Näin valmistat herkulliset munkkirinkilät
![]() |
Vapun ehdottomiin herkkuihin kuuluvat munkkirinkilät.
Vapun ehdottomiin herkkuihin kuuluvat munkkirinkilät. Apetitilaiset kertovat, kuinka täydelliset vappumunkit syntyvät turvallisesti. Myös tutut tippaleivät valmistuvat kotikeittiössä vaikka vegaanisena ja saavat raikkaaksi kaverikseen passionhedelmädipin. Miedon ja tasapainoisen makunsa ansiosta rypsi- ja rapsiöljy sopii loistavasti ruonlaittoon, leivontaan ja uppopaistamiseen.
Vapun tutut herkut, munkit ja tippaleivät valmistetaan uppopaistaen. Kuumennusta hyvin kestävä kotimainen rypsi- ja rapsiöljy sopii loistavasti uppopaistamiseen miedon ja tasapainoisen makunsa ansiosta. Suomalaiset ovat perinnetietoisia, ja vappuna munkkeja paistetaan monessa kodissa. Tämä näkyy myös rypsi- ja rapsiöljyjen myynnissä, joille vappu on todellinen sesonki. Apetitin vähittäiskaupassa myynnissä olevat rypsi- ja rapsiöljyt valmistetaan Kirkkonummen kasviöljypuristamolla mekaanisesti puristamalla kotimaisesta rypsistä ja rapsista. Öljyn oikea ja tasainen lämpötila takaa parhaan lopputuloksen
Veikeät tippaleivät hurmaavat Vapun hauskin herkku on jo 1700-luvulla
Suomessa juhlaleivonnaisena tunnettu tippaleipä. Rapea tomusokerilla
viimeistelty klassikko valmistuu myös uppopaistaen. Tippaleipien kaveriksi sopii raikas ja makea passionhedelmädippi. Hursti muistuttaa, että uppopaistaessa kannattaa polttavan rasvan kanssa olla varovainen. Valitse riittävän iso kattila, ettei kuuma öljy pääse roiskumaan. Etenkin vettä ja rasvaa yhdessä pitää varoa: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan. Öljykattilan vieressä kannattaa pitää aina kantta vaaratilanteen varalta. ”Jos sää sallii, munkit voi paistaa ulkona esimerkiksi kaasugrillin sivupolttimolla tai siirrettävällä keittolevyllä. Silloin kannattaa huolehtia, että alusta on vakaasti paikallaan, ettei kuuma öljykattila pääse kaatumaan”, Hursti vinkkaa. Kierrätä ja hävitä uppopaistoöljy oikein
”Käytön jälkeen öljy jäähdytetään ja siivilöidään ruoanlaittoon soveltuvan kuitukeittiöliinan ja siivilän avulla. Liina puhdistaa kaikki pienemmätkin hippuset öljystä”, Nyman toteaa. Kaada öljy takaisin pulloon suppilon avulla ja
säilytä jääkaapissa. Hävitä lopuksi viilennetty öljy asianmukaisesti. Viemäriin
ruokaöljyä ei saa kaataa, sillä jähmettyessään se tarttuu putken sisäpintaan.
Lähde: Apetit Oyj 24.4.2025 |
Kommentit
Lähetä kommentti