Tšekkiläistyylinen lager Suomeen

Tšekin kansallispanimo Budějovický Budvar ja ruotsalainen craft-panimo Omnipollo lanseeraavat uuden sukupolven tšekkiläistyylisen lagerin.

 

Tšekin kansallispanimo Budějovický Budvar ja ruotsalainen craft-panimo Omnipollo lanseeraavat uuden sukupolven tšekkiläistyylisen lagerin.

Heinäkuussa Alkon hyllyyn saapuva Triple Saaz -lager on Budvar- ja Omnipollo -panimoiden uusin yhteistyö, joka yhdistää kahden maailman parhaat puolet ja tarjoaa ainutlaatuisen olutkokemuksen.

Olutuutuus lanseerattiin Ruotsissa kesäkuun alussa. Suomessa Diamond Beverages Oy lanseeraa sen Craft Beer Helsinki -tapahtumassa Rautatientorilla 26.–28. kesäkuuta. Tapahtumassa olutta on saatavilla Omnipollon tiskillä hanatuotteena rajoitettu erä.

Kuluttajien saataville Triple Saaz saapuu heinäkuussa Alkon erikoiserissä, mutta silloinkin saatavilla on vain rajallinen erä tölkkejä. Lisäksi olutta on saatavilla ravintoloissa hyvin rajallinen määrä hanatuotteena.

Yhdistelmä vanhaa ja uutta panimotaitoa

Triple Saaz -olut valmistetaan Omnipollon vanhassa kirkossa sijaitsevassa panimossa kolmesta ikonisesta tšekkiläisestä humalalajikkeesta - Classic, Saaz Special ja Saaz Shine - sekä Budvarin perinnelager-hiivasta.

Sitten yhdistämme sen ensiluokkaisen ruotsalaisen Balder-luomumallaksen kanssa, joka on peräisin Sörmlandista, noin tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta, Omnipollon panimomestari Henok Fentie kertoo.

Tuloksena on tšekkiläistyylinen lager, joka yhdistää vuosisatojen panimotaidon moderniin käsityöläislähestymistapaan.

Uutuuslagerin panimoprosessi nojaa vahvasti tšekkiläiseen asiantuntemukseen, ja siinä käytetään kaksoiskeittomäskäystä. Se on aikaa vievää menetelmää, joka tuo esiin maltaiden leipäisen luonteen.

Se on hidas prosessi, mutta se tuo esiin ne vastaleivotun leivän vivahteet, jotka määrittelevät aidon tšekkiläisen lagerin, Budvarin varapanimomestari. Petr Košin lisää.

Tämän jälkeen olutta kylmäkäsitellään useita viikkoja, mikä antaa sille pehmeän ja tasapainoisen jälkimaun, jossa on syvyyttä ja juotavuutta.

Menetelmien kohtaaminen

Triple Saaz -lager yhdistää Budvarin 700 vuoden mittaisen oluenpanon perinteen Omnipollon moderniin ja kokeelliseen tyyliin. Lopputuloksena on olut, jossa on ajateltu uudelleen se, mitä tšekkiläinen lager voi olla – menettämättä kuitenkaan sitä, mikä tekee siitä erityisen.

Oluttölkin omaleimainen ja visuaalinen ulkoasu puolestaan on Omnipollo-panimon toisen perustajan taiteilija Karl Grandinin käsialaa.

Budějovický Budvar
Budvar on Tšekin tasavallan kansallispanimo, joka on valmistanut aitoa tšekkiläistä lageria České Budějovicen kaupungissa vuodesta 1895 lähtien. Panimo tunnetaan maailmanlaajuisesti perinteisistä panimomenetelmistään: Saaz-humalan, moravialaisten maltaiden ja arteesisen pehmeän veden käytöstä. Se on yksi harvoista aidosti itsenäisistä lager-panimoista, joilla on käytössä suojattu maantieteellinen merkintä (SMM).

Omnipollo
Omnipollo on vuonna 2010 perustettu ja Tukholmassa toimiva laatupanimo, joka tunnetaan huippulaadukkaiden oluiden, taiteellisen ilmaisun ja innovaatioiden yhdistämisestä. Mantereiden välisen yhteistyön ansiosta Omnipollo rikkoo makujen ja oluen ymmärryksen rajoja.

Lähde: Diamond Beverages Oy 24.6.2025

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dubai tarjoaa makeaa ja suolaista

Espoon Kivenlahteen kaksi uutta ravintolaa

Punto e Pasta on hyvä lisä Tikkurilan ravintolatarjontaan