Iso joulukinkku on edullinen ja riittoisa
![]() |
|
Pieni ripaus uutta sopii kinkun kuorrutukseen. Tänä vuonna sen tuo pistaasi, joka on noussut hitiksi dubai-suklaan ja pistaasilevitteiden myötä. |
Tänä jouluna suomalaisten uuneissa paistuu noin miljoona kinkkua, yhteensä yli viisi miljoonaa kiloa juhlan tärkeintä ruokaa. Joulun sijoittuminen keskelle viikkoa tuo tavallista enemmän aikaa ruoanlaittoon ja herkutteluun. Jos haluaa viettää maistuvan joulun järkevällä budjetilla, kannattaa hankkia iso kinkku. Se on edullinen, riittoisa ja jatkuu herkuiksi pitkälle joulun jälkeenkin. HKFoodsin joulututkimuksen*) mukaan suomalaiset eivät kaipaa joulupöytään uutuuksia, vaan luottavat tuttuun ja turvalliseen. Pieni ripaus uutta sopii kuitenkin kinkun kuorrutukseen. Tänä vuonna sen tuo pistaasi, joka on noussut hitiksi dubai-suklaan ja pistaasilevitteiden myötä. Pistaasikuorrutettu kinkku on joulun trendi-ilmiö.
Kinkun paistaminen on monelle pieni jännitysnäytelmä, sen ohjeet
tarkistetaan joka vuosi uudelleen, varmuuden vuoksi. Kinkun oikea paistoaika
mietityttää, ja lähes joka toinen on epävarma kinkun sulatukseen tarvittavasta
ajasta.
Kinkku ei väisty joulupöydästä
Kinkku
kuuluu lähes jokaiseen joulupöytään, sillä noin 80 prosenttia suomalaisista
aikoo syödä kinkkua jouluna**). Jouluksi suomalaiset ostavat yhteensä yli 5
miljoonaa kiloa kinkkua.
"Suosituin kinkku on 3–5 kiloinen luuton juhlakinkku, jota ostetaan noin
2,1 miljoonaa kiloa. Potkalliset, yli viisikiloiset kinkut muodostavat noin
kolmanneksen kaikista myydyistä kinkusta. Pienten alle 3 kiloisten kinkkujen
suosio kasvaa hiljalleen vuosi vuodelta ja kypsien kinkkujen sekä valmiiden
viipaleiden ostaminen jatkaa myös kasvuaan", kertoo HKFoodsin
lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen.
Iso kinkku on pienen budjetin paras sijoitus
Tänä
vuonna joulu osuu keskelle viikkoa, ja voi tuoda mahdollisuuden tavallista
pidempään vapaiden jaksoon. Kun jouluaatto on keskiviikkona, muodostuu joulusta
viiden päivän mittainen pyhäputki, jota monet jatkavat muutamalla lisävapaalla
aina vuodenvaihteeseen asti.
Tänä jouluna mietitään, mistä voisi nipistää joulubudjettia ilman että juhlan
tunnelma kärsii. Ruoasta ei haluta tinkiä, sillä tärkeintä joulussa on
HKFoodsin joulututkimuksen*) mukaan hyvä ruoka ja herkuttelu. Jos haluaa
venyttää joulueuroja fiksusti, on iso kinkku paras investointi. Kilohinnaltaan
se on edullisempi kuin pienet vaihtoehdot, ja siitä riittää herkullista ruokaa
joulupöytiin, välipäiviin ja ”toisen kierroksen” kinkkuruokiin.
"Joulun
jälkeen kinkun rippeistä syntyy helposti uusia herkkuja, joista usea on jo
muodostunut klassikoksi. Karamellipossu on jo vuosia ollut se resepti, johon
palataan joulun jälkeen ensimmäisenä. Muita joulukinkun toisen kierroksen
herkkuja ovat muun muassa Joulukinkku Croque madame, Joulukinkkupizza Diavolo,
Carnitas joulukinkusta ja Jambon à la crème. Iso kinkku on perinteinen ja ennen
kaikkea taloudellinen valinta", kertoo Järvinen.
Tutkimus paljasti: ”En halua joulupöytään mitään uutuuksia”
HKFoodsin
joulututkimuksen*) mukaan suomalaiset suhtautuvat jouluun todellakin
perinteiden kautta. Lähes koko kansa on yhtä mieltä siitä, että jouluruoka
kuuluu kattaa niin kuin aina ennenkin. Kinkku on edelleen joulupöydän kiistaton
ykkönen, kakkossijaa pitää porkkanalaatikko, pronssisijan nappaa joulupuuro
ennen lanttulaatikkoa.
Liha kuuluu joulupöytään monessa muodossa. Lähes joka viidennessä kodissa on
karjalanpaistia, joka viides tarjoilee maksalaatikkoa, 18 prosenttia paistaa
lihapullia ja 13 prosenttia herkuttelee kalkkunalla. Graavilohi on joulun
kirkkain kalatähti, sen kattaa pöytään 45 prosenttia suomalaisista. Sen sijaan
lipeäkala on enää harvojen herkku, sitä löytyy vain neljän prosentin
joulupöydästä.
"Tutkimuksemme mukaan suomalaisille joulussa tärkeintä ovat hyvä ruoka ja
yhdessäolo läheisten kanssa. Tutuissa tavoissa ja mauissa on jotain
lohdullista, ja juuri se tekee joulusta niin merkityksellisen. Saimme
vastaajilta selkeän viestin ”En halua joulupöytään mitään uutuuksia”. Se
kiteyttää suomalaisen joulumielen paremmin kuin mikään muu. Joulu halutaan
viettää tuttujen makujen ja perinteiden äärellä, juuri niin kuin
ennenkin", kertoo Järvinen.
Kinkun paistaminen on joulun tärkein rituaali ja ikuinen pähkinä
Vaikka
kinkun paistaminen on monessa kodissa joulun tärkein ja odotetuin hetki, se
herättää joka vuosi samoja kysymyksiä. Kokenutkin joulukokki tarkistaa ohjeet
ennen uunin lämmittämistä.
HKFoodsin tutkimuksen**) mukaan joka neljäs suomalainen ei tiedä tarkasti,
kuinka kauan kinkkua tulisi paistaa, ja yli puolet arvelee paistamisen
kuluttavan paljon sähköä, vaikka todellisuudessa esimerkiksi viiden kilon
kinkun paistaminen maksaa alle euron, jos sähkön hinta olisi 25 senttiä/
kWh***). 46 prosenttia kotikokeista ei tiedä, kuinka kauan pakastekinkun pitää
antaa sulaa jääkaapissa.
Kinkun paistamisen perussäännöt on hyvä palauttaa mieleen joka jouluksi. Näillä
HKFoodsin keittiömestari Sami Rekolan ohjeilla onnistuu varmasti:
- Sulatukseen kannattaa varata aikaa. Viiden kilon pakastekinkku sulaa jääkaapissa 3–4 vuorokautta.
- Kun kinkku on sulanut rauhassa jääkaapissa, annetaan sen olla huoneenlämmössä, kunnes sisälämpötila on 8–10 astetta
- Paistolämpötila 100–120 astetta on sopiva. Liian kuumassa uunissa kinkku kuivuu.
- Sisälämpötilan ollessa 75 astetta on kinkku mehevän kypsä. Mikäli haluat hieman mureampaa kinkkua, tulee sisälämpötilan olla 80 astetta.
- Anna kinkun levätä ja jäähtyä rauhassa ennen leikkaamista.
- Myös kinkun säilytyksessä kuluttajat kaipaavat vuosittaista muistutusta. Paistetun kinkun oikea säilytyspaikka on jääkaappi. Se säilyy hyvänä jopa viikon ajan, kun siitä leikataan huoneenlämpöön esille vain tarvittava määrä kerrallaan.
Perinteinen kinkku saa tänä jouluna trendikkään pistaasikuorrutuksen
Kinkun kuorruttaminen jakaa suomalaiset kahtia, puolet kuorruttaa kinkun, puolet ei. Pistaasi on noussut ilmiöksi dubai-suklaan ja pistaasilevitteiden myötä, ja nyt se on löytänyt tiensä myös joulupöytään.
"Pistaasikuorrutettu kinkku tuo perinteiseen herkkuun pähkinäistä hienostuneisuutta ja kevyen makean vivahteen, mutta tuttu kinkun maku ja perinteinen tunnelma säilyvät ennallaan", kertoo Sami Rekola.
Helpompi joulu maistuu yhtä hyvältä
Vaikka suomalaiset haluavat hoitaa jouluruoat tutulla ja perinteisellä tavalla, jouluvalmisteluihin on hiipinyt lempeä sallivuus: kaiken ei tarvitse olla alusta asti itse tehtyä. Arkikokkailussa omaksuttu helppous ja vaivattomuus näkyvät nyt myös joulukeittiöissä. Moni on antanut itselleen luvan oikaista, eikä siitä tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa. Laatikot ostetaan valmiina, kastikkeet löytyvät purkista ja yhä useampi hyväksyy myös kypsän kinkun tai valmiit kinkkuviipaleet osaksi joulupöytää.
"Noin
joka seitsemäs ostaa joulukinkun valmiina kypsinä viipaleina. Joulu saa siis
olla yhtä aikaa perinteinen ja helppo, kunhan pöydässä on oikea tunnelma ja
tutut maut", muistuttaa Mikko Järvinen.
HK® kinkut valmistetaan aina 100-prosenttisesti suomalaisesta lihasta.
Kotimaisuus on suomalaisille tärkeä ostopäätöksen peruste, 89 prosenttia pitää
sitä erittäin merkittävänä valintakriteerinä.
*) HKFoodsin teettämä jouluruokakysely toteutettiin joulun 2024 aikana ja
siihen vastasi Suomessa 800 henkilöä. Kyselyn toteutti Crowst.
**) HKFoodsin teettämään, tutkimusyhtiö Bilendin toteuttamaan
joulukinkkukyselyyn vastasi 1000 18–75 -vuotiasta Suomessa asuvaa henkilöä
marraskuussa 2024. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän
ja asuinalueen mukaan.
***) Kinkunpaistamisen sähkönkulutus: Koska kinkku paistetaan matalassa,
korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkön kulutus ole suurta. Viiden kilon
painoisen kinkun paistaminen kiertoilmalla 120 asteisessa uunissa kestää
viidestä ja puolesta tunnista kuuteen tuntiin. Sähkönkulutus on tällöin,
uunista riippuen, noin 2,5–3 kilowattituntia (kWh). Jos sähkön hinta olisi jopa
25 senttiä/ kWh, tulee kinkun paistaminen silloinkin maksamaan selvästi alle
euron.
Pistaasikuorrute joulukinkulle
200
g pistaasipähkinöitä
50 g parmesaanijuustoa raastettuna
100 g maapähkinävoita
1 ruukku lehtipersilja
2 rkl vaahterasiirappia tai taloussiirappia
1 kananmuna
1 tl suolaa
Ota kypsä kinkku uunista ja jäähdytä hetken aikaa, jotta päältä on helpompi poistaa nahka ja tarvittaessa ylimääräistä rasvaa.
Paahda
pistaasipähkinöitä 160 asteisessa uunissa 8–12 minuuttia. Rouhi paahdetut
pähkinät hienoksi, lisää parmesaani ja hienonnettu lehtipersilja ja sekoita.
Mittaa toiseen astiaan pähkinävoi, siirappi, kananmuna ja suola. Sekoita
tasaiseksi ja lisää joukkoon pähkinät juuri ennen kinkun kuorrutusta.
Levitä
seos käsin kinkun päälle ja paahda 200 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia,
kunnes väri on kauniin ruskea. Kuortumista kannattaa vahtia, sillä kuorrute
saattaa herkästi palaa.
Kuvalinkki: https://aineistopankki.hkfoods.com/l/cPZWdhRFZvf8
Pistaasikuorrutettu joulukinkku
Karamellipossu
Joulukinkku Croque madame
Joulukinkkupizza Diavolo
Joulukinkku Carnitas
Jambon à la crème
Joulu pysty ja vaaka
Reseptilinkit:
Pistaasikuorrutettu joulukinkku, https://www.hk.fi/reseptit/pistaasikuorrutettu-joulukinkku/
Karamellipossu, https://www.hk.fi/reseptit/karamellipossu-joulukinkusta/
Joulukinkku Croque madame, https://www.hk.fi/reseptit/joulukinkku-croque-madam/
Joulukinkkupizza Diavolo, https://www.hk.fi/reseptit/joulukinkkupizza-diavolo/
Carnitas joulukinkusta, https://www.hk.fi/reseptit/carnitas-joulukinkusta/
Jambon à la crème, https://www.hk.fi/reseptit/jambon-a-la-creme-joulukinkusta/
Lähde: HKFoods 18.11.2025
Ilkka J. Virtanen

Kommentit
Lähetä kommentti