Kolme herkullista reseptiä pääsiäisbrunssille

Mikä olisikaan parempi tapa viettää pitkää viikonloppua kuin toteuttaa herkullinen brunssi, jonka tähtenä loistavat kalaherkut. Kuvassa mätileipä.


 

Pääsiäinen on juhlapyhistä rennoin: silloin on lupa herkutella ja nauttia yhdessäolosta perheen ja ystävien kanssa. Mikä olisikaan parempi tapa viettää pitkää viikonloppua kuin toteuttaa herkullinen brunssi, jonka tähtenä loistavat kalaherkut.

 

Pääsiäisen juhlapyhät sopivat täydellisesti brunssin toteuttamiseen. Brunssin päätähtenä loistavat tällä kertaa mäti, kylmäsavustettu kirjolohi ja savukala. Niistä syntyvät herkulliset alkupalaleivät, raikas salaatti ja mehevä piiras.

Brunssin voi säiden salliessa kattaa aurinkoiselle terassille, parvekkeelle tai vaikka mökin verannalle. Kutsu perhe tai ystävät kylään - tämä ruokaisa brunssi valmistuu helposti ja pitää kylläisenä pitkälle iltapäivään asti!

Brunssin alkuruokana toimii juurileivän päälle koottu herkkukimara: avokadoa, sitruunalla raikastettua jugurttia ja annoksen kruunuksi mätiä. Lisätwistiä leipiin saa chilihiutaleilla, ja annoksen juju ovat raikkaat inkiväärilastut. Ne sitovat kaikki maut yhteen, joten niitä ei kannata jättää reseptistä pois!

Helppotekoinen kalapiiras syntyy valmiista pakastetaikinasta, mutta viitseliäs voi valmistaa myös pohjan itse. Piirakkaan voi käyttää haluamaansa kalaa ja vaihtaa juustoa sen mukaan, mitä kotona sattuu olemaan. Jos et ole ennen kokeillut piparjuurta, tee se nyt. Pikkutuubissa myytävä ”pohjoismainen wasabi” on erinomainen kaveri kalaruuille esimerkiksi juuri crème fraîcheen sekoitettuna. Kastikkeen maustaminen kannattaa aloittaa ensin pienemmällä määrällä ja lisätä piparjuurta lisää oman maun mukaan.

Brunssipöydän keskipiste on suuri salaatti, jossa yhdistyvät savukala ja paahdetut pikkuperunat. Salaattiin kannattaa käyttää varhaisperunoita, jos onnistuu niitä saamaan. Trendikkääksi noussut vaalea miso hurmaa koukuttavan hyvässä salaattikastikkeessa – tätä kastiketta kannattaakin tehdä tupla-annos!

Halutessasi voit tehdä salaatin myös ilman savukalaa, ja tarjoilla kalan erilliseltä vadilta.

Täydennä brunssia mehulla, kivennäisvedellä ja halutessasi kuohuvalla. Jälkiruuaksi maistuvat pääsiäismunat, ja niillä voi somistaa myös brunssipöydän kattauksen.

Näillä resepteillä valmistuu brunssi kuudelle hengelle.

Mätileipä


 

Avokado-mätileivät
Näissä leivissä yhdistävät paahdetun leivän rapeus ja avokadon pehmeys. Leivät aateloidaan mädillä.

6 viipaletta juurileipää
2 rkl (ruskistettua) voita
2 kypsää avokadoa
2 dl turkkilaista jugurttia
raastettua sitruunankuorta
sitruunamehua
ripaus mustapippuria ja suolaa
ripaus sokeria
100 g kirjolohen tai siian mätiä
1/4 punasipuli hienonnettuna
½ tl chilihiutaleita
½ dl tuoretta tilliä
seesaminsiemeniä
sushi-inkivääriä

Jos haluat käyttää ruskistettua voita, valmista ensin se erillisen ohjeen mukaan.
Leikkaa leivästä neljä siivua, ja paista ne pannulla molemmin puolin ruskistetussa voissa.
Hienonna avokadot haarukalla, sekoita joukkoon ripaus suolaa, mustapippuria, sitruunamehua ja sitruunankuorta. Sekoita turkkilaisen jugurtin joukkoon samoin suolaa, mustapippuria, sitruunamehua, sitruunankuorta ja hiukan sokeria.
Kokoa leivät: laita paahdetuille leiville ensin avokadotahnaa, sitten jugurttiseosta ja lusikoi päälle reilusti mätiä. Koristele leivät hienonnetulla punasipulilla, chilihiutaleilla, tillillä ja seesaminsiemenillä. Laita leiville lopuksi muutama viipale inkivääriä ja tarjoile.

 

Kylmäsavukirjolohipiiras

 


Kylmäsavukirjolohipiiras & piparjuurikreemi
Tämä mehevä piirakka saa makua kylmäsavukirjolohesta ja Västerbotten-juustosta. Sen kanssa tarjoillaan kirpsakkaa piparjuurikreemiä.

valmis piirakkapohja suolaiseen leivontaan
150 g kylmäsavukirjolohta
2 dl crème fraîchea
2 kananmunaa
1 dl maukasta juustoa, esim. Västerbottenia
½ dl tuoretta ruohosipulia
½ tl mustapippuria
suolaa

Piparjuurikreemi:
2 dl craime fraichea
1–2 rkl piparjuuritahnaa
½ tl sitruunamehua
ripaus suolaa ja sokeria


Sulata pohjataikina pakkauksen ohjeen mukaan. Taputtele se piirakkavuokaan. Jos haluat varmistaa ettei piirakka tartu kiinni, käytä vuuan ja piirastaikinan välissä leivinpaperia,
Valmista täyte: Sekoita crème fraîche, munat, raastettu juusto, ruohosipulisilppu ja pippuri. Mausta suolalla. Hienonna kylmäsavukirjolohi, sekoita täytteen joukkoon.
Kaada täyte piirakkapohjan päälle, raasta pinnalle vielä hieman juustoa.
Paista piirakkapohjan pakkauksen paisto-ohjeen mukaan, kunnes pinta on kullanruskea.
Sekoita kastiketta varten crème fraîchen joukkoon piparjuuritahna (aloita pienemmällä määrällä ja lisää tarvittaessa), sitruunamehu, suola ja sokeri. Lusikoi vähän piparjuurikreemiä piiraan päälle, tarjoile loppu erikseen.
Koristele piirakka koristele tuoreella ruohosipulilla ja tarjoile.

 

Lämmin peruna-savukalasalaatti

 

 

Lämmin peruna-savukalasalaatti
Tässä ruokaisassa salaatissa yhdistyvät paahdetut perunat, savukala ja trendikäs miso-sitruunakastike.

400 g pieniä perunoita (varhaisperunoita tai muita kiinteitä perunoita)
½ dl kurpitsansiemeniä
½ fenkoli ohuina viipaleina
2–3 vartta kevätsipulia
2 kourallista babypinaattia tai rucolaa
pussillinen salaattisekoitusta
300 g savukalaa
tuoretta minttua
½ prk pieniä kapriksia

 

Miso-sitruunakastike:
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl misoa (mieluiten vaalea miso)
1 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
½ tl soijakastiketta
½ tl mustapippuria

Paahda ensin perunat: Pese perunat, lohko ne ja paahda 200 °C uunissa n. 20-30 min, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita.
Paahda kurpitsansiemenet pannulla.
Valmista salaatti: Sekoita paahdetut perunat, ohueksi leikattu fenkoli, hienonnettu kesäsipuli ja babypinaatti kulhossa.
Yhdistä kaikki kastikeainekset ja ravista hyvin. Sekoita kastike salaattiainesten joukkoon.
Huuhtele salaattisekoitus, asettele se tarjoiluvadille ja kaada perunaseos salaattipedille. Revi savukalasta sopivia paloja salaatin päälle. Koristele salaatti tuoreella mintulla, kapriksilla ja paahdetuilla kurpitsansiemenillä. Halutessasi voit ripotella salaatin pinnalle vielä sormisuolaa.

Vinkki: Misoa jo toisinaan vaikea saada sekoittumaan tasaisesti muihin aineisin. Sekoita miso ensin pieneen määrään nestettä (esim. 1 rkl sitruunamehua tai oliiviöljyä) ja vatkaa tasaiseksi tahnaksi ennen kuin lisäät sen muihin aineksiin. Näin miso sekoittuu helpommin kastikkeeseen eikä jää kokkareiseksi. Voit käyttää myös sähkövispilää.

Vinkki: piirakalle tarkoitettu piparjuurikastike sopii loistavasti salaatin kera tarjoiltavaksi.

 

Lähde: Pro Kala ry 8.4.2025, 07:40


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista

Espoon Kivenlahteen kaksi uutta ravintolaa

Punto e Pasta on hyvä lisä Tikkurilan ravintolatarjontaan