Muikun sesonki on nyt – kokeile reseptejä
Ruisjauhoissa pyöritellyt, voissa paistetut muikut ovat kalaruokien klassikko. Muikkuja voi myös grillata, yhdistää pastan kanssa vuokaan ja leipoa mukaan kukkosiin.
Muikku on lohikaloihin kuuluva pieni
hopeakylkinen kala, joka elää sisävesissä. Sitä esiintyy myös merialueella,
jolloin sitä kutsutaan maivaksi. Muikku muistuttaa ulkonäöltään pientä siikaa.
Muikku on maultaan mieto, vaalea kala. Sitä voi ostaa kaupasta kokonaisena,
perattuna, fileinä, savustettuna ja hiillostettuna. Lisäksi tarjolla on
monenlaisia muikkusäilykkeitä. Myös perinteinen kalakukko valmistetaan
muikusta.
Muikku on paitsi maukas, myös terveellinen valinta. Se sisältää tutkitusti erittäin paljon hyviä rasvahappoja eli omega-3-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä sydän- ja verisuoniterveydelle. Muikussa on myös monia tarpeellisia vitamiineja.
Parhaillaan on meneillään muikun syyssesonki, joka kestää elokuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Suomessa syödään lähes yksinomaan kotimaista muikkua, ja se onkin sisävesien tärkein saaliskala. Suomalaiset ammattikalastajat nostavat järvistä vuosittain noin 2,5 miljoonaa kiloa muikkua.
Monen mielestä muikut ovat parhaimmillaan vastapaistettuina, mutta muikkua voi valmistaa varsin monipuolisesti. Muikkua voi myös esimerkiksi savustaa, marinoida tai hyödyntää vaikka aasialaisittain maustettuna. Kotikokin iloksi muikku on myös helppo valmistaa, sillä sitä ei tarvitse suomustaa eikä sen ruotoja tarvitse poistaa. Tavallisesti muikuista poistetaan sisäelimet, rintaevät ja pää. Neulamuikkuja ei perata lainkaan.
Muikun kutuaika on nyt syksyllä, ja muikun mäti on erittäin arvostettu herkku, jota kutsutaan joskus myös kotimaiseksi kaviaariksi. Mädin väri vaihtelee hieman sen mukaan, mistä järvestä muikku on pyydetty, ja tätä pienirakeista mätiä saa siksi erisävyisinä oransseina. Muikunmäti on herkkua smetanan ja hienoksi silputun sipulin kanssa esimerkiksi blinien kanssa, mätidipissä, pikkusuolaisten täytteenä tai uusiperunan kera.
Tiesitkö: Eri puolilla Suomea on erilaisia perinteisiä nimityksiä muikuille. Jossain se tunnetaan nimellä muje, jossain rääpys, Jotkut muikkukannat ovat jo niin kuuluisia, että niillä on omat nimensä: Kitkajärven pienet muikut ovat Kitkan viisaita, ja moni on kuullut myös Puruveden muikuista.
Paistetut muikut
4 annosta
500 g perattuja muikkuja
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
ripaus pippuria
Paistamiseen: voita ja öljyä
Perkaa muikut ja huuhtele ne kylmällä vedellä
tai osta valmiiksi perattuja muikkuja. Levitä ruisjauhot lautaselle, ruisjauhot
suolalla ja pippurilla. Kääntele muikut jauhoseoksessa ja paista ne pannulla
voin ja öljyn seoksessa miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat ruskeita molemmin
puolin. Tarjoa heti.
Muikkukukkoset
13–16 kpl
500 g pakastettua ruistaikinaa tai 400 g ruis-perunataikinaa
Täyte:
n. 16 perattua muikkua
1 keskikokoinen peruna
1 pienehkö sipuli
2 viipaletta pekonia
suolaa, pippuria tuoretta, hienonnettua tilliä
Annan taikinan sulaa. Kuori ja suikaloi peruna. Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa pekonit ohuiksi suikaleiksi ja paista ne kevyesti pannulla yhdessä sipulissilpun kanssa, kunnes sipuli pehmenee. Siirrä jäähtymään. Kaaviloi taikina melko ohueksi levyksi ja paina siitä sopivalla muotilla halkaisijaltaan noin 12 cm:n kiekkoja. Leikkaa peratut muikut piiraitten sisään sopiviksi paloiksi, noin kolmeen tai neljään osaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Pane jokaiselle taikinakiekolle ensin perunasuikaleita ja mausta ne kevyesti suolalla ja pippurilla. Lusikoi päälle pekoni-sipuliseosta. Asettele kalapalat päälle tasaisesti. Ripottele kaloille runsaasti tuoretta tilliä. Kypsennä kukkosia 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 min. Kukkoset maistuvat vaikkapa kahvi- tai teepöydän suolaisina paloina.
Muikku-pastavuoka
1 purjo
1 paprika
300 g säilykemuikkuja
1 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
6 dl vettä
1 kalaliemikuutio
2 dl ruokakermaa
½ dl tillisilppua
1 rkl sitruunamehua
1 tl kurkumaa
1 1/2 tl suolaa
½ tl mustapippuria
200 g pastaa
Pinnalle:
100 g juustoraastetta
Halkaise, huuhdo ja suikaloi purjo. Halkaise
paprika, poista siemenet ja suikaloi paprikapuolikkaat. Valuta ja paloittele
säilykekala.
Kuumenna öljy kattilassa ja hauduta siinä purjoa ja paprikaa pari minuuttia.
Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja lisää vesi ja liemikuutio. Anna seoksen
kiehahtaa. Lisää kattilaan ruokakerma, tilli, sitruunamehu, mausteet ja kala.
Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
Voitele kahden litran uunivuoka. Mittaa raaka pasta vuoan pohjalle ja kaada
kuuma kastike päälle. Sekoita varovasti. Ripottele pinnalle juustoraaste.
Kypsennä 225-asteisen uunin keskitasossa noin 30 minuuttia. Ota vuoka uunista.
Anna ruoan vetäytyä noin 10 minuuttia.
Grillattuja muikkuja
500 g muikkuja perattuna
1,5 tl hienoa merisuolaa
½ tl oreganoa
½ dl oliiviöljyä
Kuivaa muikut tarvittaessa. Mausta huolellisesti suolalla ja oreganolla.
Pyörittele oliiviöljyssä. Laita kalat grilliritilälle ja grillaa, kunnes muikut
ovat kypsiä.
Voit myös latoa muikut uunipellille kypsentää 15-20 minuuttia 180-asteisessa
uunissa. Tarjoa salaatin ja salaatinkastikkeen kera.
Salaatti:
1 kerä romainesalaattia tai muuta salaattia
5 tomaattia
1 dl mustia oliiveja (Niçoise tai Kalamata)
1 pieni kurkku
4 kevätsipulin vartta
paahdettuja saksanpähkinöitä
Huuhdo salaatit, tomaatit, kurkku ja kevätsipuli. Revi salaatti kulhoon.
Lohko tomaatit, viipaloi kurkku, hienonna kevätsipuli. Yhdistä kaikki ainekset
kulhoon ja tarjoile kastikkeen kera.
Salaattikastike:
½ valkosipulinkynsi
½ tl oreganoa
1 dl majoneesia
1 rkl Dijon-sinappia
1 pieni sardellifilee
½ dl appelsiinimehua
Hienonna valkosipuli ja sardellifilee. Sekoita mukaan loput ainekset. Tarjoile
kastike salaatin kera.
Lähde: Pro Kala ry 27.8.2024
Kommentit
Lähetä kommentti