Viini & Ruoka 2025 yhdistää ruoan, viinin ja kirjallisuuden
![]() |
|
Suomen suurin ruoka- ja viinitapahtuma Viini & Ruoka järjestetään jälleen 23.–26.10.2025 Helsingin Messukeskuksessa samanaikaisesti Helsingin Kirjamessujen kanssa. Kuva: Pekka Hannila |
Suomen suurin ruoka- ja viinitapahtuma Viini & Ruoka järjestetään jälleen 23.–26.10.2025 Helsingin Messukeskuksessa samanaikaisesti Helsingin Kirjamessujen kanssa. Tapahtuma esittelee yli tuhat viiniä, herkullisia ruoka-annoksia huippuravintoloilta, inspiroivia ohjelmasisältöjä sekä uusia elämyksiä. Mukana on ennätykselliset 150 osastoa, huippukokit, tastingit ja uusi Syö & voi hyvin -alue.
"Viini & Ruoka ja Helsingin
Kirjamessut muodostavat yhdessä ainutlaatuisen kokonaisuuden, jossa yhdistyvät
elämyksellisesti ruoka, viini ja kirjallisuus – kolme suurta intohimoa, jotka
täydentävät toisiaan upealla tavalla. Yhteinen tapahtumaviikonloppu tarjoaa
kävijöille mahdollisuuden nauttia sekä makujen maailmasta että tarinoista,
jotka ruokkivat mieltä. Tämä synergia tekee Messukeskuksesta lokakuun
odotetuimman kohtaamispaikan. Tapahtumakokonaisuuden ovat löytäneet viinin ja
ruuan ystävät kaikista ikäluokista", toteavat tapahtumasta vastaavat
Viinilehden Antti Leistén ja Tanja Pasila Helsingin
Messukeskuksesta. ”
Viinitrendit tulevat hyvin esille Viini & Ruoka -messuilla, joissa voi
maistella erilaisia viinejä osastoilla ja osallistua tasting-tilaisuuksiin.
”Viinimaailmassa klassiset viinialueet nostavat taas päätään, tosin on
huomattavissa, että viineissä haetaan perinteitä unohtamatta hieman modernimpaa
tyyliä. Messuilla voit esimerkiksi tutustua maineikkaan tuotantoalueen,
Bordeaux’n viinibaariin ja maistella perinteisten makujen lisäksi myös alueen
uusia tuulia. Messuilla on myös meidän markkinoillamme hieman tuntemattomampia
viinialueita edustettuna. Voit tutustua vaikkapa Kanariansaarten viinihelmiin”,
kertoo Viini-lehden asiantuntija Antti Rinta-Huumo.
Uutuuksia ja makuelämyksiä viikonlopun täydeltä
Tänä vuonna tapahtumassa lanseerataan Syö & voi hyvin -alue,
jossa yhdistyvät hyvän olon ruokapuheenvuorot, reseptikahakat ja rentouttavat
elämykset. Ohjelmassa on muun muassa Skumppajoogaa, sokkomaisteluja,
asiantuntijaluentoja ruokavaliosta, sekä KakkuBattle-kisa.
Lauantaina 25.10. klo 19 järjestetään jälleen suosittu Rypäleenpoljennan
SM-kilpailu, jossa viinivaikuttajat, somettajat ja alan asiantuntijat
ottavat mittaa toisistaan viinirypäleiden parissa. Kisaan osallistuu tänä
vuonna kolme joukkuetta: Linnea Vihonen ja Aleksi Vihonen; Viinilehden
Viinipodin Samuli Pasanen ja Jonas Sahlberg sekä vaikuttajat Jonathan
Heino (jontte.heino) ja Anne-Mari Ijäs (viinijas). Juontajana toimii Ilkka
Sirén.
Näytöskeittiössä kirjailijat, kokit ja klassikot
Viikonloppuna Näytöskeittiö täyttyy myös kirjailijavieraista, kun ruoan ja kirjojen ystävät kohtaavat. Lavalla nähdään mm.
- Sikke Sumari & Jaakko Lieminen
- Saku Tuominen: Kaikki mitä olen oppinut hyvästä viinistä
- Sami Kuronen: Kuronen kaikilla mausteilla
- Iman & Leena: Arkisafkaa 2
- sekä Elina Innanen: Vegaani joulukirja
Perjantaina 24.10. klo 10.30 Lonna-salissa Ruokatoimittajat
ry jakaa Vuoden kotimainen keittokirja -palkinnon, joka
myönnetään jo seitsemättä kertaa.
Vuoden Kokki & Tarjoilija 2025 -kilpailut – 2024 voittajilta
ainutlaatuinen menu
Näytöskeittiössä järjestetään torstaina ja perjantaina 23. – 24.10. alan merkittävimmät kilpailut: Vuoden Kokki 2025 ja Vuoden Tarjoilija 2025. Kilpailujen tavoitteena on nostaa esiin kotimaista ravintolaosaamista ja kehittää suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria.
Vuoden 2024 voittajat Simo Harrivaara ja
Jannika Tiensuu ovat
tänä vuonna tehneet Viini & Ruoka -tapahtumalle oman menun
viinisuosituksineen. Se tarjoaa kävijöille ainutlaatuisen mahdollisuuden
maistaa Suomen huippuosaajien näkemyksiä lautasella ja lasissa. Reseptit ja
viinisuositukset löytyvät www.viiniruoka.fi -sivustolta.
Vuoden Kokki 2025 -kilpailun finalisteja ovat Vuoden Kokki 2025 -finalistit
ovat: Piero Silvani, Bistro Ego, Tobias Malm, Restaurant
HEJM, Zhao Wen (Gordon) Yam, Restaurant Grön, Otto Hietamies,
Lapland Hotels Bulevardi, Kulta kitchen, Ville Neulanen, Ravintola Emo
ja Miika Keskitalo, Ravintola Scolare. Vuoden Tarjoilija 2025
-finalistit ovat: Leeni Hyvärinen, Freelancer, Kelvin Tse,
Ravintola Vinkkeli, Sallamari Pietilä, Vintero, Katrina Laitinen,
BasBas Kulma, Emilia Salminen, Ravintola Pöllöwaari ja Alma Syrjänen,
Bon Group. Palkintojen jako on perjantaina 24.10. klo 18 Näytöskeittiössä.
Viini & Ruoka Piazza – maisteluelämys huippuravintoloilta
Tapahtuman sydän on Viini & Ruoka Piazza, jossa voi nauttia annoksia huippuravintoloilta: Bisou bisou, Le Grec, Osteria dei Gusti/Osteria dei Mancini ja Vår. Jälkiruoista vastaa Chjoko. Viinikellarin baarista löytyy kaikille annoksille tarkkaan valitut viiniparit.
Tervetuloa maistelemaan, oppimaan ja inspiroitumaan!
Viini & Ruoka tarjoaa neljä päivää täynnä
elämyksiä niin ruoan, viinin kuin kirjallisuudenkin ystäville – saman katon
alla Helsingin Messukeskuksessa.
Viini & Ruoka on Suomen suurin ruoka- ja viinitapahtuma. Se järjestetään
23.–26.10.2025 Helsingin Messukeskuksessa samanaikaisesti Helsingin
Kirjamessujen kanssa. Tapahtuman järjestävät yhdessä Viinilehti Oy ja Helsingin
Messukeskus. Viini & Ruoka -messut on avoinna to 23.10. klo 12-20, pe
24.10. klo 12-21, la 25.10. klo 10-21 ja su 26.10. klo 10-18. Helsingin
Kirjamessujen aukioloajat vaihtelevat hiukan näistä. Kirjamessut avautuvat
päivittäin klo 10 ja sulkeutuvat to-la klo 20. Liput ennakkoon edullisemmin
verkkokaupasta http://shop.messukeskus.com
Lähde: Messukeskus 21.10.2025

Kommentit
Lähetä kommentti