn toteutuneista tiedoista
vuosina 2015–2020 (lähde: ProAgria).
Lähde: Lantmännen Cerealia 23.7.2024
Kommentit
Lähetä kommentti