Uutuuskirja johdattelee japanilaisen kotiruuan äärelle
![]() |
Heikki Valkaman teos Oishii sisältää helppoja ja houkuttelevia reseptejä, joiden ainekset löytyvät lähikaupasta ja valmistus onnistuu kotikeittiössä. Kuva: Jarkko Mikkonen |
Suomalaiset tuntevat jo sushin ja raamenin, mutta millaista on japanilainen kotiruoka? Heikki Valkaman ruokakirja Oishii on pullollaan helppoja, houkuttelevia reseptejä, joiden valmistus onnistuu kotikeittiössä. Kirja ilmestyi tiistaina 27.8.2024.
Sushi ja muu japanilainen ravintolaruoka on noussut suosioon ympäri maailman. Vaan millaista on japanilainen kotiruoka? Vaikkapa soijassa ja mirinissä haudutettua retikkaa, nikujaga-lihapataa, misossa haudutettua makrillia. Kara-agea, tempuraa ja tonkatsua.
Heikki Valkaman teos Oishii sisältää helppoja ja houkuttelevia reseptejä, joiden ainekset löytyvät lähikaupasta ja valmistus onnistuu kotikeittiössä. Kirja julkaistiin 27.8.
Kotiruokaohjeiden lisäksi Valkama kertoo kirjassa japanilaisen ruokakulttuurin ilmiöistä: millainen on japanilainen lautasmalli? Entä miten japanilaiset pöytätavat eroavat suomalaisista? Lukija oppii myös esimerkiksi erilaisista misolajikkeista ja riisin merkityksestä japanilaisille.
Valkama on asunut pitkiä aikoja Japanissa ja perehtynyt sikäläiseen ruokakulttuuriin syvällisesti jo vuosikymmenten ajan. Kotonaan hän kokkaa yleensä japanilaisittain.
"Japanilaisen ruuan buumista huolimatta kotiruoka on jäänyt paitsioon maailmalla ymmärrettävistä syistä. Ravintolat pyrkivät tarjoamaan ravintolaruokaa, eivät kotiannoksia. Ja varsinkin Suomen kaltaisiin syrjäisiin maihin saapuvat vain voimakkaat ruokatrendit, siis sushit, raamenit ja tempurat", Valkama sanoo.
Hän kertoo pitävänsä yksinkertaisista japanilaisista mauista. Soija, mirin, sake, suola, dashi ja miso – siinä kaikki.
"En ole ammattikokki kuten eivät ole kaikki japanilaisetkaan. Ajatus on ollut, että jos ruokaa ei voi tehdä kotona helposti, se ei kuulu tähän kirjaan."
Kirjan kuvista ja ulkoasusta vastaavat valokuvaaja Nina Karlsson ja graafinen suunnittelija Eeva Värtö.
Kirja jatkaa suosittujen Okazu- ja Okashi-kirjojen sarjaa, joka tutustuttaa lukijansa japanilaisen ruoan maailmaan pitkälle sushirajan tuolle puolen.
Heikki Valkama (s. 1975) on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja ja japanilaisen kulttuurin tuntija. Hän on kirjoittanut useita kauno- ja tietokirjoja sekä kääntänyt ja käsikirjoittanut sarjakuvia.
Lähde: Teos-kustantamo 23.8.2024
Kommentit
Lähetä kommentti