Ravintola-alan oscarit on jaettu
![]() |
Ravintola-alan oscarit on jaettu. |
Ravintola-alan arvostetuimmat suomalaiset palkinnot jaettiin PRO-gaalassa Finlandia-talossa Helsingissä torstaina. PRO-palkintoja myönnettiin 16 kategoriassa. Lehdistöraadin suosikki oli yrittäjä Lauri Kaivoluoto. Markus Maulavirta palkittiin elämäntyöstään. Vuotuiset PRO-tunnustuspalkinnot jaettiin 23. kertaa.
Kotimaisen
lähiruoan pioneeri ja Michelin-kokkien eturintamassa kulkenut Markus Maulavirta
on yksi Suomen legendaarisimmista kokeista. Hän sai tunnustuksena
elämänmittaisesta työstään PRO-gaalassa jaetun elämäntyöpalkinnon. Palkinto oli
järjestyksessä toinen, ja ajoitus osui Maulavirran mukaan nappiin.
"Positiivista, ettei kaikki tule postuumisti", Maulavirta kommentoi.
Uransa merkittävimpinä aikoina Maulavirta pitää vuosiaan ravintola Georgessa,
jolle hän tienasi vuonna 1991 yhden Suomen ensimmäisistä Michelin-tähdistä.
Lähiruoan sanansaattajana tunnettu Maulavirta nosti kotimaiset tuottajat esiin
ravintola Nokassa ja monissa muissa yhteyksissä.
PRO-tunnustuspalkinnot myöntää horeca-alan ammattimedia Aromi. Vuotuinen
PRO-gaala järjestettiin 23. kertaa.
”Ravintola- ja keittiöalalla on todella kovia ammattilaisia, jotka
työskentelevät rakkaudesta lajiin. PRO-voittajat ovat suomenmestareita
lajissaan, ja asiakkaalle on erityinen elämys päästä heidän serviisiinsä”,
sanoo Aromin päätoimittaja Outi Tuomivaara.
PRO-gaala järjestettiin Finlandia-talossa. Lavalle nousivat illan aikana 16
sarjan kolme parasta, ja jokaisen sarjan voittaja palkittiin. Voittajat valitsi
alan ammattilaisista koostuva tuomaristo.
Ehdokkaat asetettiin yleisellä haulla, ja finalistit saivat kerätä taakseen
kannatusta esimerkiksi somessa. Ehdotuksia ja kannatusääniä PRO-palkinnon
saajaksi tuli kaikkien aikojen suurin määrä, peräti 9 000.
Ääniharavaksi nousi Lehdistön PRO-palkinnon voittaja Lauri Kaivoluoto, joka on
nostanut yrittäjänä vantaalaisen Backaksen menestykseen ravintola- ja
tapahtumatilana.
Ammattikeittiön tuotekehittäjän sarjassa palkittiin Compass Groupin Ville
Pyykönen, joka johti kapteenina yhtiön joukkueen kultaan kokkiolympialaisissa
vuonna 2024.
Toinen kokkiolympialaisten kultamitalisti, helsinkiläisen Bistro Bardot’n
kylmäkkö Mia-Maria Tschernij palkittiin puolestaan ravintolan kokki -sarjan
PRO-palkinnolla. Keittiöpäällikkö-sarjan vei nimiinsä helsinkiläisen Basbas
Kulman Veera Valtonen. Tuomaristo arvosti molempien modernia ja kehittävää
otetta työhön.
Sosiaalinen vastuu nousi esiin etenkin Ammattikeittiön työntekijä -sarjan
voittajan Marjo Sundströmin kohdalla: hän työskentelee monikulttuurisessa
työyhteisössä espoolaisessa Mainingin koulussa työkavereinaan myös
vammaispalvelun asiakkaat.
Yrittäjä-sarjassa katse kääntyi työllään Lapin matkailulle merkittävää vetoapua
antaneeseen Rovaniemen Santaparkin Ilkka Länkiseen ja Katja Ikäheimo-Länkiseen.
PRO-tunnustuspalkinnot 2025:
Ammattikeittiön työntekijä
Marjo Sundström
Palveluvastaava, Mainingin koulu, Espoo Catering, Espoo
Ammattikeittiön
päällikkö
Paula Kolppanen-Valli
Tuotantopäällikkö, Kilon keittiö, Espoo Catering, Espoo
Ammattikeittiön
kokki
Kimmo Juslenius
Keittiömestari, Antell Väritupa, Vantaa
Ammattikeittiön
tuotekehittäjä
Ville Pyykönen
Keittiömestari, tuotekehitys, Compass Group, Helsinki
Ravintolapäällikkö
Himal KC
Ravintolapäällikkö, Taco Bell Iso Omena, Espoo
Ravintolan
asiakaspalvelija
Abdallah Medarhri
Vuoropäällikkö, Strawberry, hotelli Lilla Roberts, Helsinki
Ravintolan
kokki
Mia-Maria Tschernij
Pääkylmäkkö, Bistro Bardot, Helsinki
Ravintolan
keittiöpäällikkö/-mestari
Veera Valtonen
Keittiöpäällikkö, Basbas Kulma, Helsinki
Hovimestari/sommelier
Pilvi Auvinen
Sommelier ja ravintoloitsija, Grape Wine Bar & Tasting Room, Helsinki
Baarimestari
Matias Pietarinen
Baarimestari, Hotel Maria, Helsinki
Kahvilan
työntekijä
Jenna Sällinen
Vuoropäällikkö, Fazer Cafe Töölö, Helsinki
Opettaja
Paraschos ”Akis” Staboulis
Lehtori, Perho, Helsinki
Yrittäjä
Ilkka Länkinen & Katja Ikäheimo-Länkinen
Santapark, Rovaniemi
Tulokas
Siiri Kallio
Tarjoilija, Ravintola Töölö, Helsinki
Innovaatio
Soupster Green Advisory Board
Soupster Family
Vastuullisuus
ResQ Club
ResQ
Elämäntyöpalkinto
Markus Maulavirta
Lehdistön
palkinto
Lauri Kaivoluoto
Yrittäjä, Ravintola Backas, Vantaa
Lähde: PRO-palkinnot, https://avecmedia.fi/propalkinnot/ 30.1.2025
Kommentit
Lähetä kommentti