Rypsi- ja rapsiöljyissä eroja -Apetit
![]() |
Apetitin teettämässä makututkimuksessa kävi ilmi, että markkinoilla olevat öljyt eroavat kuitenkin toisistaan aromiltaan ja flavoriltaan eli maun ja tuoksun yhteisvaikutukselta. |
Apetit selvitti rypsi- ja rapsiöljyjen makueroja. Makututkimuksen* mukaan Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy on maultaan markkinoiden miedoin. Makututkimuksen suoritti koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raati. Markkinoilla olevien rypsi- ja rapsiöljyjen makuprofiilit eroavat toisistaan.
Rypsi- ja rapsiöljylle ominaista on mieto
maku. Apetitin teettämässä makututkimuksessa kävi ilmi, että markkinoilla
olevat öljyt eroavat kuitenkin toisistaan aromiltaan ja flavoriltaan eli maun
ja tuoksun yhteisvaikutukselta. Makututkimuksessa rypsi- ja rapsiöljynäytteistä
arvioitiin viisi aromiominaisuutta ja neljä flavoriominaisuutta.
”Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy on aromiltaan kokonaisuudessaan
miedoimpia markkinoilla olevista rypsi- ja rapsiöljyistä. Aromi on viljainen,
mutta sen paahteisuus, voimaisuus ja siemenmäisyys oli vertailun miedoimpia.
Flavoriltaan Apetit Rypsi- & rapsiöljy on miedoin testatuista”,
tuotepäällikkö Liisi Nyman kuvailee.
Apetitin toinen vähittäiskaupoissa myynnissä oleva kasviöljy Apetit Neito
Rypsi- & rapsiöljy puolestaan eroaa aromiltaan muista markkinoilla olevista
öljyistä: Siinä on löydettävissä eniten viljaisuutta ja paahteisuutta. Apetit
Neito öljyt puristetaan hellävaraisesti erikseen valikoiduista siemenistä.
"Tuotevalikoimamme öljyt erottuvat selkeästi maultaan toisistaan, mutta sopivat samaan käyttötarkoitukseen. Neito-öljyn maku on täyteläisempi ja suutuntuma on profiililtaan paksumpi, erilaisen tuotantotavan voi erottaa maussa. Käyttökohteet öljyillä ovat kuitenkin samat”, Nyman sanoo.
Apetit valmistaa kasviöljyä mekaanisesti puristamalla ja öljy puhdistetaan fysikaalisesti raffinoimmalla. Toinen maailmalla yleinen valmistusmenetelmä on uuttaminen liuottimen avulla.
* Makututkimuksessa koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raati (n=10) arvioi rypsin ja rapsin siemenestä valmistettujen öljyjen aromia ja flavoria aistinvaraisen arvioinnin laboratoriossa (ISO 8589) Turussa. Kuvailevaa menetelmää käyttäen luotiin öljyjen aromia ja flavoria kuvaileva sanasto.
Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy
- Valmistetaan mekaanisesti puristamalla
Kirkkonummella
- Syksyllä 2024 Apetitin puristamoon valmistui pullotuslinja, jonka
käyttöönoton yhteydessä pakkauksia on uusittu
- Apetit-öljyjen koko arvoketju on Suomessa: Apetitin rypsi- & rapsiöljyt
valmistetaan ja pakataan Suomessa kotimaisesta siemenestä
- Pullotuslinjan käyttöönoton yhteydessä tuotteen nimi muuttui Apetit
Rypsiöljystä Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljyksi. Nimenmuutoksesta
huolimatta itse tuote pysyy täysin ennallaan. Ruokaviraston suositus muuttaa
tuotteiden nimet vastaamaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta. Asetus
edellyttää, että elintarvikkeet nimetään kasvialkuperän mukaan.
- Apetit ei erottele rypsin ja rapsin siemeniä kasviöljypuristamollaan, sillä
ne ovat käytännössä katsoen identtisiä. Apetit erottelee prosessissaan
ainoastaan kotimaisen ja ulkomaisen siemenen pystyäkseen takaamaan tuotteen
alkuperän.
- Vähittäiskaupassa myytyjen Apetit-öljyjen raaka-aine on 100-prosenttisesti
kotimaista rypsiä ja rapsia siinä suhteessa, kuin öljykasveja on Suomessa
viljelty.
- Rypsi-rapsiöljy sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja ja
E-vitamiinia
Lähde: Apetit Oyj 21.1.2025
Kommentit
Lähetä kommentti