Silakkaraati
palkitsi tänä vuonna Sami Antikaisen, Kasalan kahvila-ravintolan Pasi Jokisen
ja Heidi Rantamäen, Pirjo Salosen, Hannu Hellstenin ja Liisa Vainion. Kuva: Eeva Anundi
Stadin Silakkamarkkinoiden avajaispäivän
perinteiden mukaan ruoka- ja kaupunkikulttuurin asiantuntijoista koostuva
silakkaraati on palkinnut markkinoiden parhaat silakkatuotteet.
Taivassalolaiset Pirjo ja Reima Salonen voittivat molemmat kilpailun kategoriat.
Stadin Silakkamarkkinoita vietetään Kauppatorilla lauantaihin 11. lokakuuta
asti.
Vaihtuvin jäsenin 1970-luvulta asti toiminut
silakkaraati valitsee vuosittain kolme parasta kalatuotetta Stadin
Silakkamarkkinoiden tarjonnasta kahdessa eri kategoriassa. Parhaan perinteisen
silakasta valmistetun maustekalan palkinnosta eli “vuoden maustekala” -sarjassa
kilpaili tänä vuonna 6 tuotetta ja modernimpien kylmien silakkaherkkujen
sarjassa “vuoden silakkayllätys” -tittelistä 15 tuotetta. Raati pisteytti
tuotteet maun, ulkonäön, tuoksun ja koostumuksen mukaan.
Silakkayllätys-sarjassa voittajaksi
julistettiin taivassalolaisten Pirjo ja Reima Salosen tillisilakka. Tuomariston
vakuutti perinteinen ja kaunis presentaatio sekä ihanan tillinen maku. Sarjan
toiselle sijalle sijoittui Kasalan kahvila-ravintolan chilisilakka,
kolmannelle taivassalolaisen Liisa Vainion sitruunavalkosipulisilakka.
“Kaikki kilpailutuotteet olivat laadukkaita,
ja erilaiset nyanssit erottuivat selkeästi. Maku ja koostumut ovat minulle
tärkeimmät ominaisuudet – eniten arvostan makujen harmoniaa”, kuvailee
silakkaraadin jäsen Miitta Sorvali.
Pirjo ja Reima Salonen voittivat myös vuoden
perinteinen maustekala -sarjan pääpalkinnon. Tuomaristo ihastui erityisesti
tuotteen moniulotteisuuteen, suolan ja makeuden tasapainoon sekä hyvään
koostumukseen. Toiselle sijalle sijoittui Hannu Hellsten Pyhtäältä ja
kolmannelle sijalle kotkalainen Sami Antikainen. Molemmissa sarjoissa
palkitut tuotteet ovat myynnissä kalastajien myyntipisteillä niin kauan, kuin
tuotteita riittää.
Silakkaraadissa kalaherkkuja arvioivat tänä
vuonna näyttelijä Miitta Sorvalin lisäksi nuorisoneuvoston jäsen Eino Missi,
Finlands Svenska Måltidsakademin keittiömestari Peter af Björksten,
sosiaali-, terveys- ja pelastustoiminnan apulaispormestari Maarit Vierunen,
kokki-ravintoloitsija ja muusikko Antto Melasniemi, ruokavaikuttajat
Kia Arpia ja Petra Wettenranta, Finlands svenska Marthaförbundetin
Sandra Mellgren, Helsingin kaupungin vesiliikenteestä vastaava
projektipäällikkö Lennart Petterson ja ravintoloitsija Mikko Leisti
sekä yllätysjäsen – suuri silakkaruokien ystävä – Lorenz Backman, joka
saapui vierailemaan raatiin ja maistelemaan tuotteita. Backman ei ollut mukana
pisteyttämässä tuotteita.
“Tuotteiden laaja kirjo yllätti. Tuotteissa näkyy perinteisyys – pitkät
reseptiikan traditiot. Raati pohti sitä, miten uudet kohderyhmät kuten nuoret
löytäisivät silakan. Oli kiinnostavaa myös käydä keskusteluja merellisyydestä
ja ruokakulttuurista silakkamaistelujen äärellä”, kertoo silakkaraadin
puheenjohtaja Lennart Petterson.
Stadin Silakkamarkkinat on avoinna Kauppatorilla sunnuntaista lauantaihin
5.–11.10.2025. Myyntiaika on sunnuntaista perjantaihin klo 9–19 ja lauantaina
klo 9–16.
|
Kommentit
Lähetä kommentti