HKFoodsin Makusuola on uusi ratkaisu suolahuoleen
![]() |
HKFoods on kehittänyt uuden Makusuolan, jonka avulla tuotteista on onnistuttu vähentämään suolaa jopa 25 prosenttia niin, että niiden maku säilyy samana. |
HKFoods on kehittänyt uuden Makusuolan, jonka avulla tuotteista on onnistuttu vähentämään suolaa jopa 25 prosenttia niin, että niiden maku säilyy samana. Useissa ennestään tutuissa HK®- ja Kariniemen® -tuotteissa osa suolasta on korvattu uudella Makusuolalla, jossa ei ole lainkaan natriumia.
Ensimmäiset uudistetut tuotteet tuodaan kauppojen hyllyille tammikuussa 2025. HKFoodsin Makusuola-innovaatio on yksi ratkaisu suolan käytön vähentämiseen ja merkittävä kansanterveyttä tukeva teko.
Makusuola tekee suolavalinnoista helpompaa
HKFoods on vastannut suolahuoleen kehittämällä uuden Makusuolan,
joka koostuu kaliumkloridista ja aromeista. HKFoodsin kehittämään Makusuolaan
on löydetty pitkän tuotekehitystyön tuloksena aromit, joiden avulla
varmistetaan lopputuotteiden tuttu maku, aivan kuin niissä olisi käytetty
tavallista suolaa. Makusuolassa ei ole lainkaan natriumia.
- Makusuola on usean vuoden intensiivisen työn tulos. Se on
kehitetty juuri meidän tuotteisiimme sopivaksi ja HKFoodsilla on siihen
toistaiseksi yksinoikeus. Makusuola-innovaation ansiosta pystymme vähentämään
vuodessa jopa 65 000 kg suolaa suomalaisten lautasilta, toteaa
innovaatiojohtaja Marianne Nordblom HKFoodsista.
Suola
vaikuttaa ruoan makuun, rakenteeseen ja säilyvyyteen, mikä tekee sen
vähentämisestä elintarviketeollisuudessa haastavaa. HKFoods on varmistanut
tutun maun säilymisen ennallaan yhdistämällä tuotekehitykseen tutkimusta sekä
tuotteiden sokkotestauksia asiakkailla ja kuluttajilla.
- Olemme tehneet Makusuolan tuotekehitystyötä useita vuosia
ja panostaneet erityisesti tuotteiden makuun. Pystymme takaamaan, että tuttu
maku säilyy, vaikka suolan määrää on vähennetty jopa neljännes. Ravintoarvot,
kuten proteiinipitoisuus, pysyvät ennallaan, eikä suolamuutoksella ole
vaikutusta tuotteiden rakenteeseen, säilyvyyteen tai hintaan, Nordblom
painottaa.
Saunapalvikinkun ja hunajamarinoidut broilerinsuikaleet saa nyt vähemmän suolaa
sisältävinä
Suolavähennyksellä uudistetut HK ja Kariniemen Makusuola-tuotteet ovat tuttuja, jo pitkään myynnissä olleita tuotteita. Suolavähennys on merkitty selkeästi pakkaukseen. Eri tuoteryhmissä ja tuotteissa suolaa on vähennetty eri määriä. Kun pakkauksessa on merkintä ”vähemmän suolaa”, on suolaa vähennetty vähintään 25 prosenttia ja tuotteissa on merkintä: ”Tuttu maku, 25 % vähemmän suolaa”.
Kun
tuotteessa on Sydänmerkki, on suolaa vähennetty niin, että Sydänmerkin
kriteerit tässä tuoteryhmässä täyttyvät. Sydänmerkki kertoo, että tuote on
tuoteryhmässään parempi valinta mm. rasvan ja suolan määrän kannalta.
Sydänmerkin ovat saaneet nyt suolavähennyksen myötä esimerkiksi Kariniemen
Kananpojan ikoniset hunajamarinoidut fileesuikaleet.
Ensimmäisessä vaiheessa kauppoihin tuodaan kaikkiaan 48 HK ja Kariniemen
Makusuola-tuotetta. Tämä on vasta alkua, Makusuolan käyttöä laajennetaan
edelleen muihin tuotteisiin.
Oman suolan käyttö jää monelta arvailuksi
Terveyden
ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan*) yhdeksän kymmenestä suomalaisesta syö liikaa
suolaa. Yksi suolan käyttöön liittyvä suuri ongelma on se, että omaa
päivittäistä suolan saantimäärää on vaikea arvioida. Reilun kolmanneksen (37 %)
mielestä omaa suolankäyttöä pitäisi vähentää. Tämä käy ilmi HKFoodsin
tammikuussa 2025 teettämästä ravitsemuskyselystä**). Suolan saantisuositus on
korkeintaan 5 grammaa päivässä***). Liika suola on terveydelle haitaksi.
Liiallisen suolan (natriumkloridi, NaCl) haitallisuus perustuu sen sisältämään
natriumiin.
HKFoodsin teettämän kyselyn mukaan neljännes eli reilusti yli miljoona
suomalaista on täysin tietämätön, kuinka paljon syö suolaa päivässä. 30
prosenttia arvioi syövänsä suolaa yli suosituksen eli enemmän kuin viisi
grammaa päivässä. Suositusten mukaisen suolamäärän kertoo saavansa 29
prosenttia. 16 prosenttia arvioi nauttivansa suolaa alle 5 grammaa.
- Näistä tuloksista käy selvästi ilmi, että päivittäisen
suolan saantimäärän arvioiminen on vaikeaa. Todellisuudessa naisilla
suositeltava suolan saanti ylittyy noin puolitoista- ja miehillä noin
kaksinkertaisesti***). Liika suola lisää muun muassa verenpainetaudin ja
aivohalvauksen riskiä sekä altistaa osteoporoosille. Jo pieni vähennys
päivittäisessä suolan saannissa vähentäisi merkittävästi suolan terveyshaittoja
väestötasolla. HKFoodsin Makusuola-innovaatio on yksi ratkaisu suolan käytön
vähentämiseen ja merkittävä kansanterveysteko, kertoo HKFoodsin
ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen.
Moni suomalainen on valmis painamaan suolajarrua
Uudet
ravitsemussuositukset ovat herätelleet suomalaisia kiinnittämään huomiota omaan
suolankäyttöön. HKFoodsin kyselyn mukaan joka neljäs muistaa suosituksista,
että suolaa saisi syödä korkeintaan 5 grammaa päivässä. Reilu kolmannes (37 %
vastaajista) aikoo varmuudella vähentää tai harkitsee vähentävänsä omaa
suolamääräänsä.
Keinot suolan määrän vähentämiseksi eivät ole kyselyyn vastanneiden mielestä
vaikeita. Helpointa (87 % vastaajista) on jättää suolapurkki pois
ruokapöydältä, jolloin suolaa ei tule lisättyä enää lautaselle. Toiseksi
helpoin keino (80 % vastaajista) olisi vähentää suolaisten snack-tuotteiden
syömistä. Yhtä moni on sitä mieltä, että suolaa voisi hyvin korvata yrteillä ja
mausteilla, ja näin vähentää omaa suolan saantiaan.
Pakkausten Sydänmerkki tai vähemmän suolaa -merkintä innostaa myös. Näiden
tuotteiden valitseminen olisi kahden kolmasosan mielestä helppo tapa vähentää
suolan määrää. Vähempisuolaisen leikkeleen valitsisi mielellään 68 prosenttia
kyselyyn vastanneista.
HKFoods yhdistää makuelämykset ja vastuullisuuden samalla lautasella
Terveelliseen
ruokavalioon sopivat tuotteet ovat keskeinen osa HKFoodsin vastuullisuustyötä.
Jokainen askel terveellisempien vaihtoehtojen suuntaan tukee kansanterveyttä ja
helpottaa suomalaisia tekemään parempia valintoja arjessaan. HKFoodsin tavoite
on yhdistää hyvä maku ja vastuullisuus tavalla, joka maistuu kaikille.
*) Viimeisin kattava tutkimus suomalaisten suolankäytöstä on Terveyden ja
hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2017 toteuttama FinRavinto-tutkimus.
**) HKFoodsin teettämään, tutkimusyhtiö Bilendin toteuttamaan
ravitsemuskyselyyn vastasi 1000 18–75
-vuotiasta Suomessa asuvaa henkilöä tammikuussa 2025. Otos kiintiöitiin
kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.
***) Kansalliset ravitsemussuositukset 2024
Lähde: HKFoods 28.1.2025
Kommentit
Lähetä kommentti