Viisi vinkkiä kalan grillaamiseen

Grillattu kokonainen kala.


 

Kesä ja grilliruoka kuuluvat erottamattomasti yhteen. Kala on mainio grillattava, ja eri kaloista syntyy maukkaita ja terveellisiä aterioita näiden vinkkien avulla.

 

Kesä on yhtä ruokajuhlaa, ja se kokoaa ystävät ja perheet yhteen. Uudet perunat kuuluvat erottamattomasti juhannukseen, ja niiden seuraksi sopivat monenlaiset kalat. Silli, tilli ja uudet perunat ovat monen suosikkiyhdistelmä, lisäksi uusien perunoiden kanssa maistuvat loistavasti myös graavi- ja savukalat.

Moni valmistaa ruokaa kesällä grillin avulla, ja kalaa voi grillata niin kokonaisena, paloina kuin esimerkiksi folionyyteissäkin. Grillissä voi valmistaa esimerkiksi kirjolohta, lohta, siikaa, nieriää, muikkuja, ahvenia ja kuhaa.

Kalan grillaaminen ei ole vaikeaa – tarvitset vain muutaman hyvän ohjeen ja hieman ennakkovalmisteluja.

 

Vinkit onnistuneeseen lopputulokseen

 

1. Käytä laadukasta kalaa

Laadukkaista raaka-aineista syntyy paras lopputulos. Hanki kalat paikallisilta toimijoilta, kauppahallista tai kaupan kalatiskiltä. Pidä huolikylmäketjusta!

 

2. Esivalmistele kala oikein

Jos grillaat kalan kokonaisena, suomusta se ensin ja poista tarvittaessa sisälmykset. Poista kalafileestä mahdolliset ruodot. Voit grillata kalan kokonaisena, fileinä tai paloina. Ota grillattava kala huoneenlämpöön noin 15–20 minuuttia ennen grillaamista, jotta sen lämpötila ehtii tasaantua. Kala on hyvä suolata ennen grillaamista. Muista kuivata kalafileet talouspaperilla ja sivellä sen pintaan öljyä ennen grillaamista, jotta ne eivät tartu kiinni grilliritilään.

 

3. Muista mausteet ja marinadit

Yksinkertainen on usein parasta: kala tarvitsee mausteeksi aina suolaa, lisäksi sen makua korostavat pippuri, sitruunamehu ja tuoreet yrtit, kuten tilli. Vaihtelua saa marinadeista – kannattaa kokeilla vaikkapa soija-inkiväärimarinadia tai testata kaupan valmiita tuotteita.

 

4. Käytä sopivaa grillauslämpötilaa

Kala kypsyy nopeasti, joten käytä keskilämpöä (150–180 °C). Grillaa fileitä noin 3–5 minuuttia per puoli, riippuen fileen paksuudesta. Kokonainen kala tarvitsee hieman pidemmän ajan – noin 10–15 minuuttia per puoli. Vähärasvaiset kalat, kuten siika, kannattaa kypsentää hieman alhaisemmassa lämpötilassa (noin 160 °C), jotta ne säilyttävät mehukkuutensa. Kypsennysajat ovat aina ohjeellisia, sillä kaikki riippuu grillistä, sen lämpötilasta sekä kalojen koosta.

 

5. Kokeile halsteria ja foliota

Pidä grilli ja välineet puhtaina. Öljyä grillin ritilä kevyesti, jotta kala ei tartu kiinni tai käytä esimerkiksi silikonista kalakoria. Halsteri on myös kätevä apuväline, joka auttaa pitämään kalan ehjänä grillauksen aikana. Folion käyttäminen auttaa pitämään kalan mehukkaana ja estää sen hajoamisen grillissä. Tee folioon reikiä, jotta ylimääräinen neste pääsee haihtumaan ja kala saa kauniin grillipinnan.

Katso video: kalan grillaus fileenä
Katso video: kalan grillaus kokonaisena

 

Grillattu kokonainen kala


(4 annosta)

4 kpl noin 200–300 g:n painoista perattua ja suomustettua siikaa, kuhaa tai ahventa
½-1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ -1 sitruunan mehu
(2–4 valkosipulinkynttä)

Täytteeksi:

8–10 aurinkokuivattua tomaattia
½-1 ruukku basilikaa
2 rkl parmesaania tai muuta vahvaa juustoraastetta

tai

2–3 sipulia (varsineen)
½-1 ruukku tilliä
öljyä


Jätä perattuihin ja suomustettuihin kaloihin selkä- ym. evät. Ne on helpoin poistaa sisällä olevine ruotoineen kypsästä kalasta. Tee kalojen selkäpuolelle muutama viilto, silloin ne maustuvat paremmin ja kypsyvät tasaisemmin.
Valmista täyte. Suikaloi aurinkokuivatut tomaatit ja basilika ja sekoita juustoraasteen kanssa tai hienonna sipulit ja kypsennä niitä hetki mikrossa tai pannulla ja sekoita hienonnettu tilli sipulin joukkoon.
Mausta kalat sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Viipaloi valkosipulit ja työnnä viipaleet kalojen selkäviiltoihin. Lusikoi valmistamasi täyte kalojen sisään.
Sivele kalojen pintaan öljyä, etteivät ne tartu ritilään. Grillaa miedohkolla lämmöllä 15-30 minuuttia kalan koosta ja grillistä riippuen. Käännä kalat varovasti isolla lastalla kypsymisen aikana.
Jos kypsennät kalat uunin grillivastuksen alla, nosta kalat folion päälle ritilälle ja grillaa kerran kääntäen. Kalat kypsyvät herkullisiksi myös uunissa. Nosta täytetyt kalat öljyttyyn vuokaan. Pirskota päälle ja vuokaan sitruunamehua ja öljyä. Kypsennä 180 asteessa 20-30 minuuttia tai kunnes kalat ovat kypsiä.
Tarjoa lisukkeeksi keitettyjä uusia perunoita tai grilliperunaviipaleita ja vihersalaattia.

 

Grillattuja muikkuja ja salaattia

 

500 g muikkuja perattuna
1,5 tl hienoa merisuolaa
½ tl oreganoa
½ dl oliiviöljyä

Kuivaa muikut tarvittaessa. Mausta huolellisesti suolalla ja oreganolla. Pyörittele oliiviöljyssä. Laita kalat uunipellille tai grilliritilälle ja kypsennä 15-20 minuuttia 180-asteisessa uunissa, kunnes muikut ovat kypsiä. Tarjoa salaatin ja salaatinkastikkeen kera.


1 kerä romainesalaattia tai muuta hyvää salaattia
5 tomaattia
1 dl mustia oliiveja (Niçoise tai Kalamata)
1 pieni kurkku
4 kevätsipulin vartta
paahdettuja saksanpähkinöitä

Huuhtele salaatinlehdet, hienonna. Kuutioi tomaatit, valuta oliivit, kuutioi kurkku, hienonna kevätsipulin varret. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa, ripottele pinnalle pähkinöitä.
Tarjoile muikut salaatin kera erilliseltä lautaselta tai yhdistä muikut salaatin pinnalle. Pirskottele päälle haluamaasi salaatinkastiketta.

 

 

Grillattua lohta ja kurkku-fenkolisalaattia

150 g kirjolohi- tai lohifileetä/ruokailija
puolikkaan sitruunan mehu
rypsiöljyä
(fenkolinsiemeniä)

Suomusta lohifilee ja nypi mahdolliset ruodot pois. Leikkaa filee annospaloiksi. Asettele lohipalat muoviselle leikkuulaudalle vierekkäin, nahkapuoli alaspäin. Leikkaa lohipalojen nahattomalle puolelle pari viiltoa. Purista kalan pintaan sitruunanmehua ja hiero kevyesti rypsiöljyä kalan pintaan kauttaaltaan. Mausta lohipalat suolalla ja pippurilla. Ripottele kalan pinnalle halutessasi vielä fenkolinsiemeniä.
Tarkista että grilli on puhdas ja lämmitä se valmiiksi. Asettele lohipalat kuumaan grilliin nahkapuoli alaspäin. Grillaa lohipalat lähes kypsiksi nahkapuoli alaspäin, näin liha pysyy mehukkaana. Nahasta halutaan rapea, mutta varo, ettei se pala! Käännä lohipalat ja jatka grillaamista vielä vajaan minuutin verran. Lohi on herkullisimmillaan, kun sitä ei kypsennä läpikypsäksi vaan se jää läpikuultavaksi keskeltä. Tarjoile grillattu lohi keitettyjen uusien perunoiden ja kurkku-fenkolisalaatin kera.

Kurkku-fenkolisalaatti:

1 kurkku (tai 2 kpl avomaankurkkua)
0,5 tl hienoa merisuolaa
1 fenkoli
2 dl luonnonjogurttia (tai kreikkalaista jogurttia)
0,5 tl piparjuuritahnaa (tai wasabia)
puolikkaan sitruunan mehu
tuoretta minttua
fenkolin lehtivihreää tai tuoretta tilliä
ripaus oliiviöljyä
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

 

Leikkaa kurkku kuutioiksi tai siivuta pitkittäin. Poista kurkusta siemenkota. Ripottele kurkkujen päälle suolaa ja anna hikoilla hetken aikaa. Kuivaa kevyesti talouspaperilla. Sekoita kurkku jogurtin joukkoon. Mausta seos sitruunanmehulla, piparjuurella ja hienonnetuilla tuoreilla yrteillä. Kuutioi tai siivuta fenkoli ja lisää salaatin joukkoon. Viimeistele ripauksella oliiviöljyä ja mustapippurilla, sekoita ja maista. Lisää tarvittaessa hieman suolaa. Koristele salaatti fenkolin lehtivihreällä.

Grillattua lohta.


Grillattuja muikkuja.


 

 

Lähde: Pro Kala ry 18.6.2024, kuvat: Pro Kala


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista

Saarioinen luotetuin valmisruokamerkki -tutkimus

Punto e Pasta on hyvä lisä Tikkurilan ravintolatarjontaan