Elintarviketeollisuus elpyy pienin askelin
![]() |
Raaka-ainekustannusten erisuuntainen kehitys näkyy suomalaisten aamupalapöydässä. Kuva: ETL |
Elintarvikealan tilanne on vakautunut ja alan näkymät ovat hieman edellisvuosia valoisammat. Tuotannon määrä kääntyi hentoon kasvuun ja osalla yrityksistä myös kustannustaakka on helpottanut. Raaka-ainekustannusten erisuuntainen kehitys näkyy suomalaisten aamupalapöydässä asti.
Elintarviketeollisuusliiton tuoreen
talouskatsauksen mukaan kotimaisen elintarvikealan näkymät vuosille 2024 ja
2025 ovat edellisvuosia valoisammat. Elintarviketeollisuuden tuotanto on
alkanut elpyä kahden vuoden laskun jälkeen. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla
tuotannon määrä kasvoi prosentin, mutta investoinnit kasvuun antavat vielä
odottaa itseään.
Alan liikevaihdon kasvua jarruttivat kuluttajakysynnän kohdistuminen edelleen
edullisimpiin vaihtoehtoihin, kuten kaupan omiin merkkeihin ja tuontielintarvikkeisiin,
sekä ruoan hinnan kääntyminen maltilliseen laskuun.
Sekä elintarvikkeiden viennin että tuonnin määrä kasvoi tammi-kesäkuun aikana.
Suomalaiset elintarvikeyritykset kohtaavat kiristyvää kilpailua, sillä viime
vuosina tuonti on noussut ennätystasolle, noin kuuteen miljardiin euroon.*
– Alkuvuonna viennin kasvu syntyi pitkälti raaka-aineiden, kuten viljan viennistä. Tuonnin kasvu sen sijaan on pidemmälle jalostettuja elintarvikkeita, joten kauppataseen alijäämä on vaarassa kasvaa tänä vuonna, Elintarviketeollisuusliiton ekonomisti Bate Ismail arvioi.
Kustannusten vuoristorata näkyy suomalaisten
aamupalapöydässä
Elintarviketeollisuuden raaka-ainekustannukset laskevat hieman tänä vuonna,
mutta jäävät selvästi aiempaa korkeammalle tasolle. Kustannuskehitys eriytyy
myös eri alatoimialojen välillä. Kustannusten laskusta hyötyvät ensimmäisenä
lähellä alkutuotantoa toimivat yritykset.
Kustannusten erisuuntainen kehitys näkyy kuluttajille saakka. Esimerkiksi monen
suomalaisen aamupalapöytään kuuluvia appelsiinimehua ja kahvia valmistavien
yritysten kustannukset ovat huipussaan, kaurahiutaleiden puolestaan laskussa.
– Ilmastonmuutos ja sään ääri-ilmiöt lisäävät raaka-aineiden jyrkkää
hintavaihtelua. Yritysten kyky ennakoida tulevia riskejä korostuu, Ismail
muistuttaa.
Sadon määrä riittää elintarviketeollisuuden tarpeisiin
Sadonkorjuu käynnistyi tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin ja puinnit ovat
edenneet joutuisasti.
– Satoarvioiden valossa kotimainen tuotanto riittää pääosin kattamaan
elintarviketeollisuuden tarpeen ja kauraa riittää vientiinkin,
Elintarviketeollisuusliiton erityisasiantuntija Mari Raininko
kertoo.
Tällä hetkellä näyttää, että sadon laatu on kohtuullinen
elintarviketeollisuuden tarpeisiin, mutta siinä on alueellista vaihtelua.
Elintarviketeollisuudella on tiukat vaatimukset raaka-aineiden laadulle. Monet
niistä perustuvat lainsäädännön ja elintarviketurvallisuuden vaatimuksiin.
Lisäksi yrityksillä on omia vaatimuksia, jotta raaka-aine toimisi
valmistusprosessissa. Viljalla sellaisia ovat esimerkiksi jyvän koko ja
valkuaispitoisuus.
Suomi on kauraviennin mahtimaa
Suomi on yksi maailman suurimpia kauran tuottaja- ja viejämaita. Euroopan
maista vain Puolassa viljellään kauraa enemmän kuin Suomessa.
Markkinointikaudella 2024/2025 kotimaisesta kaurasta vientiin päätyi arviolta
jopa 40 prosenttia. Valtaosa kaurasta viedään jyvinä, mutta tavoitteena on
pidemmälle jalostettujen kauratuotteiden viennin lisääminen.
Kauran elintarvikekäyttö on kasvanut jo vuosien ajan ja erityisesti
kauratuotteiden viennissä nähdään merkittävää kasvupotentiaalia.
– Kauran elintarvikekäyttöä ovat vauhdittaneet yritysten investoinnit, uusien
kauratuotteiden ja -innovaatioiden kehittäminen sekä tutkimusnäyttö kauran
terveysvaikutuksista, Raininko sanoo.
*lähde: ETL:n elintarvikkeiden vienti- ja tuontitilastot
Lähde: Elintarviketeollisuusliitto ry 10.9.2024
Kommentit
Lähetä kommentti