Lähdevesi, kivennäisvesi vai vichy?
![]() |
Kuluttajan näkökulmasta eri vesituotteiden – kuten lähdeveden, kivennäisveden ja vichyn – erottelu voi olla haasteellista, etenkin kun näistä käytetään arjessa usein samoja termejä. |
Kuluttajan näkökulmasta eri vesituotteiden – kuten lähdeveden, kivennäisveden ja vichyn – erottelu voi olla haasteellista, etenkin kun näistä käytetään arjessa usein samoja termejä. Todellisuudessa kyseessä on selvästi toisistaan poikkeavat tuoteluokat, joiden määrittelyyn löytyy kriteerejä myös EU- ja kansallisen lainsäädännön tasolta. Tuotteiden erojen selventäminen auttaa kuluttajaa tekemään tarkoituksenmukaisia sekä tietoisia kulutusvalintoja.
Lähdevesi on luonnonvettä, joka täyttää laatukriteerit sekä alkuperävaatimukset
Lähdevesi on peräisin pohjavesimuodostumista ja sen on noustava maan pinnan läheisyyteen luonnostaan ilman keinotekoista pumppaamista. Suomessa lähteeksi voidaan hyväksyä myös vedenottopaikka, jonka yhteys luonnonlähteeseen voidaan osoittaa luotettavasti geologisin selvityksin, vaikka veden purkautuminen maan pinnalle ei enää nykyisin olisikaan havaittavissa.
Suomessa lähdevedeksi saa kutsua vettä, jota ei ole käsitelty kemiallisesti tai mekaanisesti vaan se pullotetaan sellaisenaan kuin se luonnosta tulee. Lähdeveden tulee säilyttää luonnollinen puhtautensa ja koostumuksensa koko käsittelyketjun ajan. Suomalainen lähdevesi on yleensä hyvin puhdasta, eikä se sisällä merkittäviä määriä kivennäisaineita. Tämä tekee siitä neutraalin makuista ja helposti nautittavaa.
Kivennäisvesi – luonnollisia tai lisättyjä kivennäisaineita
Kivennäisvedeksi luokitellaan vesi, joka sisältää liuenneita kivennäisaineita. Kivennäisvesi voi olla joko luonnollista mineraalilähteestä peräisin olevaa vettä eli luontaista kivennäisvettä tai vaihtoehtoisesti veteen voidaan lisätä kivennäisaineita valmistuksen aikana.
Suomalaisessa lähdevedessä ei tyypillisesti ole juurikaan kivennäisaineita, vaan ne lisätään kivennäisveteen pakkausvaiheessa. Suomessa myytävissä kivennäisvesissä yleisimmin esiintyvät kivennäisaineet ovat magnesium, kalsium, kalium ja natrium. Kivennäisvedet voivat olla joko hiilihapollisia tai hiilihapottomia, ja niiden mineraalikoostumus saattaa vaikuttaa veden makuun.
Vichy – natriumpitoinen kivennäisvesi
Suomessa vichy-termi on vakiintunut viittaamaan kivennäisvesiin, jotka sisältävät muiden kivennäisaineiden lisäksi natriumia eli suolaa. Vichyjen makuun vaikuttaa minkälainen kivennäisainekoostumus tuotteessa on.
"Vichyjen makuprofiilia voidaan muokata säätämällä kivennäisaineiden keskinäisiä suhteita. Esimerkiksi omissa vichyissämme olemme tasapainottaneet magnesiumkloridin ja kaliumbikarbonaatin pitoisuuksia siten, että lopputulokseksi on saatu helposti nautittava juoma", kertoo laatu- ja kehityspäällikkö Riikka Pelkonen.
Vichyn nauttimisella on nesteyttävä vaikutus elimistöön, erityisesti tilanteissa, joissa kehosta on poistunut runsaasti suoloja esimerkiksi fyysisen rasituksen tai saunomisen seurauksena.
Tietoa Villivesistä:
- Villi Lähdevesi on käsittelemätöntä, luonnon itse suodattamaa vettä. Kaikki Villivedet ovat lähdevesipohjaisia tuotteita. Finn Spring Oy:n lähdevesi on peräsin Lestijärven Multilan lähteestä. Lähteen geologinen tausta ja veden laatu täyttävät kansalliset lähdevesikriteerit. Lähdeveden maku ja laatu on saanut kansainvälistä tunnustusta.
- Villi Kivennäisvesi on lähdevesipohjainen tuote, joka on raikas vaihtoehto kuluttajalle, joka kaipaa kuplaveteensä myös mineraaleja. Villi Kivennäisveden mineraalit ovat magnesiumkloridi ja kaliumkarbonaatti.
- Villi Vahva Vichyn suolapitoisuus on jopa kolminkertainen verrattuna tavanomaisiin vichyvesiin. Tuotteen suolapitoisuus on 0,15 g/100 ml. Juoman makuprofiilia on muokattu säätämällä mm. kloridien pitoisuuksia, jolloin lopputuotteesta on saatu raikas ja helposti juotava.
Lähde: Finn Spring Oy 1.7.2025
Kommentit
Lähetä kommentti