Suomalaiset syövät 150 miljoonaa pizzaa vuodessa
![]() |
Adrianon uuni (1960-luku). Kuva: Pirkko ja Maurizio Rossin kotialbumi |
Tietokirjailija ja toimittaja Sakari Nupponen on kerännyt päivittäistavarakaupan ja ravintola-alan tilastolähteistä herkullisen faktan: Suomessa syödään vuosittain yli 150 miljoonaa pizzaa.
Nupposen kirja Pizzeria nimeltä Suomi (Docendo 2025) taustoittaa suomalaisten pizzarakkautta. Se on ensimmäinen kattava kuvaus siitä, miten pizza valloitti koko maan ja harvinainen herkku arkipäiväistyi. Kirja myös ainakin yrittää selvittää, millä paikkakunnalla Suomen ensimmäiset pizzat nautittiin.
Pizzerioiden pioneerit olivat työnsankareita, joiden oli pakko olla luovia. Pizzaravintoloitsijoiden piti keksiä, miten marinoida kotimainen metvursti salamiksi tai asennuttaa pizzauuniin kuplavolkkarin tuuletin. Pizzaa paistoivat merenkävijät, muusikot ja alan kovat ammattilaiset, tulevaisuuden lupaukset. He olivat kulttuurilähettiläitä, moni enemmän tai vähemmän myös urheiluhulluja. Kaiken taustalla soi italialainen musiikki.
Viimeistään ETYK-vuonna 1975 pizzamarkkina lähti Suomessa räjähdysmäiseen kasvuun. Sitä ei pidätellyt sekään, että valtakunnan huippukokit ennustivat 1981 pizzavillityksen menevän ohi parissa vuodessa.
Sakari Nupponen on aikaisemmin kirjoittanut muun muassa merimieskapakka Salven ja hotelli Virun historian. Hän varoo ottamassa kantaa siihen, mikä on oikeaoppinen pizza ja muistuttaa:
”Pompeijin kaivaukset paljastivat hiljakkoin freskon, jossa on kuvattu pizzan kaltainen ruoka 1400 vuotta ennen tomaatin tuloa Eurooppaan.”
Sakari Nupponen (s. 1956) on kokenut taloustoimittaja, ikuinen sosiologian opiskelija sekä herkkusuu. Hän potee lukkarinrakkautta ravintola-alaa kohtaan ja on elänyt nuoruusvuosinaan pizzerioiden läpimurron.
Sakari Nupponen: Pizzeria nimeltä Suomi (Docendo 2025), sidottu, 258 sivua.
Lähde: Docendo 25.3.2025
Kommentit
Lähetä kommentti